10/11/09

Στην τελική ευθεία το επίδομα αλληλεγγύης


ΠΡΟΝΟΙΑ: «ΕΙΜΑΣΤΕ ΕΤΟΙΜΟΙ ΚΑΙ ΜΕ ΠΛΗΡΗ ΣΤΟΙΧΕΙΑ» - ΟΑΕΔ: «ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΑ ΕΓΓΡΑΦΟΝΤΑΙ ΑΝΕΡΓΟΙ ΜΕ ΤΗΝ ΠΡΟΣΔΟΚΙΑ…»


Σε ελαφρό lifting του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης προσανατολίζεται η κυβέρνηση, καθώς ολοκληρώθηκε την Παρασκευή η δημόσια διαβούλευση.
Όπως έγινε γνωστό από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γιώργο Πεταλωτή, η διαβούλευση έγινε προς αναζήτηση «βελτιωτικών λύσεων» χωρίς μεγάλη δημοσιονομική επιβάρυνση. Το σχέδιο νόμου για την ενίσχυση της κοινωνικής αλληλεγγύης αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα opengov.gr και εκατοντάδες πολίτες έσπευσαν να εκφράσουν σχόλια, αιτήματα και ερωτήματα.

Εντός της κυβερνήσεως διατυπώνονται προτάσεις για διεύρυνση των ομάδων που θα λάβουν ενίσχυση, κάτι που αποτυπώνεται και στις τοποθετήσεις των πολιτών. Οι σοβαρότερες ενστάσεις που έχουν ακουστεί μέχρι τώρα αφορούν στην εξαίρεση από το επίδομα των:
-Αγάμων και παντρεμένων χωρίς παιδιά (μισθωτών ή αγροτών) με ετήσιο εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ τον χρόνο.
-Χαμηλοσυνταξιούχων με σύνταξη από 550 έως και 700 ευρώ τον μήνα, οι οποίοι δεν είναι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και υπολογίζονται στα 200.000 άτομα περίπου.
-Ανέργων που δεν είναι εγγεγραμμένοι στον ΟΑΕΔ. Έτσι δεν θα πάρουν επίδομα οι μακροχρόνια άνεργοι εφόσον δεν έχουν ανανεώσει την κάρτα ανεργίας ή δεν έχουν εγγραφεί στον ΟΑΕΔ έως και τις 3 Νοεμβρίου.
-Εργαζομένων οι οποίοι αμείβονται με μπλοκάκι, της λεγόμενης γενιάς των 700 ευρώ, όπως επίσης και εργαζόμενοι με «stage».
Θα πρέπει να σημειωθεί πως και ο ίδιος ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωνσταντίνου, παρουσιάζοντας το σχέδιο νόμου είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο τροποποιήσεων μέχρι χθες, οπότε και επρόκειτο να κατατεθεί στη βουλή. Είχε συμπληρώσει όμως πως τα περιθώρια είναι περιορισμένα εξαιτίας του δημοσιονομικού χάους…
Το έκτακτο επίδομα από 300 έως 1300 ευρώ (συνολική δαπάνη άνω του ενός δις ευρώ), θα δοθεί σε δύο ισόποσες δόσεις με την πρώτη πριν από τα Χριστούγεννα και τη δεύτερη μέχρι τις 30 Ιουνίου 2010. Επιπρόσθετα ξεκαθαρίστηκε ότι η ενίσχυση θα είναι αφορολόγητη και πως δεν θα υπολογίζεται στα εισοδηματικά όρια -ως επιπλέον εισόδημα- για την καταβολή του ΕΚΑΣ, του πολυτεκνικού επιδόματος και οποιασδήποτε άλλης παροχής κοινωνικού ή προνοιακού χαρακτήρα.

«ΣΥΝΤΟΜΑ ΘΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΕΠΑΚΡΙΒΩΣ»
Κι ενώ πληθαίνουν τα ερωτήματα ως προς τους δικαιούχους –υπάρχουν αρκετές ασάφειες ως προς μεγάλες κατηγορίες εν δυνάμει δικαιούχων- αναζητήσαμε κάποιες πιθανές απαντήσεις. Κι αυτό γιατί παρά τις αρχικές μεγαλοστομίες, παρατηρείται μια διάθεση αναδίπλωσης και μεγάλες κατηγορίες κινδυνεύουν να μείνουν εκτός της πολυδιαφημισμένης παροχής.
Σε αναβρασμό προετοιμασιών βρίσκεται αυτό τον καιρό η Διεύθυνση Κοινωνικής Πρόνοιας της νομαρχίας Ξάνθης, όπως βεβαιώνει ο προϊστάμενός της κ. Σωτήρης Χρυσαφίδης: «Ετοιμαζόμαστε, βλέπουμε ατέλειες, συγκεντρώνουμε στοιχεία και είμαστε έτοιμη για την καταβολή, αμέσως μόλις καθοριστούν οι λεπτομέρειες και σταλούν οι πιστώσεις» λέει και σημειώνει: «Μέχρι στιγμής δεν έχει έρθει κάποιο έγγραφο, αφού μόλις την Παρασκευή ολοκληρώθηκε η διαβούλευση και σήμερα (σσ. χθες) κατατίθεται το σχετικό νομοσχέδιο. Παρακολουθούμε στενά το ζήτημα, αφού θα πάρουμε μέρος και είμαστε υπηρεσία καταβολής επιδομάτων, περιμένοντας τις λεπτομέρειες».
Ο κ. Χρυσαφίδης τονίζει ότι χρειάζεται προσοχή, αφού «μπορεί κάποιος να δικαιούται επίδομα από πολλές πλευρές. Θα πρέπει να αποφευχθούν λάθη και παραλείψεις, γιατί μπορεί να προκύψουν και άνθρωποι που θα το δικαιούνται… δυο φορές!». Στον αντίποδα εκείνοι που μέχρι τώρα έπαιρναν… ψίχουλα: «Υπάρχουν άνθρωποι που έπαιρναν 44 ευρώ μηνιαίως! Αναξιοπαθούντα παιδιά, παιδιά χωρίς οικογένειες ή με ανάπηρους γονείς. Είναι τρομερό και είναι πολύ σωστό που επιτέλους αυτοί οι άνθρωποι θα λάβουν μια βοήθεια από πλευράς πολιτείας» καταλήγει ο διευθυντής Πρόνοιας της νομαρχίας.
Αντίστοιχα μηνύματα έρχονται και από τον Οργανισμό Απασχολήσεως Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), με τον διοικητή του στην Ξάνθη κ. Μαζαράκη να δηλώνει: «Υπάρχουν πάρα πολλές ασάφειες και το ζήτημα μας απασχολεί καθημερινά. Θα πάρει επίδομα το σύνολο των ανέργων ή θα εξαιρεθούν κάποιοι; Κι αν ναι, με ποια κριτήρια; Είμαστε σε καθημερινή επικοινωνία με την Αθήνα κι αυτό που περιμένουμε είναι ο ακριβής καθορισμός των προϋποθέσεων, που θα μας γνωριστεί με την αποστολή των σχετικών εγκυκλίων».
Ο κ. Μαζαράκης καταλήγει αποτυπώνοντας ένα ευεξήγητο και… αναπόφευκτο φαινόμενο που παρατηρείται στην υπηρεσία του: «Κάθε μέρα έρχονται να εγγραφούν εκατοντάδες άνεργοι, με την προσδοκία του επιδόματος…». Κι αναρωτιόμαστε κι εμείς με τη σειρά μας –και με ιδιαίτερη ανησυχία- ποια θα είναι τα νούμερα της ανεργίας και πόσο πλασματικά ήταν πριν από αυτή την… αποκαλυπτική αναπροσαρμογή τους... Με λίγα λόγια, πού ήταν αυτοί οι άνεργοι;
Τέλος, προσπαθήσαμε να επικοινωνήσουμε και με το… διευθυντήριο του ΟΑΕΔ στον Άλιμο, αλλά καταντά γραφικό –αν και πάντα είναι εξόχως συναρπαστικό ως προς τη διαδικασία- να επαναλάβουμε τι (δεν) βρήκαμε…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: