8/12/09

Έργα ανάπλασης και ημέρες ισχνών αγελάδων περιορίζουν τον γιορτινό διάκοσμο

-Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ»
-Χ.ΠΟΥΛΙΟΣ – Ν. ΑΝΤΑΜΠΟΥΦΗΣ: «ΜΟΙΡΑΙΑ ΦΤΩΧΟΤΕΡΗ Η ΕΙΚΟΝΑ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»


Καλώς ή κακώς, τα Χριστούγεννα της ταπεινότητας έχουν μετουσιωθεί σε μια ολόφωτη και συνδεδεμένη με την κατανάλωση –εξ ης και ο δέκατος τρίτος μισθός- γιορτή.
Ωστόσο, οι εποχές «ισχνών αγελάδων» που διανύει σύμπασα η κοινωνία σε συνδυασμό με τα μεγάλα έργα που συντελούνται στην Ξάνθη, περιόρισαν την έκταση του φετινού εορταστικού διακόσμου στους κοινόχρηστους χώρους. Γενική είναι η αίσθηση ότι η Ξάνθη δείχνει φέτος λιγότερη φωτεινή και περισσότερο βυθισμένη στα μεγάλα προβλήματά της. Λιγότερα φώτα, απουσία χριστουγεννιάτικου δέντρου –που άλλοτε άναβε εν χορδαίς τε και οργάνοις- και μιζέρια στην αγορά.

«Η Ξάνθη, πέρα από τα λαμπιόνια, έχει χάσει την αίγλη και τη λάμψη των προηγούμενων δεκαετιών» λέει ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης του δήμου κ. Χρίστος Πούλιος και σημειώνει: «Γενικά η πόλη μας είναι φτωχότερη από άλλες χρονιές. Κάθε χρόνο η Ξάνθη ξεθωριάζει… Κι είναι μοιραίο να μην υπάρχει ο διάκοσμος άλλων ετών, με αποκλεισμένες πλατείες, κλειστούς δρόμους, υλικά παντού, αποκλεισμένη την πλατεία Διοικητηρίου, την κεντρική πλατεία, την Ηρώων και τη Μιχαήλ Βόγδου. Έτσι, όσα λαμπιόνια και να βάλουν δε λέει τίποτα…».
Ο κ. Πούλιος «πέρα από τις όποιες διαφωνίες ή μη για την ενοποίηση» καταθέτει και τα εξής: «Δείτε τους μαγαζάτορες της οδού Ηρώων που κάθονται στις προθήκες και κλαίνε την μοίρα τους και μάλιστα σε προ-χριστουγεννιάτικη περίοδο! Χρωστάει μια απάντηση σε όλους αυτούς ο δήμος, για ποιο λόγο είναι κλειστή εδώ και ένα μήνα η Ηρώων χωρίς να σκάβουν! Για ποιο λόγο θα παραμείνει κλειστή άλλο ένα μήνα μέσα στις γιορτές, για να ξεκινήσουν μετά τα έργα!...».
Στο ίδιο μήκος κύματος και με αντίστοιχες επισημάνσεις και οι δηλώσεις του επικεφαλής της δημοτικής παράταξης «Πολίτες για την Ξάνθη» κ. Νίκου Ανταμπούφη: «Η εικόνα της πόλης είναι φτωχότερη και σ’ αυτό παίζουν ρόλο η πλατεία και οι γύρω χώροι που είναι εργοτάξιο, αλλά και η συμμετοχή της αγοράς που καταδεικνύει ότι φέτος τα πράγματα είναι φτωχικά». Ο κ. Ανταμπούφης εκτιμά ότι «η συνολική φτωχική εικόνα έχει να κάνει με την κρίση και σαφώς είναι λιγότερο ευχάριστη από άλλες χρονιές» και καταλήγει λέγοντας: «Το εντυπωσιακό αυτών των ημερών ήταν το χριστουγεννιάτικο δέντρο που ελλείψει πλατείας δεν έχει στηθεί».

«ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΜΟΝΟ ΣΕ ΜΑΓΑΖΙΑ ΚΑΙ ΚΟΙΝΩΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΣΤΟΝ ΔΗΜΟ»
Από το χριστουγεννιάτικο δέντρο ξεκινά ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης, λέγοντας ότι «δεν θα το έχουμε φέτος», αλλά προσθέτοντας: «Αύριο (σσ. σήμερα) θα φυτέψουμε το έλατο στην κεντρική πλατεία και πιθανόν θα το στολίσουμε, έστω και όχι όπως θα θέλαμε. Τη δε φάτνη, θέλοντας να τονώσουμε την αγορά της οδού Ηρώων, αναγκαστήκαμε να τη στήσουμε πάνω από το parking του δήμου. Τέλος, μέσω της ΔΕΑΞ θα δημιουργήσουμε ενδιαφέρον στην αγορά, μέσω κάποιων εκδηλώσεων που ευελπιστούμε να την κάνουν πιο ελκυστική».
Δραττόμενος της ευκαιρίας, ο δήμαρχος απευθύνει κάλεσμα στους επαγγελματίες: «Ζητώ απ’ όλο τον εμπορικό και επαγγελματικό κόσμο να βοηθήσει, ώστε η αγορά να είναι πιο όμορφη, στολισμένη και με κατάλληλη ατμόσφαιρα. Και καταλήγει παραδεχόμενος: «Πραγματικά, η εικόνα δεν με ικανοποιεί και μένα. Υπάρχουν τα γνωστά προβλήματα με τα έργα που εκτελούνται, γνωστά είναι και τα οικονομικά προβλήματα που δεν υπάρχουν μόνο στα καταστήματα και στον κόσμο, αλλά και στον δήμο. Πιστεύω όμως ότι τις αποκριές τα πράγματα θα έχουν αλλάξει, ο στολισμός θα είναι πολύ καλύτερος και ο κόσμος πολύ περισσότερος»…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: