24/11/09

…ωστόσο η Ελλάδα παραμένει πρωταθλήτρια στην ακρίβεια

Γ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ ΛΕΦΤΑ ΦΕΤΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙΣ ΚΑΛΥΤΕΡΑ ΕΙΔΗ ΑΠ’ Ο,ΤΙ ΠΕΡΥΣΙ»…
Την πρωτιά στην ακρίβεια εξακολουθεί να κατέχει η Ελλάδα, σύμφωνα με την ανάλυση των τιμών προϊόντων ευρείας κατανάλωσης που πραγματοποίησε το Ελληνικό Κέντρο Καταναλωτών (ΕλΚεΚα).

Οι αναλύσεις στις τιμές αφορούν χώρες της ευροζώνης για τον προηγούμενο μήνα (Οκτώβριο) σε σχέση με τον αντίστοιχο μήνα του 2008 και όπως αναφέρει το ΕλΚεΚα, η Ελλάδα είναι πρώτη στον πληθωρισμό με 1,2% όταν ο μέσος όρος στην Ευρωπαϊκή Ένωση είναι -0,1%!
Η χώρα μας είναι πρώτη στην ένδυση με αύξηση 2,9% τον Οκτώβριο του 2009 σε σχέση με περυσινό, με δεύτερη την Γερμανία με 1,5% όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι 0,2%. Ακόμη, η Ελλάδα είναι πρώτη στα παπούτσια με αύξηση 2,7% μεταξύ του περσινού και φετινού Οκτωβρίου, με δεύτερη την Αυστρία με 2,3%, όταν ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 0,6%.
Πρωταθλήτρια και στις επισκευές οικιακών συσκευών η χώρα μας, με αύξηση 5% τον περασμένο μήνα. Δεύτερη έρχεται η Ισπανία με 4%, με τον μέσο όρο της ΕΕ να είναι 2,1%. Στην ίδια έρευνα, η Ελλάδα αναδεικνύεται πρώτη και στις τιμές των καυσίμων με αύξηση 0,9% τον Οκτώβριο, με δεύτερη τη Σλοβενία με -2,2% και με ευρωπαϊκό μέσο όρο στο -9,2% (δηλαδή, αυτά που μάλλιασαν οι πένες μας να γράφουν περί καυσίμων…)! Πρώτη είναι η χώρα μας και στον σιδηρόδρομο με αύξηση 36,6% τον Οκτώβριο -σε σχέση πάντα με τον αντίστοιχο περσινό μήνα- με δεύτερη την Ιρλανδία με 8,3% και με ευρωπαϊκό μέσο όρο στο 4,1%. Τέλος, όπως δείχνει το ΕΛΚΕΚΑ, η Ελλάδα έρχεται δεύτερη στα ψάρια με αύξηση 4,7%, με πρώτη την Σλοβενία με 5,7%, όταν ο μέσος όρος της ΕΕ είναι -0,6%!...

«ΜΕΙΩΣΗ ΤΙΜΩΝ ΚΑΙ ΟΧΙ ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗ ΧΩΡΑ ΜΑΣ»
Την ίδια ώρα, η αγορά περιμένει την τονωτική γι’ αυτήν… αξιοποίηση του 13ου μισθού των εργαζομένων στις «αγκάλες» της. Ωστόσο, μουδιασμένα παραμένουν τα πράγματα εν όψει εορτών και αυτή τη χρονιά, με τους καταναλωτές να προσανατολίζονται σε κάλυψη «τρυπών» του οικογενειακού προϋπολογισμού (χρέη, λογαριασμοί κ.α.).
Πάντως, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης εκτιμά ότι «δεν υπάρχουν ουσιαστικές ή θεαματικές αυξήσεις στην αγορά, αφού αυτές κινούνται στα όρια του πληθωρισμού» και προσθέτει: «Θεωρώ ότι οι τιμές στα είδη ένδυσης και υπόδησης, καθώς και στα ηλεκτρονικά είδη είναι μια χαρά. Μάλιστα, στα δικά μας είδη (σσ. των μελών του εμπορικού συλλόγου) βλέπουμε μειώσεις και όχι αυξήσεις τιμών». Ο κ. Αλεξιάδης καταθέτει ως παραδείγματα «την αγορά μιας φωτογραφικής μηχανής 12 mpxl πο πέρυσι κόστιζε 200 ευρώ και φέτος τη βρίσκει κανείς με 120» καθώς και «ένα κινητό των 200 ευρώ πέρυσι, που φέτος φτάνει ως τα 120 ευρώ». Καταλήγει δε, λέγοντας: «Έχουμε μειώσεις τιμών στην αγορά, όμως το καινούργιο είναι που κρατάει ψηλά τις τιμές. Με τα ίδια λεφτά φέτος παίρνεις καλύτερα πράγματα κι αν το βάλουμε σε σύνολο, έχουμε μειώσεις».
Δυστυχώς, δεν κατέστη δυνατό να επικοινωνήσουμε και με το σωματείο βενζινοπωλών, για να έχουμε απαντήσεις στο τι είναι αυτό που κρατάει τόσο ψηλά την τιμή των καυσίμων στη χώρα μας (αν και υπάρχει πληθώρα σχετικών επεξηγηματικών δημοσιευμάτων).
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: