8/12/09

Απίθανο το πρόωρο κλείσιμο των σχολείων

ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΝΕΟΤΕΡΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ, ΟΙ ΕΚΤΙΜΗΣΕΙΣ ΤΟ ΑΠΟΚΛΕΙΟΥΝ


Με την φημολογία να εντείνεται, αναφορικά με το αν θα κλείσουν τελικά πρόωρα τα σχολεία για τις γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς ή όχι, τα πράγματα φαίνεται να είναι αρκετά ρευστά για το τι τελικά θα γίνει. Σύμφωνα με τους προϊσταμένους πάντως τόσο της Πρωτοβάθμιας όσο και της Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης στο νομό μας, ένα γενικευμένο κλείσιμο των σχολείων φαντάζει απίθανο όσο περνούν οι μέρες και πλησιάζουμε στις εορταστικές διακοπές των μαθητών και δεν υπάρχει κάποια νεότερη ενημέρωση από το υπουργείο Παιδείας. Από την άλλη και η Νομαρχία Ξάνθης τηρεί την ίδια στάση αναμονής για το θέμα, περιμένοντας νεότερες οδηγίες.


ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΟΥ: «ΠΟΛΥΣ ΘΟΡΥΒΟΣ ΚΑΙ ΠΑΡΑΠΛΗΡΟΦΟΡΗΣΗ»
Μεγάλη αναστάτωση έχει επιφέρει στην ομαλή λειτουργία τόσο των σχολικών μονάδων όσο και του γραφείου Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης έχουν φέρει τα μέτρα για το προληπτικό κλείσιμο των σχολείων που βρίσκονται στην ευθύνη της. Όπως εξηγεί στην «Θ» η προϊσταμένη της υπηρεσίας, κα Στυλιανίδου, «παρόλο που το πρόβλημα στην ουσία του είναι μάλλον μικρό, βάσει των πραγματικών περιστατικών, η αναστάτωση και ο όγκος διοικητικών εργασιών με τις οποίες μας έχει επιβαρύνει είναι δυσανάλογα μεγάλος, δεδομένης της διαδικασίας που θα πρέπει να ακολουθηθεί. Στην ουσία, τα μεγάλα 12θέσια δημοτικά σχολεία, τα οποία φιλοξενούν και τον μεγαλύτερο όγκο των μαθητών, δεν έχουν ουσιαστικά επηρεαστεί σοβαρά. Κυρίως τα κρούσματα αφορούν μικρότερα σχολεία και νηπιαγωγεία, κυρίως στον ορεινό όγκο, όπου περισσότερο εξαιτίας του θορύβου που έχει δημιουργηθεί, οι γονείς διστάζουν να στέλνουν τα παιδιά τους. Επειδή μάλιστα είμαστε υποχρεωμένοι να δεχθούν την κατά τηλεφωνική δήλωση των γονέων τους απουσία των μαθητών λόγω ασθένειας, υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις που έκλεισαν τμήματα χωρίς να είμαστε σίγουροι πόσοι τελικά ήταν οι μαθητές που έχουν αρρωστήσει και από ποια αιτία… Ίσως τελικά θα ήταν καλύτερα, αφού τελικά έτσι θα καταλήξει να γίνει, να είχαν εξ’ αρχής κλείσει όλα τα σχολεία για μία εβδομάδα, για να αποφευχθεί και αυτή η διοικητική επιβάρυνση ολόκληρου του συστήματος. Συνολικά έχουν κλείσει πάντως μέχρι σήμερα λιγότερα από τα μισά τμήματα των σχολείων μας, αλλά δυστυχώς έχει γίνει και κάποια κατάχρηση του μέτρου, ιδιαίτερα από τους μαθητές των λυκείων, οι οποίοι μερικές φορές πιέζουν τους γονείς τους να τους δηλώσουν ως ασθενείς για πετύχουν το κλείσιμο των τμημάτων τους, ιδιαίτερα αυτή την περίοδο που είναι περίοδος εξετάσεων…».

ΠΥΛΑΡΙΝΟΣ: «ΙΣΧΥΕΙ Η ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ»
Ουσιαστικά αμετάβλητη είναι η κατάσταση, σύμφωνα με τον επικεφαλής της διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης του νομού Ξάνθης, κ. Πυλαρινό. Σύμφωνα με τον ίδιο «μέχρι στιγμής αλλά και μέχρι νεωτέρας ισχύει η εγκύκλιος την οποία μας είχε αποστείλει προ ημερών το υπουργείο. Αυτό που σίγουρα ισχύει είναι πως μέχρι σήμερα στο νομό μας δεν υπήρξαν οι προϋποθέσεις για να αποφασιστεί το κλείσιμο κάποιας σχολικής μονάδας, παρά μόνο τμημάτων. Όλα τα υπόλοιπα δεν είναι τίποτε περισσότερο από μία φημολογία, η οποία αν και συνεχίζεται εδώ και αρκετές ημέρες, δεν φαίνεται να επιβεβαιώνεται από κάποια επίσημη εγκύκλιο ή άλλη οδηγία του υπουργείου. Μέχρι να έχουμε λοιπόν κάτι νεότερο μπορούμε μόνο να πιθανολογούμε».

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ»
Στην αποκλειστικά διοικητική αρμοδιότητα στο θέμα που έχει η Νομαρχία Ξάνθης, στάθηκε ο επικεφαλής της Γεώργιος Παυλίδης, μιλώντας στην «Θ». Πιο συγκεκριμένα, δήλωσε ότι «για το θέμα του κλεισίματος των σχολείων η αρμοδιότητά μας είναι αποκλειστικά διοικητική. Η ουσιαστική αρμοδιότητα είναι των ίδιων των σχολείων καθώς και του υπουργείου Παιδείας, από το οποίο θα έρθει η όποια εγκύκλιος αφορά γενικευμένο κλείσιμο των σχολείων. Δεν είναι κάτι που αποφασίζουμε εμείς, ούτε έχουμε κάποια ενημέρωση μέχρι σήμερα για κάτι τέτοιο».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: