8/12/09

Ειρηνικά τιμήθηκε η μνήμη του Αλέξη Γρηγορόπουλου στην Ξάνθη


ΤΕΣΣΕΡΙΣ-ΠΕΝΤΕ ΘΕΡΜΟΚΕΦΑΛΟΙ ΑΝΗΛΙΚΟΙ «ΧΡΩΜΑΤΙΣΑΝ» ΤΗΝ ΠΟΡΕΙΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ


Όλα έδειχναν ότι η πορεία της Κυριακής στη μνήμη του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου θα ήταν ειρηνική, παρά την οποιαδήποτε φόρτιση και το κλίμα που τεχνηέντως κι «εθιμοτυπικά» καλλιεργούν γνωστές Κασσάνδρες.

Το αίσιο πέρας προδιέγραφε η διακριτική περιφρούρηση του όγκου των διαδηλωτών από αστυνομικές δυνάμεις και η έλλειψη προκλήσεων ένθεν κακείθεν. Ενώ προς ενίσχυση του ήπιου κλίματος ήρθε η κοινή απόφαση των διαδηλωτών να επιστρέψουν στο πολυτεχνείο (που τελεί υπό κατάληψη), χωρίς να περάσουν από το –καλά φυλασσόμενο- κτίριο της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης. Χαρακτηριστικό είναι δε, ότι η πορεία ξεκίνησε με καθυστέρηση ενώ ο όγκος των συγκεντρωθέντων ήταν κατώτερος του αναμενόμενου. Ισχνή ήταν και η συμμετοχή εκπροσώπων φορέων και πολιτών, που προτίμησαν το Κυριακάτικο τραπέζι (κι ας… συρρικνώνεται και αυτό όλο και περισσότερο). Και –τονίζουμε- χωρίς διαθέσεις σύγκρουσης, δίνοντας απαντήσεις στους γνωστούς κύκλους της κινδυνολογίας και προβοκατορολογίας.
Παρ’ όλα αυτά όμως και καθώς η πορεία έφτανε στο τέλος της, ολιγάριθμη ομάδα θερμοκέφαλων νεαρών που δεν φαίνεται να σχετίζονται με κανένα πολιτικό χώρο, αποσπάστηκε από τους διαδηλωτές και επιτέθηκε κατά του κτιρίου της ΔΕΗ. Οι νεαροί –μάλλον ανήλικοι- έσπασαν τέσσερα-πέντε τζάμια στον επάνω όροφο του κτιρίου, ενώ τραυμάτισαν ελαφρά (χτύπημα με καδρόνι στην πλάτη) φύλακα του κτιρίου. Αφού έριξαν μερικές βόμβες μολότοφ και έβαλαν φωτιά σε κάδους απορριμμάτων, κατέφυγαν στην Πολυτεχνική Σχολή. Σημειώνεται ότι οι νεαροί είχαν επιχειρήσει νωρίτερα να πετάξουν πέτρες σε τράπεζες, αλλά συγκρατήθηκαν από τους ψυχραιμότερους. Όλα αυτά, προφανώς διακατεχόμενοι από την -ανεπίκαιρη προχθές- αγωνία να «κολλήσουν επαναστατικά ένσημα», ίσως και τα πρώτα του βίου τους…
Όπως γράφεται και στα σημερινά «e-Ξανθη-ματα», «τα ιστορικά γεγονότα δεν επαναλαμβάνονται σαν ετήσιες γιορτές, αλλά είναι πηγές άντλησης πείρας και διδαγμάτων που νοηματοδοτούν και διδάσκουν. Κάθε προσπάθεια αντιγραφής ή αναπαράστασής τους οδηγεί σε τραγωδία ή φάρσα…». Και, η μονόπλευρη και άνευ σαφούς πολιτικού ερείσματος και πρότασης λογική των «επετειακών δράσεων», καθώς και των με κάθε τρόπο και υπό οποιωνδήποτε συνθηκών «μπάχαλων», δεν αντέχει σε πολιτική και δη σοβαρή κριτική…

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΗ ΣΤΟ ΑΜΦΙΘΕΑΤΡΟ ΠΡΟΚΑΤ
Την αυλαία των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση ενός χρόνου από τη δολοφονία του Αλέξη Γρηγορόπουλου άνοιξε το απόγευμα της Παρασκευής η Αριστερή Ενότητα (ΑρΕν), με εκδήλωση-συζήτηση που διοργάνωσε στο αμφιθέατρο προκάτ της Πολυτεχνικής Σχολής Ξάνθης. Με τίτλο «η εξέγερση του Δεκέμβρη όπλο για τους αγώνες μας», στην εκδήλωση μίλησαν το μέλος του Πολιτικού Γραφείου του Συνασπισμού Χρήστος Λάσκος και το μέλος της ΑρΕν μεταπτυχιακών Ν. Ηλιόπουλος. Αντικείμενό της η ερμηνεία των γεγονότων του περσινού Δεκέμβρη και η κεφαλαιοποίησή τους για τα αγωνιζόμενα κομμάτια της νεολαίας και της κοινωνίας.
«Αποφασίσαμε να κάνουμε αυτή την εκδήλωση σε μία χρονική περίοδο που συμπληρώνεται ένας χρόνος από τη δολοφονία», λέει το μέλος της ΑρΕν Ξάνθης Ανέστης Αμοιρίδης. «Θεωρούμε ότι ο κόσμος -και κυρίως η νεολαία- βγήκε πέρυσι αυθόρμητα στους δρόμους αμέσως μετά τη δολοφονία, εκφράζοντας οργή και αντίδραση μπροστά στα αδιέξοδα. Κι ένα χρόνο μετά, θέλουμε να συνεχίσουμε να προβάλλουμε αυτά τα αιτήματα, να πολιτικοποιήσουμε πλέον την οργή μας, να πούμε στον κόσμο ότι δεν ήταν απλά ένα ξέσπασμα που τελείωσε. Υπήρχαν βαθύτερα αίτια γι’ αυτή την εξέγερση κι αυτά δεν είναι άλλα από την καταλήστευση του δημόσιου πλούτου, από τα αδιέξοδα στα εργασιακά, στη δημόσια και δωρεάν παιδεία που βάλλεται από παντού και κυρίως από τα δύο μεγάλα κόμματα. Και νομίζουμε ότι η εξέγερση ήταν και θα είναι μια αφορμή ώστε να συνεχίσουμε τους αγώνες μας και μέσα από τα πανεπιστήμια σαν φοιτητές και σαν πολίτες».
Απαντώντας σε ερώτημα για την τρομοϋστερία που ποινικοποιεί αγώνες και διώκει ακόμα και νεαρά παιδιά, ο Ανέστης Αμοιρίδης απαντά: «Απ’ αυτό καταλαβαίνουμε το φόβο του αστικού κράτους, που όταν βλέπει να εξεγείρονται όχι μόνο άνθρωποι που είναι πολιτικοποιημένοι, αλλά και παιδιά του γυμνασίου και του λυκείου, δείχνει ότι πλέον η κρίση είναι πολύ βαθιά. Και αυτό που κάνει είναι όχι να επουλώσει τις πληγές αλλάζοντας το σύστημα, αλλά προβάλλοντας ακόμα περισσότερο την αστυνομοκρατία και τα μέτρα που θα καταστείλουν το κίνημα. Δείχνουν έτσι το φόβο τους μπροστά σ’ αυτό που έρχεται…».

«Η ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΓΕΓΟΝΟΤΑ ΕΚΕΙ ΠΟΥ ΘΑ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΤΑ ΑΠΟΦΕΥΓΕΙ»
Κάνοντας στάση στην πόλη μας σε μια σειρά εκδηλώσεων με αφορμή την επέτειο της περσινής εξέγερσης, το μέλος της Πολιτικής Γραμματείας του Συνασπισμού κ. Χρήστος Λάσκος δηλώνει: «Για μας είναι κομβικό το ν’ ασχολούμαστε με την ερμηνεία των γεγονότων. Ένα χρόνο τώρα έχει μετεξελιχθεί η σύγκρουση σ’ έναν πόλεμο ερμηνειών για το τι συνέβη πέρυσι. Είναι γνωστό ότι ο δικός μας πολιτικός χώρος ήταν ο μόνος απ’ όσους συμμετέχουν στο κοινοβούλιο που στρατεύτηκε με τους εξεγερμένους νέους. Είμαστε πολύ περήφανοι που το κάναμε πέρυσι και θεωρούμε ότι κάθε φορά που θα δίνεται τέτοια ευκαιρία και δυνατότητα, θα είμαστε εκεί μαζί τους πολιτικά».
Ο κ. Λάσκος τονίζει ότι «θα θέλαμε να συμμετάσχει ο κόσμος και όχι μόνο οι άμεσα ενδιαφερόμενοι ή πληττόμενοι, αφού αφορά ολόκληρη την κοινωνία. Ειδικά σε μια περίοδο τόσο έντονης κρίσης που αγγίζει κυριολεκτικά το σύνολο των απλών ανθρώπων, θα πρέπει αυτοί να βρίσκονται στο δρόμο να διεκδικήσουν αυτά που τους αντιστοιχούν». Τέλος, αναφορικά με τα δείγματα γραφής της νέας κυβέρνησης στο χώρο της δημόσιας τάξης, το μέλος της ΠΓ του Συν λέει: «Φαίνεται ότι η κυβέρνηση ήδη από την αλλαγή της 4ης Οκτωβρίου και μετά, έχει επιλέξει ένα είδος προληπτικής καταστολής έτσι ώστε να μην εκδηλωθούν πράγματα. Είναι φανερό ωστόσο ότι αυτή η παρέμβασή της δημιουργεί γεγονότα εκεί που υποτίθεται ότι θα έπρεπε να αποφεύγει. Και στην Αθήνα φαίνεται πάρα πολύ χαρακτηριστικά αυτό, είναι γνωστό τι έχει συμβεί στα Εξάρχεια τον προηγούμενο μήνα. Εμείς προστατεύουμε το κράτος δικαίου περισσότερο από αυτούς που υποτίθεται ότι είναι εγγυητές του. Θα βρισκόμαστε πάντα εκεί για να το προστατεύουμε, καθώς και τους ανθρώπους που πλήττονται από αυτές τις διαδικασίες της καταστολής».
Το απόγευμα του Σαββάτου στον ίδιο χώρο, προβλήθηκε το εξαιρετικό ντοκιμαντέρ των εκδόσεων «Διάδοση» με τίτλο «Οι λαχειοπώλες του ουρανού». Το ντοκιμαντέρ –που πλαισίωσε συζήτηση- πραγματεύεται τους αγώνες από τον εμφύλιο ως το πολυτεχνείο και τα πρώτα χρόνια της μεταπολίτευσης.
Τέλος, πορεία –που συνοδεύτηκε από στάση εργασίας της ΑΔΕΔΥ- πραγματοποίησαν μαθητές της πόλης μας χθες το μεσημέρι. Μετά από πολύωρη αναμονή-συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, οι μαθητές διαδήλωσαν πορευόμενοι και φωνάζοντας συνθήματα στους δρόμους της πόλης. Η πρώτη στάση έγινε στην Αστυνομική Διεύθυνση Ξάνθης όπου οι μαθητές άναψαν καπνογόνα. Στη δεύτερη στάση, κατέλαβαν συμβολικά τη βορειοανατολική είσοδο (σκαλοπάτια) της νομαρχίας, ενώ έκαναν κι ένα σχετικά ειρηνικό «πέρασμα» από το δικαστικό μέγαρο, υπό τη χαλαρή παρακολούθηση της αστυνομίας…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: