9/12/09

Ιδεολογικός αγώνας κατά των κατεστημένων της εξουσίας ή μήπως… μόδα;

Του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Έβλεπα στην τηλεοπτική οθόνη τα επεισόδια που δημιούργησαν σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη οι γνωστοί- άγνωστοι, τάχα μου στα πλαίσια διαμαρτυρίας για την αστυνομική βία, που είχε σαν αποτέλεσμα να χαθεί η ζωή ενός 15χρονου αγοριού πριν από ένα χρόνο.
Το μόνο σίγουρο είναι ότι η βία φέρνει βία και ο «κύκλος» κατ’ αυτή την έννοια δεν πρόκειται ποτέ να κλείσει… Συγκράτησα κάποιες εικόνες που εκτός από εντύπωση μου προκάλεσαν αγανάκτηση και οργή.

Παιδιά… 10χρονα καταμεσής των συγκρούσεων με μάσκες που κάποιοι μεγαλύτεροι προφανώς τα προμήθευσαν για να αντέξουν στα καπνογόνα των αστυνομικών!
Νεαροί να πολεμάνε μέχρι… θανάτου με τους αστυνομικούς, ρίχνοντάς τους μολότοφ και πέτρες ενώ βρίσκονταν εν κινήσει επάνω σε μοτοσικλέτες.
Καταστροφή περιουσιών, ανθρώπων που σε τίποτα δεν έφταιξαν ούτε προκάλεσαν κατά κάποιο τρόπο τα «οργισμένα νιάτα». Περιουσίες που ενδεχομένως αποκτήθηκαν με ιδρώτα και αίμα…
Πανεπιστημιακούς χώρους να έχουν μετατραπεί σε «γιάφκες» και σε ορμητήρια τρομοκρατών! Και όλα αυτά στο όνομα και στην μνήμη ενός 15χρονου παιδιού που έπεσε θύμα ενός κακού… κάκιστου αστυνομικού, που ακόμη και οι ίδιοι οι συνάδελφοί του τον αποκάλεσαν δολοφόνο! Και όλα αυτά, εν γνώσει των συμμετεχόντων στα συλλαλητήρια, ότι θα ακολουθούσαν ως φυσική συνέχεια!
Τι βγήκε άραγε από όλον αυτόν τον ορυμαγδό; Τι μηνύματα στάλθηκαν στις «εξουσίες»; Ήταν άραγε αυτό το ζητούμενο ή μήπως εξυπηρετήθηκαν για ακόμη μια φορά τα συμφέροντα των ολίγων και παράλληλα τα συμφέροντα εκείνων που επιθυμούν να διασύρεται η χώρα μας διεθνώς, ως χώρα τρομοκρατών, με ότι αυτό έχει σαν συνέπεια;
Θα πρέπει κάποια στιγμή να ορίσουμε τις μορφές κοινωνικής πάλης ενάντια στα κατεστημένα και να τις… ξεχωρίσουμε από τις εκδηλώσεις τρομοκρατίας σε βάρος του ίδιου του λαού!
Αυτή τη φορά όμως είχαμε και μια άλλη «καινοτομία»… Ανάμεσα στους συλληφθέντες, ήταν και δύο νέοι άνθρωποι, παιδιά πρωτοκλασάτου κυβερνητικού στελέχους! Και μιλάμε για τριαντάρηδες επιστήμονες, που δεν συμμετείχαν απλά σε μία ειρηνική διαδήλωση διαμαρτυρίας, άλλα σε τρομοκρατική ομάδα με εργαστήριο παρασκευής υλικών καταστροφής και παραγωγής- διακίνησης «επιμορφωτικού» υλικού τρομοκρατικού περιεχομένου για νεαρές ηλικίες! Αυτό σημαίνει πλέον, ότι το πράγμα έχει ξεφύγει από ιδεολογικούς προσανατολισμούς και προσεγγίσεις και τείνει να γίνει… μόδα! Μια μόδα επικίνδυνη απλά για να σπάσει η ρουτίνα!
Δεν μπορώ να φανταστώ έναν επιστήμονα, με ακαδημαϊκές διατριβές στο εξωτερικό, ένα νέο άνθρωπο δηλαδή που εντάχθηκε στο «σύστημα» το υπηρέτησε θεσμικά και δέχθηκε να γίνει διακεκριμένο μέλος- μέρος του αφενός, να το πολεμάει από αλλά μετερίζια και μάλιστα με ακραίες μορφές «πολέμου» αφετέρου. Δεν κολλάει, πως το λένε… Εύλογη η ερώτηση, πως θα έπρεπε δηλαδή να διαμαρτυρηθούμε, να φωνάξουμε, να διαδηλώσουμε την αντίθεσή μας απέναντι στη βία της εξουσίας… Σίγουρα όχι αποδεχόμενοι τη βία της αντι-εξουσίας…
Οι εικόνες του περασμένου διημέρου (Κυριακή- Δευτέρα) έφεραν στο μυαλό μας εικόνες της χειρότερης ιστορικής περιόδου της σύγχρονης Ελλάδας. Ας κατανοήσουμε επιτέλους, ότι ο εχθρός βρίσκεται αλλού… Και ας σταματήσουμε εδώ αυτή την άσχημη ιστορία μίσους που ξεκίνησε και ευδοκίμησε τα τελευταία χρόνια (και) στην χώρα μας. Και όλη αυτή την ενεργητικότητα που διαθέτουμε σαν λαός, ας την εξαντλήσουμε επιτέλους σε κάτι πιο «παραγωγικό»… Και, πιστέψτε με, υπάρχουν πολλά πράγματα που θα μπορούσαμε να κάνουμε ενώνοντάς αυτές τις δυνάμεις για το δικό μας το συμφέρον. Γιατί με όλη αυτή την «ιστορία», εξυπηρετούμε τα συμφέροντα οποιουδήποτε άλλου εκτός απ’ τα δικά μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια: