3/12/09

Εν όψει του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Η Σύνοδος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτό το μήνα, υπό την προεδρία της Σουηδίας, αποτελεί κρίσιμο σημείο σε ό,τι αφορά στην πορεία των εθνικών μας θεμάτων, ιδιαίτερα δε στις σχέσεις μας με την Τουρκία. Είναι σαφές ότι η Τουρκία δεν έχει εκπληρώσει καμία από τις δεσμεύσεις τις οποίες έχει αναλάβει τόσο έναντι της Ε.Ε. όσο και έναντι της Κύπρου και της Ελλάδας και η ικανοποίηση των οποίων αποτελεί προϋπόθεση αναγνώρισης προόδου ως προς την ευρωπαϊκή της πορεία.
Η μη εφαρμογή του πρόσθετου σε σχέση με το άνοιγμα των λιμανιών και αεροδρομίων, η άρνηση να αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία, η συστηματική υπονόμευση των συνομιλιών για τη λύση του Κυπριακού αποτελούν στοιχεία μη αξιολόγησης της ενταξιακής της πορείας. Ήδη, η Κυπριακή Δημοκρατία, με επιστολή του Προέδρου κ. Χριστόφια, εάν είναι ειλικρινής, επισημαίνει προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ότι στο προσεχές Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ανάγκη να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας εφόσον εκείνη δε συμμορφωθεί με τις υποχρεώσεις της, η ίδια δε, η Κύπρος δεν θα απεμπολήσει τα δικαιώματά της. Μέχρι αυτή τη στιγμή, έκφραση συμπαράστασης ή συμπόρευση προς αυτή τη θέση δεν είδαμε εκ μέρους της Ελλάδας. Το γεγονός αυτό μας προβληματίζει έντονα. Επίσης, δεν είδαμε μέχρι στιγμής παρόμοιες ενέργειες με εκείνες της Κύπρου προς τα κράτη μέλη της Ε.Ε. για τις τουρκικές προκλήσεις σε βάρος της χώρας μας (παραβάσεις, παραβιάσεις, αμφισβητήσιμα κυριαρχικά δικαιώματα στο Αιγαίο), δηλαδή συμπεριφορές που όχι μόνο παραβιάζουν τους όρους καλής γειτονίας, αλλά συνιστούν ωμή, προκλητική και ιταμή στάση, με δυο λόγια, εχθρική απειλή.
Είναι προφανές ότι με τέτοια συστηματική συνέχιση εχθρικών προκλήσεων εκ μέρους της Τουρκίας δε μπορεί να συνεχίζεται η άνευ όρων στήριξη της ευρωπαϊκής πορείας της Τουρκίας εκ μέρους της Ελλάδας και της Κύπρου. Συνεπώς, απαιτείται η ριζική αναθεώρησή αυτής της θέσης. Και κρίσιμο χρονικό σημείο είναι το επικείμενο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο. Θα πρέπει εκεί να τεθούν με κατηγορηματικότητα και συναίσθηση ευθύνης από την Ελλάδα και την Κύπρο τα ζητήματα ασφάλειας για τις δύο χώρες εκ μέρους της Τουρκίας, ώστε και η Ε.Ε. να επωμισθεί το βάρος των ευθυνών της. Και να γίνει σαφές ότι η κλιμάκωση των προκλητικών, παρανόμων και επικίνδυνων ενεργειών της γείτονος στην περιοχή του Αιγαίου, οι οποίες προσβάλλουν ευθέως όχι μόνο τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας, προσβάλλουν και τα κυριαρχικά δικαιώματα και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Γιατί, τα σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Πρέπει, επί τη ευκαιρία, να τονιστεί ότι η γεωπολιτική θέση της χώρας στο σταυροδρόμι των περίπλοκων και ετερόκλιτων διεθνών και εν πολλοίς στρατηγικής τάξης συμφερόντων, επιβάλλει επαγρύπνηση και ενισχυμένο αίσθημα ευθύνης της εκάστοτε πολιτικής ηγεσίας, τόσο για τη διατήρηση της εθνικής του ακεραιότητας όσο και για την αξιοποίηση της εκάστοτε συγκυρίας για την οικονομική, πολιτιστική και αναπτυξιακή ηγεμονία, στην ευρύτερη περιοχή.
Μια τέτοια πρωτοβουλία ενισχύεται από την πλεονεκτική θέση που προσφέρει η συμμετοχή μας στις διεθνείς δομές, όταν μέσα σ’αυτές με θάρρος αναπτύξουμε τις εθνικές μας πρωτοβουλίες.

Εξάλλου, σε κρίσιμη φάση έχει μπει και το ζήτημα των Σκοπίων. Οι πιέσεις φαίνεται να πολλαπλασιάζονται για επείγουσα και συμβιβαστική λύση. Όμως, η όποια συμβιβαστική λύση δεν πρόκειται ως εκ της φύσεως της να αποτελέσει οριστική λύση του προβλήματος. Γιατί εντός της ονομασίας με γεωγραφικό προσδιορισμό, θα κυοφορούνται ζητήματα αμφισβήτησης ιστορικών, αξιακών και εθνικών μας δικαιωμάτων εκ μέρους του βόρειου γείτονα (αλυτρωτισμός, εδαφικές διεκδικήσεις, ιστορικά σύμβολα κλπ). Μια τέτοια λύση θα αποτελέσει εκκολαπτήριο κινδύνων και απειλών και συνεπώς η οριστική της μορφή δε μπορεί να αφεθεί στη «δικαιοδοσία» καμιάς πολιτικής ηγεσίας. Πρέπει να τεθεί στην κρίση του κυρίαρχου ελληνικού λαού με δημοψήφισμα.
Κατόπιν όλων αυτών, θα επαναλάβουμε για πολλοστή φορά ότι η κρισιμότητα των περιστάσεων επιβάλλει εθνική συνεννόηση, πολιτική συναίνεση και ομοψυχία του Λαού.

Δεν υπάρχουν σχόλια: