12/11/09

Δ. Δερματάς: «Τα διαδικαστικά και η αλλαγή κυβέρνησης καθυστέρησαν την πορεία

ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΑΧ/ΣΗ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ
Στο 3ο Διεθνές Συνέδριο της Ελληνικής Εταιρίας Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΕΕΔΣΑ) συμμετείχε στις30 και 31 Οκτωβρίου στο Ευγενίδειο ίδρυμα (Αθήνα) η Αναπτυξιακή Ανώνυμη Εταιρία Διαχείρισης Απορριμμάτων Ανατολικής Μακεδονίας & Θράκης (ΔιΑΑΜαΘ ΑΑΕ).

Το συνέδριο με τίτλο «Στοχεύοντας σε μια κοινωνία μηδενικών αποβλήτων», που διεξήχθη υπό την αιγίδα της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας (ΚΕΔΚΕ), εστίασε στις μεγάλες αλλαγές που συμβαίνουν στο πεδίο της διαχείρισης των στερεών αποβλήτων στην Ελλάδα αλλά και στο σύνολο της Ευρώπης, κάτω από το οδηγητικό και κανονιστικό πλαίσιο της ευρωπαϊκής πολιτικής για τη βιώσιμη διαχείριση των αποβλήτων και των φυσικών πόρων.
Εκεί η ΔιΑΑΜαΘ ΑΑΕ παρουσίασε τέσσερις εργασίες που αφορούν: α) στην πιλοτική εφαρμογή της κυλινδρικής δεματοποίησης αστικών στερεών αποβλήτων η οποία έλαβε χώρα το Δεκέμβριο του 2008 στην Αλεξανδρούπολη και είχε διάρκεια μια εβδομάδα. β) στη μελέτη επικαιροποίησης του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων Ανατολικής Μακεδονίας Θράκης, σκοπός της οποίας είναι η σύγκριση από άποψη κόστους και ρύπων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΠεΣΔΑ) του έτους 2008 με τον προηγούμενο ΠεΣΔΑ του έτους 2005. γ) στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Παρακολούθησης ΧΥΤΑ: Ανάπτυξη λογισμικού καταγραφής-ανάλυσης αστικών στερεών αποβλήτων και δ) στην εργασία με τίτλο «ΦοΔιΣΑ ΔιΑΑΜαΘ ΑΑΕ: Βήματα προς μια βιώσιμη διαχείριση στερεών αποβλήτων στην ΠΑΜ-Θ», όπου παρουσιάστηκαν βήματα και ενέργειες της ΔιΑΑΜαΘ ΑΑΕ προς υποστήριξη της υλοποίησης των έργων του Περιφερειακού Σχεδιασμού Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων της ΠΑΜ-Θ.
Στο μεταξύ, στην τελική ευθεία βρίσκεται η κατασκευή του Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ) στη Θάσο και συγκεκριμένα σε περιοχή κοντά στο Δημοτικό Διαμέρισμα του Πρίνου. Πρόκειται για τον πρώτο ΣΜΑ που θα λειτουργήσει στον νομό Καβάλας, ενώ αναμενόταν να γίνει και η εγκατάσταση του δεματοποιητή, ενός μηχανήματος που θα πιέζει τα σκουπίδια και θα τα δίνει τη μορφή δέματος. Τα δέματα αυτά με φορτηγά θα μεταφέρονται στο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ) στο δήμο της Καβάλας.
Τέλος, όσον αφορά το «μέτωπο» των απορριμμάτων στην ΠΑΜ-Θ, υπόμνημα προς τον υφυπουργό Εσωτερικών κ. Ντίνο Ρόβλια και την υπουργό Περιβάλλοντος κα Τίνα Μπιρμπίλη, αποφάσισε να αποστείλει ο δήμαρχος Σαμοθράκης κ. Γιάννης Πετρούδας. Κι αυτό προκειμένου να ενημερώσει τις ηγεσίες των δύο συναρμόδιων υπουργείων για το αδιέξοδο που υπάρχει πλέον στο νησί με το θέμα των απορριμμάτων, αλλά και για τους σοβαρούς κινδύνους που απειλούν τη δημόσια υγεία εξαιτίας της 50ήμερης διακοπής της αποκομιδής των σκουπιδιών, καθώς δεν υπάρχει νόμιμος χώρος εναπόθεσής τους. Ο κ. Πετρούδας θα ζητήσει τη συνεργασία των δύο υπουργών και την ανάληψη άμεσων πρωτοβουλιών από μέρους τους για την επίλυση του μεγάλου προβλήματος που απασχολεί τους κατοίκους της Σαμοθράκης.

«ΤΕΛΕΙΩΝΟΥΝ ΘΑΣΟΣ – ΣΑΜΟΘΡΑΚΗ, ΠΑΛΕΥΟΥΜΕ ΜΕ ΑΛΛΑ “ΑΓΚΑΘΙΑ”»
Για τα παραπάνω αλλά και τη συνολική πορεία των πραγμάτων, συνομιλήσαμε με τον γενικό διευθυντή της ΔΙΑΑΜΑΘ ΑΑΕ κ. Δημήτρη Δερματά, ο οποίος εξαρχής ξεκαθάρισε ότι «οφείλουμε να καταλάβουμε ότι “αφεντικά” στο ζήτημα είναι οι δήμοι» και πρόσθεσε: «Ο ΠεΣΔΑ έχει αναρτηθεί στην ιστοσελίδα μας ως το “όλον”, κοινό αγαθό πλέον και κείμενο που ισχύει σαν βίβλος. Αποτελεί δε τη βάση για οποιαδήποτε κριτική. Από κει και πέρα το πρόβλημα υφίσταται και ό,τι κάνουμε γίνεται με τα πενιχρά για την ώρα οικονομικά μας, προσπαθώντας ν’ ανταπεξέλθουμε στις υφιστάμενες υποχρεώσεις».
Ο κ. Δερματάς σημειώνει ότι: «Από την Ξάνθη πήγαμε σε δύο ολοκληρωμένες εγκαταστάσεις διαχείρισης σε Καβάλα και Αλεξανδρούπολη και σ’ ένα δίκτυο με δεκαπέντε Σταθμούς Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων (ΣΜΑ), έξι Κέντρα Διαλογής Ανακυκλώσιμων Υλικών (ΚΔΑΥ), δύο Μονάδες Επεξεργασίας Απορριμμάτων (ΜΕΑ) και Χώρους Υγειονομικής Ταφής Απορριμμάτων (ΧΥΤΑ). Το έργο του Ταμείου Συνοχής πληρώνει κάποιες από τις υποδομές και κάποιες όχι. Πρέπει λοιπόν να βρεθούν εθνικοί πόροι, ενώ κάποιες θα καλυφθούν από ιδιώτες επενδυτές. Σ’ αυτή τη φάση βρισκόμαστε, παλεύοντας με τέτοιου είδους προβλήματα, στα τελικά στάδια εκπόνησης επιχειρησιακού σχεδίου και τιμολογιακής πολιτικής για την επόμενη πενταετία». Αναλύοντας και επεξηγώντας τα παραπάνω, ο γενικός διευθυντής της ΔΙΑΑΜΑΘ δήλωσε: «Σήμερα έχουμε μηδενικό κόστος διαχείρισης, λαμβανομένου υπόψη ότι μία τετραμελής οικογένεια παράγει γύρω στους δύο τόνους απορρίμματα ετησίως. Ποιος δήμαρχος –και μάλιστα εν όψει δημοτικών εκλογών- θα αυξήσει τα δημοτικά τέλη; Με δεδομένο μάλιστα ότι το φθηνότερο κόστος είναι περί τα διακόσια ευρώ και το ακριβότερο μπορεί να φτάσει τα εξακόσια ευρώ ανά οικογένεια;»…
«Αυτό είναι το αγκάθι μας» δηλώνει ο συνομιλητής μας, προσθέτοντας ότι «είναι δεδομένο ότι είμαστε πολλά χρόνια πίσω στη διαχείριση απορριμμάτων, όχι μόνο εμείς αλλά όλη η χώρα» και καταλήγοντας: «Έχουμε ανοιχτή προσέγγιση και πρέπει με κάποιο τρόπο να λυθεί γρήγορα αυτό το ζήτημα. Κι αυτή τη στιγμή παλεύουμε είτε να δοθούν χρήματα μέσω του κράτους είτε με κάποιο άλλο τρόπο που δεν ξέρουμε ακόμα».
Τέλος, αναφορικά με τα ζητήματα Θάσου και Σαμοθράκης που καταγράφουμε πιο πάνω, ο κ. Δερματάς δηλώνει: «Το πιλοτικό πρόγραμμα δεματοποίησης που θα εφαρμοστεί στη Θάσο ξεκινά άμεσα, την επόμενη βδομάδα. Θα γίνεται προεπεξεργασία με αφαίρεση μεταλλικών αντικειμένων, διαχωρισμός σε οργανικό και μη κλάσμα και δεματοποίηση. Αυτό θα έχει εφαρμογή στην κάλυψη των αναγκών Δράμας και Αλεξανδρούπολης που δεν έχουν αδειοδοτημένο ΧΥΤΑ, ώστε να μην παρανομούν. Όσον αφορά τη Σαμοθράκη, αυτή τη στιγμή η ΔΙΑΑΜΑΘ μπαίνει ως “σφήνα” και σε συνεργασία με την ΠΑΜ-Θ ώστε να λυθεί το πρόβλημα. Χρειάζονται κάποιες διαδικασίες, επέφερε και σχετική αδράνεια η αλλαγή κυβέρνησης, όμως εντός ημερών θα έχει λυθεί το ζήτημα».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: