17/11/09

Το επίδομα ανεργίας… δεν μετατρέπεται τελικά σε επίδομα απασχόλησης

Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΤΟ ΜΝΗΜΟΝΙΟ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑΣ… ΠΑΕΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟ»


Η πρόθεση της νέας κυβέρνησης να ακυρώσει το κοινό πρόγραμμα ΟΑΕΔ-ΚΕΔΚΕ για την πρόσληψη 20.000 νέων συμβασιούχων στους δήμους (με τριετή σύμβαση), έγινε τελικά πράξη.
Έτσι, η πολυθρύλητη «μετατροπή του επιδόματος ανεργίας σε επίδομα απασχόλησης» της πρώην υπουργού κας Πετραλιά, απορρίφθηκε και «ενταφιάστηκε» μετ’ επαίνων… Κάτι που άλλωστε είχε διαφανεί λίγες μέρες μετά την ανάληψη καθηκόντων του υπουργού Εσωτερικών, Αποκέντρωσης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης κ. Γιάννη Ραγκούση, όταν συναντήθηκε με εκπροσώπους της Ομοσπονδίας Εργαζομένων στους δήμους (ΠΟΕ-ΟΤΑ). Με δεδομένο ότι αυτή τη στιγμή απασχολούνται στους δήμους και στις κοινότητες της χώρας περίπου 50.000 συμβασιούχοι (με διάφορες σχέσεις εργασίας), οι εκπρόσωποι της ΠΟΕ-ΟΤΕ ζήτησαν τότε να μην εφαρμοστεί το κοινό πρόγραμμα ΟΑΕΔ-ΚΕΔΚΕ, γιατί «θα δημιουργήσει 20.000 νέους “ομήρους” συμβασιούχους. Σύμφωνα με τον πρόεδρο της ΠΟΕ-ΟΤΑ κ. Θέμη Μπαλασόπουλο, ο υπουργός τάχθηκε τότε υπέρ μιας ενιαίας σχέσης εργασίας στο δημόσιο και υπέρ της κάλυψης των κενών θέσεων στους ΟΤΑ με μόνιμο προσωπικό. Είπε μάλιστα ότι η κυβέρνηση θα είναι πολύ φειδωλή στις εγκρίσεις συμβάσεων έργου, μέχρι την πλήρη κατάργησή τους.
Ο πρόεδρος της ΚΕΔΚΕ κ. Νικήτας Κακλαμάνης με ομάδα δημάρχων που υποστηρίχτηκαν από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αλλά και αιρετούς που εκλέχτηκαν με την υποστήριξη του ΠαΣοΚ στην ΚΕΔΚΕ, ήταν υπέρμαχοι της υλοποίησης του προγράμματος, αφού θεωρούσαν ότι με αυτό τον τρόπο θα δεχτεί ένα ισχυρό πλήγμα η ανεργία σε τοπικό επίπεδο. Μάλιστα, ο κ. Κακλαμάνης δήλωνε: «Αν δεν υλοποιηθεί το πρόγραμμα, ζητάμε την άμεση κατάργηση της ρύθμισης που ψηφίστηκε. Και τα χρήματα της τοπικής αυτοδιοίκησης που προέρχονται από τα τέλη ζύθου και διαφήμισης και τα οποία θα έμπαιναν στο ταμείο αυτού του προγράμματος, να δοθούν αμέσως πίσω στους δήμους, όπως γινόταν κάθε χρόνο μέχρι τώρα τον μήνα Νοέμβριο».

«ΑΓΝΩΣΤΟ ΤΟ ΤΙ ΘΑ ΚΑΝΕΙ Η ΚΕΔΚΕ»
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα επιβάρυνε τον προϋπολογισμό του ΟΑΕΔ κατά 300 εκατομμύρια ευρώ μέχρι το 2012, ενώ η συμμετοχή των δήμων υπολογίζεται ότι θα άγγιζε το 70% του συνολικού προγράμματος, αν και οι εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης είχαν εξαρχής διεκδικήσει το ποσοστό συμμετοχής των ΟΤΑ από τα τέλη ζύθου και διαφήμισης και το 15% του ΤΑΠ να μην ξεπερνούν το 60%. Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αρκετοί δήμαρχοι που υποστηρίζονται από το ΠΑΣΟΚ είχαν διαφωνήσει εξαρχής με τη λειτουργία του συγκεκριμένου προγράμματος, θέτοντας σημαντικά οικονομικά, πολιτικά και νομικά ζητήματα. «Η τοπική αυτοδιοίκηση δεν δύναται σε περίοδο κρίσης να υλοποιεί προγράμματα “απορρόφησης” της ανεργίας, την ίδια στιγμή που αντιμετωπίζει σημαντικά προβλήματα ρευστότητας και αδυναμίας πληρωμής των ήδη υπαρχόντων υπαλλήλων» δήλωναν.
Την κατάργηση του προγράμματος επιβεβαίωσε ο δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος της ΤΕΔΚ κ. Μιχάλης Στυλιανίδης: «Το πρόγραμμα καταργείται, αφού το “έκοψε” η νέα κυβέρνηση και το μνημόνιο συνεργασίας… πάει περίπατο» δήλωσε, προσθέτοντας: «Ήταν ένα πρόγραμμα σε συνεργασία ΟΑΕΔ και υπουργείου απασχόλησης. Και είναι άγνωστο αν και τι θα κάνει επ’ αυτού του ζητήματος η ΚΕΔΚΕ».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: