9/12/09

Αντιπαραθέσεις για λατομείο στα Κομνηνά


ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΥΣΑ Η ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΗ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΗ ΤΟΥ ΝΟΜΑΡΧΙΑΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ


Οι αντιπαραθέσεις για λατομείο στα Κομνηνά και η ενδιαφέρουσα ενημέρωση από τον νομάρχη για τρέχοντα θέματα, μονοπώλησαν την τακτική συνεδρίαση του νομαρχιακού συμβουλίου που έγινε προχθές το απόγευμα, με τέσσερα θέματα στην ημερήσια διάταξη.

Η συνεδρίαση ξεκίνησε με την καθιερωμένη ενημέρωση του νομάρχη Ξάνθης κ. Γεωργίου Παυλίδη προς το σώμα για τρέχοντα ζητήματα, ξεκινώντας από αυτό της γρίπης: «Αυτή την ώρα τα κλειστά σχολεία –όχι από βεβαιωμένα κρούσματα- είναι στο 11% για την πρωτοβάθμια και μόλις στο 1,37% για τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση, σε σύνολο 365 τμημάτων» είπε ο νομάρχης, εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχει ιδιαίτερο πρόβλημα, παρά τα ελαφρώς αυξημένα κρούσματα σε κάποιους οικισμούς. Σε σύνολο παραμένουμε ιδιαίτερα χαμηλά». Ο σύμβουλος της αντιπολίτευσης κ. Δημήτρης Φωτιάδης ζήτησε ενημέρωση «ως προς το αν έχουν ληφθεί περαιτέρω μέτρα από τη νομαρχία ενόψει της φημολογούμενης πανδημίας», με τον κ. Παυλίδη να απαντά: «Έχει ληφθεί μια σειρά από μέτρα, μάλιστα η νομαρχία μας ήταν από τις πρώτες που υπέβαλαν σχέδια το καλοκαίρι. Έχουν ελεγχθεί όλα τα σχολεία και έγιναν συγκεκριμένες παρατηρήσεις, ενώ έχουν αρχίσει και οι εμβολιασμοί». Ο νομάρχης επαίνεσε τη Διεύθυνση Υγείας και τον κ. Νεάρχου «που ασχολήθηκαν επισταμένως με το αντικείμενο» και -δοθείσης της ευκαιρίας- μίλησε και για την «αναβάθμιση του Κέντρου Υγείας Εχίνου που πλέον είναι διασυνοριακό», καταλήγοντας: «Παρακολουθούμε ένα προς ένα δια μέσω του νοσοκομείου τα συμβάντα. Γίνεται ό,τι χρειάζεται». Κάλεσε δε τον κ. Φωτιάδη και όλο τον ιατρικό και συναφή κόσμο «να εμβολιαστεί πρώτος για να εμβολιαστούν και όλοι οι άλλοι».
Στη συνέχεια, αφού ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι «οι ομιλητές για το αναπτυξιακό συνέδριο έχουν εντοπιστεί, είμαστε στο τέλος και θα γίνει στις προκαθορισμένες ημερομηνίες», αναφέρθηκε στον δρόμο προς Βουλγαρία λέγοντας: «Για πρώτη φορά μετά από περίπου εβδομήντα χρόνια, έχουμε συνεχόμενο ασφαλτοστρωμένο δρόμο που μας ενώνει με τη Βουλγαρία. Η πρώτη στρώση έχει πέσει, σε δυο μήνες θα έχουν τοποθετηθεί και τα στηθαία ασφαλείας. Υπάρχει ένας ιδιαίτερα ικανοποιητικός δρόμος, ο οποίος δεν υποκαθιστά τον κεντρικό κάθετο άξονα –υποχρέωση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων- όμως για πρώτη φορά δίνει διέξοδο στη βαλκανική ενδοχώρα και μας φέρνει σε επαφή με μια μεγάλη μάζα ανθρώπων, ιδιαίτερα ωφέλιμη για την ανάπτυξή μας». Σημειώνοντας «να μην ξεχνάμε ότι η Ξάνθη έχει σπουδαία θέση στην έξοδο των Βαλκανίων στο Αιγαίο» ο νομάρχης έκλεισε το θέμα λέγοντας: «Τις επόμενες μέρες θα πάω ο ίδιος να δω την ακριβή κατάσταση, ενώ ταυτόχρονα επιχειρούμε διαπλάτυνση στα τμήματα μετά τη Μύκη με δικούς μας πόρους. Κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και πολλά χρόνια, όχι από εμάς αφού η νομαρχιακή αυτοδιοίκηση δεν κάνει διακρατικούς αλλά περιορίζεται σε επαρχιακούς δρόμους».

ΣΠΙΤΙ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ, ΑΓΡΟΤΕΣ, ΤΟΝΩΣΗ ΤΗΣ ΑΓΟΡΑΣ
Αναφορικά με «τον πολυχώρο τέχνης και σκέψης, το σπίτι που γεννήθηκε ο Μάνος Χατζιδάκις», ο νομάρχης ενημέρωσε ότι «η δημοπρασία έχει δημοσιευτεί και είναι για τις 19 Ιανουαρίου» και πρόσθεσε: «Η πρώτη φάση του έργου δεν συμπεριλαμβάνει τον ζωγραφικό διάκοσμο, αλλά όλες τις οικοδομικές εργασίες αποκατάστασης συν τις ηλεκτρομηχανολογικές, με προϋπολογισμό 3.200.000 ευρώ. Παρότι υπάρχει ωριμότητα επιπέδου ΕΣΠΑ, ξεκινά με πόρους της νομαρχιακής αυτοδιοίκησης κι εύχομαι κάποια στιγμή να ευαισθητοποιηθεί η πολιτεία, γιατί είναι έργο εθνικής κλίμακας και ωφελιμότητας». Ο νομάρχης εξήρε τη σημασία του έργου, λέγοντας ότι «δεν θα ωφεληθεί μόνο η Θράκη, όσοι θα έρχονται θα περνούν από αυτό το χώρο ιστορίας και μνήμης», υποσχέθηκε ότι «η νομαρχία θα επιδιώξει σταθερά δια μέσω του ΥπΠο να το μεταγγίσει στο ΕΣΠΑ» και πρόσθεσε ότι «δεν τιμά κανέναν αυτό να επιχειρείται να γίνει μονομερώς από τη νομαρχιακή αυτοδιοίκηση, που το πήρε όταν ρήμαζε κάτω από απαράδεκτες συνθήκες».
Ο κ. Παυλίδης αναφέρθηκε και στο επισύρον ανησυχίες ζήτημα των αγροτικών επιδοτήσεων: «Πρέπει όλοι ν’ ασκήσουμε πιέσεις ώστε να πάρουν τις επιδοτήσεις οι αγρότες πριν τα Χριστούγεννα, κάτι που γίνεται παγίως κάθε χρόνο. Μεταφέρονται πολλές ανησυχίες από αγρότες και θα στείλω επιστολή γιατί το μήνυμα πρέπει να φτάσει στην Αθήνα, ενώ ήδη η ΕΝΑΕ έχει κάνει ανάλογες ενέργειες» είπε. Αντίστοιχες ανησυχίες κατέθεσε και για κάποια έργα του προγράμματος «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», λέγοντας ότι «ανάμεσά τους υπάρχουν και έργα που ήταν προχωρημένα στην περιοχή μας και προς το παρόν πάγωσαν, έργα που πρέπει να απεμπλακούν και να τρέξουν». Τέλος, κατέθεσε τη σκέψη του για άνοιγμα του δρόμου προς Βουλγαρία τις ημέρες των γιορτών, με στόχο την τόνωση της αγοράς: «Υπάρχει σκέψη να ζητήσουμε για πέντε μέρες λίγο πριν τα Χριστούγεννα –και εφόσον συμφωνήσουν οι τοπικοί φορείς και οι τεχνικές υπηρεσίες- ν’ ανοίξει για πρώτη φορά ο δρόμος προς τη Βουλγαρία στη διάρκεια των αργιών, μετά από συνεννόηση μεταξύ των δύο κυβερνήσεων. Με σκοπό την τόνωση της αγοράς και μία πρώτη πειραματική είσοδο για να δούμε πώς θα πάνε τα πράγματα…».
Παρατήρηση για τη σήμανση του υπό κατασκευή δρόμου στο κομμάτι Μύκης-Σμίνθης, κατέθεσε ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης κ. Φώτης Καραλίδης: «Παράκληση: ο εργολάβος, για τις νυχτερινές ώρες τουλάχιστον, να βάλει μια κορδέλα για τα έργα. Ο δρόμος είναι επικίνδυνος, θα σκοτωθεί κόσμος εκεί…» είπε. Κατόπιν τούτου, ο νομάρχης διαβεβαίωσε ότι αύριο (σσ. σήμερα) κιόλας θα ληφθούν όλα τα μέτρα ασφαλείας, σημειώνοντας ότι «προκύπτει δρόμος υπερδιπλάσιος κι είναι απορία μου πώς τόσα χρόνια έμενε σ’ αυτή την απαράδεκτη κατάσταση…».

«ΑΠΑΞ ΔΙΑ ΠΑΝΤΟΣ ΝΑ ΜΗΝ ΔΟΘΟΥΝ ΚΑΙΝΟΥΡΓΙΕΣ ΑΔΕΙΕΣ»
Μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αναλώθηκε στη συζήτηση του πρώτου θέματος: «Γνωμοδότηση επί της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) της “Λευκά μάρμαρα Σταυρούπολης ΟΕ Χρ. Χριστοφορίδης & ΣΙΑ, για την εκμετάλλευση λατομικού χώρου μαρμάρων στην περιοχή Μαυρόρεμα του ΔΔ Κομνηνών του δήμου Σταυρούπολης νομού Ξάνθης». Εισηγητής ήταν ο αναπληρωτής προϊστάμενος του τμήματος περιβάλλοντος και παρίσταντο ο κ. Χριστοφορίδης και ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης.
Στην εισήγησή του, ο κ. Βλαχόπουλος είπε τα εξής: «Η νομαρχία γνωμοδότησε αρνητικά επί της ΜΠΕ για τον λατομικό χώρο της εταιρίας (66,95 στρεμμάτων) διότι: α. η περιοχή εξελίσσεται τουριστικά β. υπάρχει εκφρασμένη αρνητική θέση της τοπικής κοινωνίας για τις δραστηριότητες γ. η πληθώρα των αιτήσεων για εκμετάλλευση λατομικών χώρων στην περιοχή θα μεταβάλλει το χαρακτήρα της για πολλά χρόνια δ. στην ίδια περιοχή και σε όμορο χώρο λειτουργεί κι άλλο λατομείο -και μάλιστα σε απόσταση εξακοσίων μέτρων- ενώ υπάρχει και τρίτο με αποτέλεσμα σημαντική οπτική αλλοίωση». Ο κ. Βλαχόπουλος σημείωσε επίσης: «Δεν είμαι αντίθετος με τα λατομεία, αλλά θα πρέπει να πηγαίνουν σε θέσεις που να μην είναι ορατές –κατά το δυνατό- από οικισμούς, για να μην δημιουργούν προβλήματα σε άλλες δραστηριότητες». Και έφερε ως σημαντικότερο πρόβλημα την οπτική ρύπανση την οποία χαρακτήρισε πολύ άσχημη που διαρκώς χειροτερεύει, ενώ έκανε λόγο και για ενδεχόμενο θόρυβο από εκρήξεις.
Ο νομάρχης κατάθεσε τη «σταθερά αρνητική άποψή του επί των λατομείων» και τόνισε ότι «άπαξ δια παντός θα πρέπει να μη δοθούν καινούργιες άδειες». Εξετάστηκαν έγγραφα και αποφάσεις, συζητήθηκαν διεξοδικά όλες οι παράμετροι του ζητήματος, ενώ υπήρξαν αντεγκλήσεις Χριστοφορίδη με τον νομάρχη και άλλους συνέδρους, με αποτέλεσμα να κορυφωθούν οι εντάσεις προς στιγμή. Εκφράζοντας τις θέσεις της εταιρίας, ο κ. Χριστοφορίδης σημείωσε μεταξύ άλλων: «Πήγαμε εκεί σαν επιχειρηματίες με την προτροπή του δήμου Σταυρούπολης, που τη συγκεκριμένη περιοχή (2.000 στρέμματα) την έχει χαρακτηρισμένη ως λατομική ζώνη. Για να φτάσουμε ως εδώ δαπανήσαμε πάρα πολλά χρήματα κι έχουμε τη θετική εισήγηση του ΥΠεΧωΔΕ από την Περιφέρεια και θετικές γνωμοδοτήσεις από δώδεκα αντίστοιχες υπηρεσίες, χωρίς να υπάρχει καμία αρνητική. Δέχομαι και σέβομαι τη λογική του δημάρχου, ωστόσο είμαστε εκεί πέντε χρόνια, απασχολούμε 14 άτομα εμείς και 33 συνολικά τα τρία μεταλλεία. Δεν χρησιμοποιούμε ούτε γραμμάριο δυναμίτιδας, αλλά νέα τεχνολογία με διαμάντια και σεβόμαστε το περιβάλλον. Και ζητάμε άδεια για το ίδιο βουνό, χωρίς να δημιουργούμε επιπλέον ρύπανση, την ώρα που υπάρχουν λατομεία που δουλεύουν πάνω στην Εγνατία!». Κατέληξε δε λέγοντας «έβαλα υποθήκη σπίτια, παιδιά και εγγόνια κι έχω δαπανήσει τέσσερα εκατομμύρια ευρώ, εσείς δεν πρέπει να με κατανοήσετε;».
Από την πλευρά του ο δήμαρχος Σταυρούπολης κ. Καρασακαλίδης, αναρωτήθηκε χαρακτηριστικά «το πόσα ξοδεύουμε είναι άλλο, δηλαδή αν κάποιος πάει στο καζίνο θα είμαστε υποχρεωμένοι να βρούμε τα τέσσερα εκατομμύρια;» και τόνισε: «Η ορεινή περιοχή έχει ένα σχέδιο ανάπτυξης. Πιστεύω στην επιχειρηματικότητα, αλλά αυτή θα πρέπει να έχει κανόνες και πρώτα να σέβεται το περιβάλλον. Οι μελέτες των λατομείων είναι όλες διάτρητες και υπάρχει τεράστιο περιβαλλοντικό έγκλημα». Ο δήμαρχος αντέκρουσε την ύπαρξη 33 θέσεων εργασίας και κάλεσε να έρθει ανεξάρτητη αρχή και να μετρήσει τους ρύπους από τα αιωρούμενα σωματίδια στην περιοχή. Αναγνώρισε στον κ. Χριστοφορίδη ότι είναι καλός επιχειρηματίας και κατέληξε λέγοντας: «Καμία περιφερειακή αρχή δεν μπορεί να προσπεράσει τις τοπικές κοινωνίες. Βεβαίως και ακούγονται εκρήξεις, υπάρχει τεράστια ζημιά και στην κτηνοτροφία, ενώ η ρύπανση έχει ξεφύγει από τα όρια των Κομνηνών, αν θέλετε πάμε να δείτε. Όποια Περιφέρεια θέλει ας δώσει άδεια, εγώ θα είμαι εκεί». Σημειώνεται ότι το δημοτικό συμβούλιο Σταυρούπολης έχει προ ετών ανακαλέσει προηγούμενη απόφασή του, με την οποία πρότεινε ως λατομική ζώνη την εν λόγω τοποθεσία (Μαυρόρεμα)…
Το θέμα πήγε σε ψηφοφορία και υπερψηφίστηκε η αρνητική εισήγηση της νομαρχίας με δεκατρείς ψήφους υπέρ και εννιά λευκά. Τα υπόλοιπα θέματα πέρασαν χωρίς ιδιαίτερες συζητήσεις.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: