9/12/09

«Μουδιασμένες» ελπίδες για αναθέρμανση της αγοραστικής παγωνιάς

ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗ «Θ»


Τον δέκατο τρίτο μισθό, γνωστό και ως «δώρο» περιμένουν εργαζόμενοι και αγορά για να ξεφύγουν λίγο από την ανέχεια, τη μιζέρια και –γιατί όχι;- την ορατή πλέον φτώχεια που επικρέμεται πάνω τους.
Ένας μισθός που για όσους τον λαμβάνουν, είθισται να διατίθεται για «μπάλωμα οπών» που όσο πάνε και μεγαλώνουν, με την αγορά και τα νοικοκυριά υπερχρεωμένα στις τράπεζες και σε υποχρεώσεις που δεν επιδέχονται αποφυγών.
Κι όμως, με τελευταίο «χτύπημα» τον περασμένο Αύγουστο, μια άλλη… τρομοκρατία προσπαθεί να επιβάλλει την κατάργηση των δώρων Χριστουγέννων και Πάσχα για να… διασώσει την ελληνική οικονομία! Εντύπωση προκαλούν οι αλλεπάλληλες και εμμένουσες προτάσεις για κατάργηση των δώρων αλλά και για αλλαγή στον τρόπο υπολογισμό των συντάξεων με τέτοιο τρόπο που οδηγεί στην κατακόρυφη μείωσή τους. Προτάσεις που έρχονται από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έναν από τους δύο κύριους υπαίτιους –ο άλλος είναι η Παγκόσμια Τράπεζα- της οικονομικής καταστροφής της Λατινικής Αμερικής και πολλών άλλων σημείων του πλανήτη. Και της μεταφοράς του αμύθητου παραγόμενου πλούτου στους ολίγους… κλητούς και εκλεκτούς.
Ως φυσική συνέπεια (και) των παραπάνω έρχεται το γεγονός χώρα και η πόλη μας δεν βρίσκονται φέτος και στα καλύτερά τους. Η κρίση που μαστίζει τα ελληνικά νοικοκυριά, με χιλιάδες εξ αυτών κυριολεκτικά μόλις να επιβιώνουν, έχει επιπτώσεις και στην αγορά που βλέπει το παρόν και το μέλλον της να προδιαγράφονται άκρως δυσοίωνα. Σαν κερασάκι στην άνοστη τούρτα έρχονται να προστεθούν οι αποκλεισμένοι τομείς της Ξανθιώτικης αγοράς και τα επιπλέον οικονομικά προβλήματα που προκύπτουν στην περιοχή μας από τους γνωστούς μετ’ επαίνων ενταφιασμούς της παραγωγικής δραστηριότητας σε συνεταιριστικά, οικοδομή, αγροτιά και αλλού…

Σ. ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: «ΤΟ ΕΜΠΟΡΙΟ ΔΕΧΕΤΑΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΚΑΙ ΟΙ ΔΙΟΙΚΟΥΝΤΕΣ ΕΝΔΙΔΟΥΝ»
Συνομιλώντας με τον πρόεδρο της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, μας είπε ότι «το εορταστικό κλίμα αρχίζει πια να κάνει την εμφάνισή του, αλλά στην Ξάνθη έχουμε τη συνένωση των πλατειών που “τραβάει” πολλούς μήνες και τις οικονομικές συνέπειες που φυσικά θα υπάρχουν και τα Χριστούγεννα» και πρόσθεσε: «Υπάρχει πάντα και η πολιτική των μονοπωλίων-ολιγοπωλίων, που δυστυχώς απομυζούν τον 13ο μισθό, ενώ ό,τι περισσέψει θα κατευθυνθεί στα δώρα των μικρών παιδιών. Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν απομείνει κάτι μετά από αυτά, με δεδομένη και την οικονομική κρίση...».
Κατά τον συνομιλητή μας, «μετά από αυτά οι ελπίδες της αγοράς εναποτίθενται πλέον στα Χριστούγεννα, αλλά μάλλον αποδεικνύονται φρούδες γιατί έχουμε και συνεχή διόγκωση των ακάλυπτων επιταγών. Το εμπόριο δέχεται επίθεση από τους πολυχώρους, που τραβούν το χαλί κάτω από τις υπάρχουσες αγορές και οι διοικούντες ενδίδουν προς όφελός τους». Και τι γίνεται; «Ελπίζουμε, περιμένουμε, πιέζουμε, αλλά δυστυχώς κάποιοι έχουν τ’ αφτιά τους κλειστά. Δεν ακούν τους προβληματισμούς, τα παράπονα, τις απόψεις και προτάσεις μας και φτάσαμε δυστυχώς σ’ αυτό το σημείο που είναι πλέον οριακό».

Γ. ΑΛΕΞΟΠΟΥΛΟΣ: «ΣΤΕΓΝΩΜΕΝΟΣ Ο ΝΟΜΟΣ ΑΠΟ ΒΟΡΡΑ ΚΙ ΑΠΟ ΝΟΤΟ…»
Με την παραπάνω φράση αποτυπώνει την κατάσταση ο πρόεδρος του Σωματείου Υφασματοπωλών και Ετοίμων Ενδυμάτων και γραμματέας του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξόπουλος, αιτιολογώντας: «Δεν δόθηκαν ακόμα οι αγροτικές επιδοτήσεις, περιορίζοντας την αγοραστική δύναμη του κάμπου. Κόπηκαν οι ποσοστώσεις στα καπνά, πάει κι ο ορεινός όγκος, πάει και η οικοδομή… Στα παραπάνω προστίθενται οι υποχρεώσεις και οι δόσεις σε δάνεια και κάρτες που δίνονται τέτοιο καιρό, δύσκολα θα περισσέψουν χρήματα. Αλλά κι αν γίνει, ο κόσμος σφίγγεται γιατί δεν ξέρει τι του ξημερώνει…».
Σύμφωνα με τον ίδιο, τα πράγματα στην αγορά είναι πεσμένα και η κατάσταση είναι χειρότερη από πέρυσι: «Λόγω και της κρίσης δεν υπάρχει αγοραστική διάθεση. Περιμένουμε να δούμε τι θα γίνει από τις 15 του μήνα και μετά, που θα δοθεί το δώρο καθώς και το επίδομα αλληλεγγύης, μήπως πέσουν κάποια χρήματα στην αγορά». Καταλήγει δε, προτρέποντας του Ξανθιώτες «να προτιμούν τη ντόπια αγορά, γιατί έτσι ανακυκλώνουμε τα χρήματα μεταξύ μας»…

ΠΙΟ ΑΙΣΙΟΔΟΞΟΙ ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ - ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ
«Ακόμη δεν φαίνεται τίποτε αλλά ο 13ος μισθός θα πάει στην αγορά» λέει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος, συμπληρώνοντας λακωνικά και αισιόδοξα: «Αυτό γίνεται κάθε χρόνο, όλοι περιμένουν το δώρο για να ψωνίσουν και πιστεύω ότι και φέτος θα κινηθεί λίγο και η αγορά».
Τα θετικά στοιχεία του πράγματος προβάλλει και ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης: «Οι τιμές στην αγορά είναι πάρα πολύ καλές, ευτυχώς βοήθησε φέτος κι ο καιρός και δεν χρειαστήκαμε πετρέλαιο. Υπάρχει επάρκεια αγαθών και καλά δώρα για τις ημέρες. Αυτό που είναι ορατό εδώ και χρόνια, είναι ότι δεν κόβει κανείς τα δώρα από τα παιδιά, τα παίρνει ό,τι και να γίνει. Μπορεί να κόψουμε από εμάς, αλλά όχι από τα παιδιά…».
Ο κ. Αλεξιάδης προτρέπει τους Ξανθιώτες «να μείνουν στην πόλη μας και ν’ αγοράσουν από εδώ» και καταλήγει επισημαίνοντας: «Οικονομία και ποιότητα, εκεί πρέπει να στοχεύουμε. Το φθηνό δεν είναι πάντα φθηνό και το ακριβό δεν είναι πάντα τέτοιο».

Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: