12/11/09

Ξύπνησαν μνήμες του περυσινού Δεκέμβρη…

ΒΑΝΔΑΛΙΣΜΟΙ ΧΘΕΣ ΤΟ ΞΗΜΕΡΩΜΑ ΣΤΗΝ EUROBANK ΚΑΙ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑ ΕΜΠΡΗΣΜΟΥ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ

-Κανένας δεν ανέλαβε την ευθύνη
-Εκφράζεται ανησυχία και για νέα χτυπήματα ενόψει 17 Νοέμβρη και… 6 Δεκέμβρη

Την κατάσταση που επικρατούσε στην πόλη μας τον περασμένο Δεκέμβριο, με τα εκτεταμένα, αλλεπάλληλα και πρωτοφανή (τότε) περιστατικά βανδαλισμών με στόχο τραπεζικά υποκαταστήματα θύμισαν στους Ξανθιώτες οι συνήθεις γνωστοί – άγνωστοι τα ξημερώματα της Τετάρτης 11 Νοεμβρίου. Πιο συγκεκριμένα, προξένησαν μικρές υλικές ζημιές στο υποκατάστημα της τράπεζας Eurobank το οποίο βρίσκεται επί της οδού Μιχαήλ Βόγδου και στην συνέχεια προσπάθησαν να πυρπολήσουν το υπηρεσιακό αυτοκίνητο του Δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗΝ EUROBANK
Μιλώντας για το περιστατικό ο διευθυντής του εν λόγω υποκαταστήματος, κ. Γιώργος Μεσσαριτάκης, δήλωσε στην «Θ» ότι «περίπου στις 04:05’ ειδοποιήθηκα από την Διεύθυνση Ασφαλείας της Αστυνομίας ότι έχει χτυπήσει ο συναγερμός στο κατάστημά. Όταν έφτασα εδώ διαπίστωσα ότι κάποιος ή κάποιοι είχαν βάψει με σπρέι την εξωτερική κάμερα ασφαλείας του υποκαταστήματος, ώστε να μην μπορούν ν’ αναγνωριστούν τα χαρακτηριστικά τους και στην συνέχεια προσπάθησαν με λοστό, σφυρί ή βαριοπούλα να σπάσουν την τζαμαρία που βρίσκεται στην πίσω πλευρά του υποκαταστήματος. Το κατάστημά μας και μάλιστα η συγκεκριμένη πλευρά που βρίσκεται σε ένα στενό που παρουσιάζει ελάχιστη κίνηση, ιδιαίτερα τις βραδινές ώρες, με αποτέλεσμα να έχει αποτελέσει συχνά στόχο τέτοιων επιθέσεων. Μάλιστα είναι η τέταρτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Βεβαίως έχουμε λάβει και εμείς τα μέτρα μας, τοποθετώντας ιδιαίτερα ενισχυμένους υαλοπίνακες και κάμερες τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό του καταστήματος. Για τον λόγο αυτό οι δράστες δεν μπόρεσαν να προξενήσουν ζημιές στο εσωτερικό του καταστήματος, αφού παρά τις ζημιές η τζαμαρία δεν υποχώρησε τελικά. Δυστυχώς λόγω των διατάξεων περί προσωπικών δεδομένων δεν μπορούμε να τοποθετήσουμε σε ψηλότερο σημείο ώστε να μην μπορεί ν’ αχρηστευτεί εύκολα, ενώ και της οπτικής γωνίας της εσωτερικής κάμερας δεν κατέστη δυνατό ν’ αποκαλυφθούν τα χαρακτηριστικά των δραστών».
Αξίζει επίσης ν’ αναφερθεί ότι η συγκεκριμένη επίθεση έχει κάνει τους υπαλλήλους τόσο στα καταστήματα της συγκεκριμένης τράπεζας όσο και σε άλλα τραπεζικά υποκαταστήματα ν’ ανησυχούν, δεδομένου ότι αυτή η επίθεση θεωρήθηκε ως ένα «προμήνυμα» ενόψει τόσο της επετείου του Πολυτεχνείου, στις 17 Νοεμβρίου, όσο και ενόψει της επετείου του θανάτου του άτυχου Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, στις 6 Δεκεμβρίου, οπότε υπάρχουν φόβοι ότι θα υπάρξουν και νέες επιθέσεις. Την σχετική προανάκριση για την υπόθεση έχει αναλάβει πάντως το Τμήμα Ασφαλείας της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης.

Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΟ ΑΥΤΟΚΙΝΗΤΟ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ
Πιθανότατα οι ίδιοι δράστες, μετά την επίθεση στο υποκατάστημα της Eurobank, προσπάθησαν να πυρπολήσουν με άγνωστο εύφλεκτο υλικό, όπως αναφέρει και η ανακοίνωση της Αστυνομικής Διεύθυνσης Ξάνθης, το υπηρεσιακό όχημα του Δημάρχου Ξάνθης, Μιχάλη Στυλιανίδη, το οποίο κατ’ εξαίρεση και τυχαία βρισκόταν σταθμευμένο επί της οδού Βλαχοπούλου, έξω από την κατοικία του οδηγού του κ. Στυλιανίδη. Η προσπάθεια των δραστών τελικά δεν ήταν επιτυχημένη δεδομένου ότι προξένησαν μόνο πολύ μικρές υλικές ζημιές σε πλαστικά μέρη του μπροστινού και των πλαϊνών μερών του οχήματος. Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι υπήρξε και περίοικος αυτόπτης μάρτυρας ο οποίος είδε τους δράστες να επιτίθενται στο υποκατάστημα της τράπεζας και στη συνέχεια να προσπαθούν να πυρπολήσουν το αυτοκίνητο του κ. Στυλιανίδη.
Σε δηλώσεις του στην «Θ» αναφορικά με το περιστατικό ο Δήμαρχος Ξάνθης ξεκαθάρισε ότι «το συγκεκριμένο περιστατικό ήταν εντελώς τυχαίο και σε καμία περίπτωση δεν θα πρέπει να εκληφθεί ως επίθεση στον δήμο Ξάνθης ή στο πρόσωπο του Δημάρχου. Σ’ αυτό συνηγορούν δύο στοιχεία. Το πρώτο είναι ότι το αυτοκίνητο δεν είχε διακριτικά που να δείχνουν ότι ανήκει στον Δήμο, παρά μόνο τις χαρακτηριστικές πινακίδες κυκλοφορίας ενός οποιουδήποτε κρατικού υπηρεσιακού αυτοκινήτου. Από την άλλη, το αυτοκίνητο βρέθηκε στο συγκεκριμένο σημείο εντελώς συμπτωματικά, δεδομένου ότι συνήθως φυλάσσεται σε κλειστό γκαράζ, όμως εκτάκτως και κατ’ εξαίρεση σταθμεύθηκε μπροστά στην κατοικία του οδηγού. Εκεί το βρήκαν οι δράστες και προσπάθησαν να το πυρπολήσουν, όπως προσωπικά πιστεύω ότι θα έκαναν και με οποιοδήποτε άλλο κρατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο εύρισκαν μπροστά τους. Οποιοδήποτε άλλο συμπέρασμα κατά τη γνώμη μου είναι αυθαίρετο και δεν έχει καμία πραγματική βάση».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: