3/12/09

Ξεκίνησε η αποζημίωση για όσους απέσυραν τα ΙΧ τους

«ΔΑΙΔΑΛΩΔΗΣ» Η ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΓΙΑ ΝΑ ΠΑΡΟΥΝ ΤΑ ΠΟΣΑ ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ – ΣΕ ΑΝΑΜΟΝΗ ΟΙ Δ.Ο.Υ. ΓΙΑ ΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗΣ

Μετά από την σχετική καθυστέρηση που έβαλε πολλούς πρώην κατόχους ΙΧ που απέσυραν τα οχήματά τους σε «μαύρες» σκέψεις αναφορικά με το αν τελικά θ’ αποζημιωθούν ή όχι, ορίστηκε με νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ), των υπουργών Οικονομικών, Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων η διαδικασία καταβολής των οικονομικών κινήτρων απόσυρσης ΙΧ αυτοκινήτων.


ΠΕΡΙΠΛΟΚΗ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ
Παρά τις εξαγγελίες της προηγούμενης κυβέρνησης, η οποία εφάρμοσε το μέτρο της απόσυρσης των οχημάτων, ότι θα επρόκειτο για μία απλή διαδικασία, φαίνεται για μία ακόμη φορά πως τα πράγματα δεν είναι καθόλου όπως φαίνονται. Έτσι η Κ.Υ.Α. η οποία ρυθμίζει την διαδικασία καταβολής, θα στείλει τα δικαιολογητικά των περίπου 70.000 συμπολιτών, μας που είχαν την τύχη (ατυχία για μερικούς…) ν’ αποσύρουν το όχημά τους πριν από την άρον άρον κατάργηση του μέτρου από την κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, να «περιδιαβούν» συνολικά τρεις υπηρεσίες (Διεύθυνση Μεταφορών Νομαρχίας, Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Εφορία) πριν καταλήξουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς. Παρόμοια διαδικασία, με (μόλις…) δύο ακόμη δικαιολογητικά θ’ ακολουθήσουν όσοι αποφάσισαν ν’ αποσύρουν το όχημά τους προκειμένου ν’ αγοράσουν ένα καινούριο όχημα.
Για την διαδικασία μίλησε στην «Θ» ο προϊστάμενος της Α’ Δ.Ο.Υ., κ. Κωνσταντίνος Φαρμάκης, ο οποίος διευκρίνισε ότι «σύμφωνα με την Κοινή Υπουργική Απόφαση, οι κάτοχοι των ΙΧ που τα απέσυραν έως τις 2 Νοεμβρίου 2009, πρέπει να υποβάλλουν στη αρμόδια Διεύθυνση Μεταφορών της Νομαρχίας τους τη βεβαίωση παραλαβής του προς απόσυρση οχήματος, καθώς και αίτηση – υπεύθυνη δήλωση, στην οποία θα δηλώνουν, εκτός των άλλων, τον Αριθμό Φορολογικού Μητρώου τους καθώς και τον αριθμό τραπεζικού λογαριασμού στον οποίο επιθυμεί να κατατεθούν οι οικονομικές ενισχύσεις, που αποτελούν το κίνητρο απόσυρσης και αγοράς νέου αυτοκινήτου, από αυτόν. Στη συνέχεια οι αρμόδιες υπηρεσίες (Διεύθυνση Μεταφορών Νομαρχίας, Υπηρεσία Δημοσιονομικού Ελέγχου και Δ.Ο.Υ.) θα αναλαμβάνουν να πιστωθεί ο τραπεζικός λογαριασμός του δικαιούχου χωρίς να απαιτείται καμία πρόσθετη ενέργεια από αυτόν». Όσον αφορά τους δικαιούχους οι οποίοι πρόκειται να προβούν στην αγορά νέου οχήματος χρησιμοποιώντας τα κίνητρα απόσυρσης θα πρέπει, σύμφωνα πάντα με τον κ. Φαρμάκη, ν’ ακολουθήσουν μία αντίστοιχη διαδικασία για την καταβολή του κινήτρου αγορά του νέου ΙΧ στην οποία απαιτούνται, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α., εκτός των προαναφερθέντων, τα παραστατικά αγοράς καθώς και η άδεια κυκλοφορίας του νέου αυτοκινήτου.
Θα πρέπει στο σημείο αυτό να σημειωθεί ότι έγινε προσπάθεια επικοινωνίας με την Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών της Νομαρχίας Ξάνθης, ώστε να ενημερωθούμε για την προαναφερθείσα διαδικασία, όμως κάτι τέτοιο αποδείχθηκε αδύνατο αφού, παρά τις επίμονες προσπάθειές μας κανείς δεν μπορούσε να σηκώσει το τηλέφωνο, μάλλον λόγω υπερβάλλοντος φόρτου εργασίας…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: