7/11/09

«Ψηφιακός» όλος ο Νομός Ξάνθης


Ο ΤΕΧΝΙΚΟΣ ΠΡΟΪΣΤΑΜΕΝΟΣ ΤΟΥ ΟΤΕ ΞΑΝΘΗΣ ΕΦ’ ΟΛΗΣ ΤΗΣ ΥΛΗΣ ΣΤΗ «Θ»


«Θα έρθει καιρός που θα ζωστεί ο τόπος με μια κλωστή» έλεγε ο Κοσμάς ο Αιτωλός στον Άσσο της Κεφαλονιάς πριν από δυόμισι αιώνες, προβλέποντας την εξέλιξη των επικοινωνιών και τη μετατροπή του αχανούς πλανήτη στο… παγκόσμιο χωριό.
Ο σημερινός ορυμαγδός των ραγδαίων κι ασύλληπτων εξελίξεων τον δικαιώνει απόλυτα, καθώς μέσα από μια κλωστή περνάνε οι επικοινωνίες όλου του κόσμου, εκμηδενίζοντας πλέον τον χωροχρόνο κι ανοίγοντας σχεδόν καθημερινά και νέες προοπτικές. Οι οποίες ανήκαν στη σφαίρα του φανταστικού, ακόμα και μόλις πριν μερικές μόνο δεκαετίες! Στην αιχμή του δόρατος οι πάροχοι των τηλεπικοινωνιών, με τον Οργανισμό Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος (ΟΤΕ) να κρατά τον κυρίαρχο ρόλο στη χώρα μας.
Συνομιλήσαμε με τον προϊστάμενο των τεχνικών υπηρεσιών του ΟΤΕ Ξάνθης κ. Κώστα Αυγερινό, σε μια προσπάθεια να καταγράψουμε τα συμβαίνοντα στην περιοχή μας και ν’ ανιχνεύσουμε τις προοπτικές του κοντινού μέλλοντος. Ξεκινώντας από τα… δύσκολα και την ιδιαίτερη -γεωμορφολογικά και πληθυσμιακά- ορεινή ζώνη του νομού Ξάνθης, ο κ. Αυγερινός καταγράφει τα πεπραγμένα: «Η δουλειά που γίνεται στον ορεινό όγκο ξεκίνησε τα τελευταία δυο-τρία χρόνια. Ήδη το 50% έχει ADSL και προσπαθούμε να προωθηθούμε και σε άλλες περιοχές. Δηλαδή, οι περιοχές Σμίνθης, Μύκης, Εχίνου και Γλαύκης έχουν internet, ενώ φέτος τελειώσαμε ένα μεγάλο έργο που θα δώσει τη δυνατότητα να έχουν και οι Πάχνη, Κοτύλη και Μελίβοια (σσ. από του χρόνου που θα εγκατασταθούν τα μηχανήματα). Η ζεύξη έγινε με οπτική ίνα κι έχει τελειώσει ένα έργο που κρίνεται μεγάλο, αφού θα μας στοιχίσει γύρω στις 500-600.000 ευρώ μόνο γι’ αυτά τα τρία χωριά. Ο προγραμματισμός –υπάρχει και εγκεκριμένη πίστωση- για το 2010 είναι να επεκταθούμε από την Μελίβοια και να πάμε στις Άνω και Κάτω Θέρμες, καθώς και στα Λουτρά, να φτάσουμε δηλαδή στα… άκρα. Παράλληλα κάνουμε ένα δίκτυο εφτά χιλιομέτρων στον Εχίνο, για να δώσουμε υψηλές ταχύτητες (μέχρι 24 mbps). Αυτό το έργο θα ολοκληρωθεί ως το τέλος της χρονιάς και πιστεύω ότι θα εγκατασταθούν και τα μηχανήματα που ήδη μας έρχονται».
Υπενθυμίσαμε στον κ. Αυγερινό τις διαμαρτυρίες που κατά καιρούς διατυπώνονται από τους κατοίκους του ορεινού όγκου, αναφορικά με τη σύνδεσή τους στο διαδίκτυο: «Δεν έχουν όλοι ακόμα, αλλά φταίει το γεγονός ότι η περιοχή είναι ιδιόμορφη: μικρά χωριουδάκια με λίγους συνδρομητές. Είναι απαγορευτικό το κόστος για να πας να κάνεις τόσο μεγάλη επένδυση εκεί, σκεπτόμενος βέβαια και τι ανταποδοτικότητα θα έχει. Ο ΟΤΕ είναι ανώνυμη εταιρία, αλλά και πάλι το κοιτάζει με ευνοϊκό μάτι. Και πρέπει να σημειωθεί ότι είμαστε αρκετά προχωρημένοι σε σύγκριση με άλλες περιοχές που δεν έχουν και μειονοτικό πληθυσμό. Για παράδειγμα, το “Conn-x tv” δουλεύει από πέρυσι σ’ εμάς, ενώ στη Χαλκίδα -που είναι δίπλα στην Αθήνα- ξεκίνησε τώρα! Θέλω να πω ότι ο ΟΤΕ δείχνει ενδιαφέρον, τη στιγμή που κανένας ιδιώτης δεν θα πήγαινε να επενδύσει σε μια τέτοια περιοχή, αφού κοιτά καθαρά και μόνο τι θα του αποφέρει. Και γι’ αυτό οι άλλες εταιρίες έχουν πιάσει μόνο τις μεγάλες πόλεις. Το καλό με τον ΟΤΕ είναι ότι ναι μεν είναι εταιρία με μετόχους, αλλά δεν έχει πάψει να έχει ενδιαφέρον και για τους ανθρώπους που βρίσκονται στις παρυφές».

ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΟΙ ΕΠΙΦΥΛΑΞΕΙΣ ΠΙΣΩ ΑΠΟ ΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΟΝΤΙΝΟΥ ΜΕΛΛΟΝΤΟΣ
«Προγραμματίζεται και κάτι πολύ μεγαλύτερο, το πρόγραμμα των δύο εκατομμυρίων νοικοκυριών με οπτική ίνα» λέει ο κ. Αυγερινός και εστιάζει στα της περιοχής μας: «Το είχε εξαγγείλει η προηγούμενη κυβέρνηση και μάλλον θα το συνεχίσει και η παρούσα. Εδώ ο ΟΤΕ διαφωνεί με το μέγεθος της επένδυσης και το αν θα λειτουργήσει σαν δίκτυο, αφού όλα αυτά θέλουν υποστήριξη. Εμείς αυτή τη στιγμή δουλεύουμε με πενήντα άτομα περίπου στο νομό, αλλά δεν αφήνουμε να… πέσει τίποτε κάτω. Στη βλάβη πηγαίνουμε οποιαδήποτε ώρα, δεν αμελούμε. Στην Ξάνθη θα ξεκινήσει ένα μεγάλο πρόγραμμα, να πάμε οπτική ίνα στα ΚΑΦΑΟ μας (σσ. η λέξη προέρχεται από τα γερμανικά αρχικά KV και σημαίνει “κεντρικός κατανεμητής”). Αυτό ξεκίνησε πιλοτικά στην Τερψιθέα της Αττικής, είδαμε περίπου πώς θα λειτουργήσει και αν γίνει θα δοθεί δυνατότητα στους συνδρομητές να έχουν από 55 μέχρι 100 mbps στο σπίτι τους. Αυτό δίνει τη δυνατότητα για τηλεόραση υψηλής ευκρίνειας. Αυτή τη στιγμή παίζει η “Conn-x tv” με 8 mbps, σαν απόδοση είναι καλύτερη οπτικά, αλλά θέλουμε να πάμε σε υψηλότερες ταχύτητες. Είναι πρόγραμμα που θα κρατήσει αρκετά χρόνια γιατί τέτοιου είδους επεμβάσεις έχουν μεγάλο κόστος, αλλά και προκαλούν μεγάλη δυσφορία, αφού πρέπει να σκάψουμε και να δουλέψουμε σε 150 σημεία στην πόλη… Δεν γίνονται αυτά από τη μια μέρα στην άλλη».
Αναφορικά με τον δήμο Ξάνθης και την πολυσυζητημένη ανάπτυξη του μητροπολιτικού δικτύου μέσα από το ευρωπαϊκό πρόγραμμα «Κοινωνία της πληροφορίας», ο τεχνικός προϊστάμενος του ΟΤΕ εξηγεί: «Οι δήμοι είχαν ένα σύστημα («Σύζευξις») που το υποστηρίζαμε εμείς, δίνοντας κυκλώματα και δυνατότητα να δουλέψουν τα εσωτερικά δίκτυά τους. Τώρα γίνεται μια διασύνδεση όλων των δημόσιων κτιρίων, ενώ έχουν κάνει την επέκταση των εφτά χιλιομέτρων στο μητροπολιτικό δίκτυο. Στο σύστημα αυτό θα υπάρχει μια διασύνδεση και μέσω των δικών μας κυκλωμάτων θα βγαίνουν οι πληροφορίες προς τα έξω. Θα μπορούν να έχουν ανέξοδη επικοινωνία όλες οι υπηρεσίες μεταξύ τους, με τα μηχανήματα στο νέο δημαρχείο και με οπτική ίνα που δημιουργεί έναν δακτύλιο που περιλαμβάνει όλα τα κτίρια. Αυτό παρέχει υψηλές ταχύτητες στο διαδίκτυο, με διασύνδεση που θα γίνει και μ’ εμάς και διάχυση προς αυτό τον δακτύλιο». Ο κ. Αυγερινός χαρακτηρίζει «πάρα πολύ καλό» αυτό που επιχειρείται, υπενθυμίζοντας ότι έχει αναπτυχθεί και στα Τρίκαλα. Σημειώνουμε ότι σε δημοσίευμα της «Θ» πριν λίγες μέρες, είχαμε αναφερθεί εκτενώς στην πορεία τέτοιων έργων σε δήμους της Ελλάδας αλλά και παγκόσμια.
Ωστόσο, διατυπώνονται κάποιοι βάσιμοι προβληματισμοί: «Εκείνο που μας προβληματίζει είναι το ποιος θα διαχειρίζεται το δίκτυο» λέει ο κ. Αυγερινός και προσθέτει: «Τι γίνεται από κει και πέρα, σ’ ένα δίκτυο που θα κοστίσει ενάμισι εκατομμύριο ευρώ; Αν κόψει κάποιος το δίκτυο κατά λάθος, θα μείνουν αυτοί οι άνθρωποι να περιμένουν ποιον και να πάει να κάνει τι; Ο… ηλεκτρολόγος του δήμου θ’ αποκαταστήσει τη βλάβη; Τα είχαμε αυτά στη Γλυφάδα και γελούσαμε. Πρόκειται για καλώδια υψηλών προδιαγραφών που μόνο το μηχάνημα συναρμογής που έχουμε εμείς, κόστισε κάποτε σαράντα εκατομμύρια δραχμές! Όλα αυτά είναι προβληματισμοί για πράγματα και καταστάσεις που θα βρουν μπροστά τους ο δήμος και η νομαρχία κι ίσως να μην τους βλέπουν ακόμα. Εμείς είμαστε στην κατεύθυνση να κάνουμε κάποια συνεργασία κι αυτό είναι το πιο εφικτό. Σημειώνουμε ότι δουλεύουμε σε 24ωρη βάση και αποκαθιστούμε βλάβες οποιαδήποτε στιγμή συμβούν, αλλά έχουμε και την υποδομή και την τεχνογνωσία».
Κλείσαμε τη διαφωτιστική κουβέντα μας με τον κ. Αυγερινό, καταγράφοντας ένα εύλογο παράπονο: «Προχθές ο νομάρχης έβγαλε μια ανακοίνωση για τα παραπάνω και κακώς δεν μας ανέφερε. Γιατί εμείς υλοποιούμε το πρόγραμμα και ταλαιπωρηθήκαμε ένα μήνα μ’ αυτό το κέντρο…».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: