17/11/09

Ενημέρωση και συλλογή υπογραφών για να φύγει το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής


-ΜΕΛΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑΣ: «ΔΕΝ ΤΟ ΧΡΕΙΑΖΟΜΑΣΤΕ ΓΙΑ ΝΑ ΖΗΣΟΥΜΕ ΩΣ ΣΥΝΑΝΘΡΩΠΟΙ»
-«ΑΝΤΙΠΟΙΝΑ» ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ: ΖΗΤΑ ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΤΗΣ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗΣ

Καταγγελίες για κατασκοπεία, διασπορά ψευδών ειδήσεων και υπονόμευση της ειρηνικής συνύπαρξης στη Θράκη, διάνθισαν τη συνέντευξη τύπου του Σαββάτου στην Ξάνθη, που οργάνωσε η «Πρωτοβουλία για την απομάκρυνση του τουρκικού προξενείου της Κομοτηνής».
Εδώ και δύο μήνες η «Πρωτοβουλία» επιδίδεται σ’ έναν αγώνα ενημέρωσης της κοινής γνώμης, καθώς και στη συλλογή υπογραφών για την επίτευξη του παραπάνω σκοπού. Οι υπογραφές μαζεύονται και μέσω της ιστοσελίδας proxeneio-stop.org (στην οποία υπάρχει σχετικό υλικό), ενώ ήδη έχουν ξεπεράσει τις 1.500. Σύμφωνα με δηλώσεις του διευθυντή του «Αντιφωνητή» κ. Κώστα Καραΐσκου στην Μελαχροινή Μαρτίδου («Χρόνος»), «δεν πολυκυνηγάμε τις υπογραφές, γιατί ξέρουμε ότι τουλάχιστον για τους Κομοτηναίους είναι δύσκολο να βγουν επωνύμως και να υπογράψουν για την απομάκρυνση του προξενείου, φοβούμενοι επιπτώσεις στην επαγγελματική τους κυρίως ζωή. Μας ενδιαφέρει να φτάσει το μήνυμα παντού κι από εκεί και ύστερα αν υπάρξουν και υπογραφές, νομίζω ότι 5000 είναι ένα νούμερο αξιοπρεπές και θα το φτάσουμε σίγουρα».
Στη συνέντευξη τύπου του Σαββάτου στην Ξάνθη, οι εκπρόσωποι των ΜΜΕ ενημερώθηκαν για τις θέσεις και της στοχεύσεις της «Πρωτοβουλίας». Ο κ. Καραΐσκος τόνισε ότι «οι συνθήκες υπό τις οποίες δημιουργήθηκε κάποτε το τουρκικό προξενείο της Κομοτηνής έχουν αλλάξει» και έθεσε ζήτημα προσφοράς του, αναρωτώμενος «τι εξυπηρετεί και αν το χρειάζονται οι πολίτες της Θράκης». Αναφέρθηκε ονομαστικά στον πρώην βουλευτή Ξάνθης του ΠαΣοΚ κ. Παναγιώτη Σγουρίδη, αλλά και στον εκ Κομοτηνής πρώην υπουργό κ. Ευριπίδη Στυλιανίδη, λέγοντας ότι «έχουν συμβάλει αποφασιστικά στο να ειπωθούν κάποια πράγματα με το όνομα τους». Κατέληξε δε λέγοντας: «Εμείς δεν έχουμε ιδιοτέλεια ή κάποιο συμφέρον από αυτή την πρωτοβουλία, δεν έχουμε χάσει κάποια θέση ή κάποιες ψήφους. Είμαστε απλοί πολίτες που αναρωτιόμαστε για το ρόλο αυτού του προξενείου στη Θράκη».
Ακολούθως μίλησαν οι κ. Γκόκας και Δωρόπουλος, κάνοντας λόγο για ανησυχητικές και παράνομες δραστηριότητες του προξενείου σε βάρος της ειρηνικής συνύπαρξης χριστιανών και μουσουλμάνων και ζήτησαν δραστηριοποίηση της ελληνικής πολιτείας.
Έγινε λόγος επίσης για καταγγελίες που έγιναν στις εισαγγελικές και αστυνομικές αρχές χωρίς απάντηση από μέρους τους, ενώ αναφορά έγινε και στο θέμα της εκπαίδευσης της μειονότητας. Τέλος, οι ομιλητές ζήτησαν να ασχοληθεί με το ζήτημα η ελληνική πολιτεία και ακολούθησε συζήτηση με τους παριστάμενους εκπροσώπους των ΜΜΕ.

ΑΠΟΜΑΚΡΥΝΣΗ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΑ ΠΡΟΞΕΝΟΥ ΣΤΗΝ ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥΠΟΛΗ ΖΗΤΑ –ΑΝΤΙΣΤΟΙΧΑ- Η ΑΓΚΥΡΑ!
Οι προσπάθειες της «Πρωτοβουλίας» συνεχίζονται, ενώ πρόσφατα τοποθετήθηκαν ενημερωτικά stands στη γειτονική Κομοτηνή –έδρα του προξενείου- για το ρόλο του τελευταίου. Διανεμήθηκε ενημερωτικό υλικό, ενώ σύνθημα των κινητοποιήσεων ήταν: «Defol! Εξαφανιστείτε! Ο πληθυσμός της Κομοτηνής απαιτεί: Έξω τώρα το τουρκικό προξενείο! Εμείς, οι χριστιανοί και μουσουλμάνοι της Θράκης, δεν χρειαζόμαστε ούτε προξενεία ούτε προξενιά για να ζήσουμε ως συνάνθρωποι…».
Την ίδια ώρα η Άγκυρα, προχωρώντας πιθανόν σε μια κίνηση αντιπερισπασμού, ζητά την απομάκρυνση του Έλληνα γενικού πρόξενου στη Κωνσταντινούπολη. Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος υπουργός Επικρατείας κ. Egemen Bagis στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής του με τον Έλληνα αναπληρωτή υπουργό Εξωτερικών κ. Δημήτρη Δρούτσα, φέρεται να ζήτησε την απομάκρυνση του Έλληνα γενικού πρόξενου κ. Βασίλη Μπορνόβα. O κ. Μπορνόβας έχει θητεύσει στο Γραφείο Πολιτικών Υποθέσεων Αργυροκάστρου και Ξάνθης, ενώ σύμφωνα με παλαιότερα δημοσιεύματα δεν έχει και τις καλύτερες σχέσεις με τον Έλληνα πρέσβη στην Άγκυρα κ. Ξυδά. Αιτία οι συνεχείς οχλήσεις «να προσαρμοστεί» και να μην αρνείται την έγκριση βίζας ακόμη και σε Τούρκους στρατιωτικούς που θέλουν να επισκεφθούν την Ελλάδα, οι οποίοι μόνο για τουρισμό δεν έρχονται. Δημοσιεύματα καταγράφουν ότι ο γνωστός στην Ξάνθη Έλληνας διπλωμάτης –που έχει συμπληρώσει ένα χρόνο υπηρεσίας στη Κωνσταντινούπολη- έχει ενοχλήσει την τουρκική πλευρά με τις δραστηριότητες του. Κάποιες εξ αυτών η επίσκεψη στην Ίμβρο χωρίς να ζητήσει προηγουμένως άδεια όπως συνηθιζόταν, οι εκδηλώσεις για την 28η Οκτωβρίου με τη διοργάνωση έκθεσης της νεότερης ελληνικής ιστορίας, αλλά και η καταγραφή όλων των ελληνικών κτιρίων που έχουν κατασχεθεί τα τελευταία χρόνια από το τουρκικό δημόσιο.
«Η αναγνώριση της αποσταθεροποιητικής δράσης του τουρκικού προξενείου Κομοτηνής και οι ολοένα αυξανόμενες φωνές για τη κατάργησή του, ενόχλησαν την Άγκυρα που εκβιάζει με κλείσιμο του Γενικού Προξενείου Κωνσταντινούπολης» γράφει η εφημερίδα «Παρόν» και προσθέτει: «Προ λίγων εβδομάδων, δικαστικός κλητήρας επέδωσε στον κ. Μπορνόβα επίσημο έγγραφο, σύμφωνα με το οποίο το 50% του κτιρίου όπου στεγάζεται το ελληνικό Γενικό Προξενείο είναι ιδιοκτησία του τουρκικού δημοσίου. Μάλιστα για τον λόγο αυτό ζητείται το ποσό των περίπου €400.000 για τη μέχρι τώρα χρήση του κτηρίου».
Θοδωρής Μπακάλης

1 σχόλιο:

Giorgos K. είπε...

Θα πρέπει να είναι πολύ αφελής κάποιος για να πιστέψει ότι ο Τούρκος υπουργός θα έθετε τέτοιο θέμα στον Έλληνα ομόλογό του γνωρίζοντας ότι -όπως ακριβώς επισημαίνει η ίδια είδηση- θα μπορούσε να ασκηθεί αντίποινα σε μια στιγμή που στη δυτική Θράκη έχει φουντώσει κίνημα για την εκδίωξη του εκεί Τούρκου προξένου.
Ο συγκεκριμένος διπλωμάτης έχει πράγματι δυσαρεστήσει πολλούς στον τόπο που υπηρετεί, όχι όμως σίγουρα τους Τούρκους.
Δραστηριότητα, και μάλιστα σημαντική και "επιθετική", υπήρχε πάντοτε εκ μέρους των εκάστοτε Γενικών Προξένων και αυτό είναι γνωστό σε όλους. Σχετικά θα μπορούσε ο συντάκτης της είδησης να πληροφορηθεί έγκυρα από την πρεσβεία της Άγκυρας. Εκτός πια εάν θεωρεί και τον Πρέσβη κ Ξύδα... πράκτορα των Τούρκων.
Στην είδηση αφήνεται η ανεπίτρεπτη εντύπωση ότι ένας Οικουμενικός Πατριάρχης δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τα του οίκου του και περιμένει από κάποιο -περιστασιακά στη θέση αυτή ευρισκόμενο- διπλωμάτη να του τα μάθει.
Όσο για τα όσα αναφέρονται, ότι δήθεν για πρώτη φορά συμβαίνουν στην Κωνσταντινούπολη (εκθέσεις, επισκέψεις στην Ίμβρο, καταγραφή περιουσιών, άνοιγμα του Σισμανογλείου μεγάρου στους Τούρκους, σημαιοστολισμός, κλπ) ας ερευνήσει τα πεπραγμένα των τελευταίων ετών και θα δει ότι ουδέποτε έλειψαν.
Οι "σημαιοστολισμοί" που αναφέρονται στην είδηση αποτελούν "βούτυρο στο ψωμί" εκείνων οι οποίοι με μια τέτοια αφορμή έχουν τη δυνατότητα να απαντήσουν πολλαπλώς στη Θράκη.
Το πιθανότερο είναι ότι αυτοί που δεν θα επιθυμούσαν την μετάθεση -απαραίτητη κατά την συντριπτική πλειοψηφία των ομογενών μας στην Κωνσταντινούπολη- του συγκεκριμένου διπλωμάτη, να διαδίδουν παρόμοιες "ειδήσεις" για να προλάβουν την απόσυρσή του.