17/11/09

«Ταφόπλακα» για την Ζάχαρη…;

ΠΑΛΙΑ ΚΑΙ ΝΕΑ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΣΥΜΦΩΝΗΣΑΝ ΟΤΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΒΙΩΣΙΜΗ Η ΒΙΟΑΙΘΑΝΟΛΗ



– Στον «αέρα» το μέλλον του εργοστάσιου Ξάνθης;
-Τι αναφέρει το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και τι ο πρώην Υπουργός Αλέκος Κοντός

Το συμπέρασμα ότι τα σχέδια για την μετατροπή των εργοστασίων ζάχαρης σε Ξάνθη και Λάρισα δεν πρόκειται να υλοποιηθούν, αφού ήταν εξαρχής ανεφάρμοστα, παρά τις εξαγγελίες, τις δεσμεύσεις αλλά και τον θόρυβο που ακολούθησε την διακοπή της λειτουργίας τους, φαίνεται πως βγαίνει από την πρόσφατη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης. Η παραδοχή αυτή έγινε τόσο από την απερχόμενη διοίκηση, δια στόματος του απελθόντα διευθύνοντα συμβούλου Δημήτρη Δαρνάκα, όσο και από τη νέα ηγεσία της Ε.Β.Ζ., την οποία αποτελούν οι κύριοι Σταύρος Καλογερόπουλος, πρώην πρόεδρος της Δωδώνης, Λάμπρος Χαραλάμπους, διευθυντής βιομηχανίας της ΝΑΘ και Πέτρος Γάτσος, στέλεχος της Αγροτικής Τράπεζας, οι οποίοι και προτάθηκαν από τον εκπρόσωπο της Α.Τ.Ε. στην τακτική γενική συνέλευση της εταιρείας.

ΤΕΛΙΚΑ ΔΕΝ…
Εκεί εκφράστηκε πλέον και ανοιχτά η παραδοχή ότι τα σχέδια για παραγωγή βιοαιθανόλης, με τα οποία πέρασε μία τριετία υποσχέσεων και μελετών, ήταν εξαρχής ανεφάρμοστα, αφήνοντας υπόνοιες ότι επρόκειτο για επικοινωνιακό τέχνασμα προς αποφυγή των αντιδράσεων και οδήγησαν στην αποτυχία του σχεδίου μετατροπής των εργοστασίων Ξάνθης και Λάρισας. Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης ασκήθηκε έντονη κριτική κατά της Αγροτικής Τράπεζας, ενώ ο κ. Δαρνάκας αποκάλυψε ότι ειδικά τον τελευταίο χρόνο η εταιρεία δεν χρηματοδοτήθηκε καν με τους όρους που ίσχυσαν για όλες τις άλλες επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα η Ε.Β.Ζ. να πληρώνει τόκους που έφτασαν μέχρι και τα 80 ευρώ ανά τόνο. Σύμφωνα πάντα με την απερχόμενη διοίκηση «το θέμα της βιοαιθανόλης διερευνήθηκε και διαπιστώθηκε ότι δεν υπάρχει ενιαίο θεσμικό πλαίσιο για όλη την Ευρώπη, ενώ σε περίπτωση παραγωγής θα ήταν αδύνατη η απορρόφηση του προϊόντος. Ουσιαστικά το όλο ζήτημα αποτέλεσε εσφαλμένη πολιτική επιλογή», ενώ υποστηρίχθηκε επίσης ότι η Ε.Β.Ζ. θα έπρεπε ακόμη από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 να κάνει κινήσεις προσαρμογής στις επερχόμενες αλλαγές, ασκήθηκε κριτική για την αντιμετώπιση που είχε η Ε.Β.Ζ. και εκφράστηκαν ελπίδες ότι η τρέχουσα χρήση θα είναι καλύτερη.

Α. ΤΣΑΡΤΣΑΡΑΣ: «ΤΡΙΑ ΧΡΟΝΙΑ «ΔΟΥΛΕΥΑΝ» ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ»
Μπορεί ομόφωνα νέα και παλιά διοίκηση στην Ελληνική Βιομηχανία Ζάχαρης να συμφώνησαν ότι δεν είναι εφικτή η παραγωγή της βιοαιθανόλης, σε αντικατάσταση της επεξεργασίας ζάχαρης, όμως αυτό δεν φάνηκε να πτοεί τον γραμματέα της Νομαρχιακής Επιτροπής του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, Αχιλλέα Τσαρτσάρα, αναφορικά με το μέλλον του εργοστασίου της Ε.Β.Ζ. στο νομό μας. Πιο συγκεκριμένα ο κ. Τσαρτσάρας τόνισε ότι «οι θέσεις και οι απόψεις που διατυπώθηκαν στην Γενική Συνέλευση εκφράζουν αποκλειστικά και μόνο την απερχόμενη διοίκηση. Είναι μάλιστα απορίας άξιο πως ειπώθηκαν αυτά τα πράγματα από τους ίδιους ανθρώπους οι οποίοι από το 2006 διαβεβαίωναν όλο τον κόσμο ότι η μετατροπή του εργοστασίου είναι βιώσιμη και θα προχωρήσει. Αυτή η αλλαγή στάσης, ακριβώς την ημέρα της αποχώρησής τους δείχνει απλά ότι επί τρία χρόνια «δούλευαν» όλο τον κόσμο… Το ΠΑΣΟΚ, από την άλλη, έχει δεσμευτεί ότι θα εξετάσει διεξοδικά την περίπτωση της βιοαιθανόλης, καθώς και όλες τις άλλες εναλλακτικές δυνατότητες που υπάρχουν για την αξιοποίηση του εργοστασίου. Η αλλοπρόσαλλη όμως στάση της προηγούμενης διοίκησης μας κάνει να μην μπορούμε να βασιστούμε στα στοιχεία και τις μελέτες που αφήνουν πίσω τους. Θα επανεξεταστεί το θέμα και ανάλογα θα προχωρήσουμε». Σε ερώτησή μας σχετικά με το αν αυτό σημαίνει ότι θα χρειαστεί μία εκ νέου αναμονή κάποιων χρόνο μέχρι να γίνουν και πάλι οι μελέτες βιωσιμότητας της μετατροπής του εργοστασίου για την παραγωγή βιοαιθανόλης, κάτι που θα οδηγήσει σε οριστική και πλήρη απαξίωση το εναπομείναν εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ., ο κ. Τσαρτσάρας επέμεινε ότι «η διαδικασία αυτή δεν θα είναι καθόλου χρονοβόρα και θα διαρκέσει μόνο λίγους μήνες, δεδομένου ότι ήδη σήμερα (σ.σ. χθες) συγκροτείται σε σώμα το νέο διοικητικό συμβούλιο της Ε.Β.Ζ. και πρώτο μέλημά του θα είναι η προώθηση του θέματος της βιοαιθανόλης. Πάντως ακόμη και στην εξαιρετικά απίθανη περίπτωση, όπως προσωπικά πιστεύω, που τελικά η λύση της βιοαιθανόλης δεν αποδειχτεί τελικά βιώσιμη, υπάρχει η δέσμευση ότι οπωσδήποτε θα βρεθεί κάποια άλλη εναλλακτική. Το μόνο βέβαιο πάντως είναι ότι το εργοστάσιο δεν πρόκειται να αφεθεί στην τύχη του ούτε και να κλείσει».

Α. ΚΟΝΤΟΣ: «ΕΚΤΟΣ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑΣ»
Την έκπληξή του κατέθεσε μιλώντας στην «Θ» για το θέμα ο πρώην υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Αλέξανδρος Κοντός, με τις τοποθετήσεις που ακούστηκαν στην Γενική Συνέλευση της Ε.Β.Ζ. Σύμφωνα με τον κ. Κοντό «παρόλο που δεν έχω άμεση ενημέρωση αναφορικά με το τι ειπώθηκε στην συγκεκριμένη Γενική Συνέλευση της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, πρέπει να πω πως εκπλήσσομαι ακούγοντας τέτοιες δηλώσεις από την απερχόμενη διοίκηση της βιομηχανίας. Αν όντως ειπώθηκαν έτσι τα πράγματα, τότε όλα αυτά δεν έχουν καμία σχέση με την πραγματικότητα. Δεν μπορεί να λέγεται ότι η μετατροπή του εργοστασίου για την παραγωγή βιοαιθανόλης δεν είναι βιώσιμη, δεδομένου ότι σε ολόκληρη την Ευρώπη γίνονται ιδιωτικά εργοστάσια για την παραγωγή της. Μάλιστα, όχι μόνο είναι έτοιμες οι μελέτες αλλά υπάρχει ήδη και το απαραίτητο θεσμικό πλαίσιο. Άλλωστε για να προχωρήσουν όλα αυτά ποτέ δεν ήταν πρόβλημα ούτε οι μελέτες αλλά ούτε και η βιωσιμότητα. Το πρόβλημα βρισκόταν στο υπουργείο Οικονομικών που αδυνατούσε να χρηματοδοτήσει την επένδυση της βιοαιθανόλης…».

ΥΠ.Α.ΑΝ.: «ΟΥΔΕΝ ΣΧΟΛΙΟ»
Από την πλευρά μας ζητήσαμε και την επίσημη άποψη της νέας ηγεσίας του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, υπό την κα Μπατζελή, μέσω του Γραφείου Τύπου του Υπουργείου και πιο συγκεκριμένα από τον υπεύθυνο εκπρόσωπο για το θέμα, κ. Ανδρίτσο. Η απάντηση ουσιαστικά ήταν ότι …δεν υπάρχει απάντηση αυτή τη στιγμή μιας και δεν υπάρχει, όπως μας διευκρινίστηκε κάποιος άμεσος προσανατολισμός για το πρόβλημα αυτό. Επιχειρήθηκε μάλιστα και μία παραπομπή του θέματος προς την Αγροτική Τράπεζα, η οποία αποτελεί και τον βασικό μέτοχο της Ε.Β.Ζ., όμως σε ερώτησή μας για το αν ασκεί η Α.Τ.Ε. την αγροτική πολιτική στην χώρα και αν τις αποφάσεις για τέτοια ζητήματα τις παίρνει αυτόνομα, η απάντηση ήταν ότι «σε σύντομο χρονικό διάστημα θα υπάρξουν εξελίξεις στο θέμα»…
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: