24/11/09

Δύσκολα αλλά… θα τα καταφέρουμε


Η ΠΡΩΤΗ ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΤΥΠΟΥ «ΕΦ’ ΟΛΗΣ» ΤΟΥ ΣΩΚΡΑΤΗ ΞΥΝΙΔΗ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ:


Με την βεβαιότητα που του έδωσαν οι πρόσφατες προσωπικές αλλά και κομματικές επιτυχίες, χωρίς όμως να εγκαταλείψει την αμεσότητα, την ευθύτητα και την απλότητα που τον έκαναν αγαπητό στους Ξανθιώτες ψηφοφόρους που τον έστειλαν να τους εκπροσωπήσει στο Κοινοβούλιο, εμφανίστηκε ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου και βουλευτής Ξάνθης του ΠΑΣΟΚ, Σωκράτης Ξυνίδης, σε μία φιλική και χαλαρή συνάντηση που είχε με εκπροσώπους του τοπικού Τύπου στον ιππικό όμιλο Αβδήρων, στην Γκιώνα, το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Με άψογους επικοινωνιακούς χειρισμούς ο κ. Ξυνίδης «πέρασε» τα μηνύματα που ήθελε σε πολλούς αποδέκτες, τόσο σε τοπικό όσο και σε εθνικό επίπεδο, προσέχοντας παράλληλα να μην δεσμεύσει την κυβερνητική λειτουργία σε συγκεκριμένους χρόνους, εμμένοντας στους στόχους που η κυβέρνηση του Γιώργου Παπανδρέου θέλει να πετύχει.

«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΚΟ ΚΕΝΟ»
Αναγνωρίζοντας το «επικοινωνιακό κενό» που του επέβαλλαν τα γεγονότα αλλά και η εκλογή του στην θέση του γραμματέα του Εθνικού Συμβουλίου του Κινήματος, από τους Ξανθιώτες και τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης ξεκίνησε την εισαγωγή του ο κ. Ξυνίδης, σπεύδοντας όμως να τονίσει ότι «η συνάντηση αυτή έχει σαν στόχο από την μία την αποκατάσταση αυτού του κενού, ενώ από την άλλη την γνωριμία με τα στελέχη του πολιτικού γραφείου μου σε Ξάνθη και Αθήνα που θα βοηθήσουν σε αυτό», συστήνοντας παράλληλα τον διευθυντή του πολιτικού του γραφείου, Γιώργο Καλόφτη, τους Θάνο Μπαμπάτσικο και Ρούλα Κόκιου, επιστημονικούς του συνεργάτες σε Ξάνθη και Αθήνα αντίστοιχα, καθώς και την Κική Χαλκίδου, γραμματέα του πολιτικού του γραφείου. Στο σημείο αυτό τόνισε πως «μπορεί κάποιοι, λόγω του νεαρού της ηλικίας της δικής μου και των συνεργατών μου βιάστηκαν να μας χαρακτηρίσουν ως σχολική εκδρομή, όμως αυτή η «σχολική εκδρομή» κέρδισε του πολίτες της Ξάνθης, αντικαθιστώντας με διάθεση και μεράκι την έλλειψη της όποιας εμπειρίας». Παράλληλα δήλωσε ότι το γραφείο του (στον 4ο όροφο του εμπορικού κέντρου Cosmos Center) θα είναι ανοιχτό για όλους τους πολίτες της Ξάνθης καθώς και για όλα τα Μέσα Ενημέρωσης.

«ΧΕΙΡΟΤΕΡΑ ΑΠ’ ΟΣΟ ΥΠΟΛΟΓΙΖΑΜΕ»
Μιλώντας στη συνέχεια ο κ. Ξυνίδης για την περίοδο από την 4η Οκτωβρίου μέχρι και σήμερα την χαρακτήρισε ως «πολύ σημαντική για το ΠΑΣΟΚ αφού έπρεπε ν’ αποδείξουμε ότι μπορούμε και θέλουμε να κάνουμε πράξη όλα όσα υποσχεθήκαμε προεκλογικά. Αυτό σε μεγάλο βαθμό έχει γίνει αφού σε μικρό διάστημα βασικά νομοσχέδια έχουν πάρει τον δρόμο τους και θα είχαν ήδη περάσει από την Βουλή αν δεν υπήρχε η διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης με τους κοινωνικούς εταίρους αλλά και με τους πολίτες», την οποία χαρακτήρισε ως «το μεγαλύτερο ως τώρα πολιτικό κέρδος για το ΠΑΣΟΚ». Φυσικά δεν παρέλειψε ν’ αναφερθεί στην κατάσταση που βρήκε η νέα κυβέρνηση αναφορικά με τον κρατικό μηχανισμό, την οποία περιέγραψε ως «τραγική αφού τον βρήκαμε σε πλήρη αποσύνθεση σε όλα τα επίπεδα και γίνεται αγώνας να στηθεί από την αρχή. Έχουμε βέβαια επίγνωση ότι τελικά θα κριθούμε από το έργο μας και όχι από την προσπάθεια. Βλέπω όμως ότι τόσο το πολιτικό δυναμικό μας όσο και ο λαός διακρίνονται από πρωτοφανή ωριμότητα, κάτι που εξασφαλίζει την, σε πρώτη φάση, στήριξη της κοινωνίας σε όσα προσπαθούμε να κάνουμε».

«ΕΚΡΗΚΤΙΚΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ»
Στη συνέχεια ο κ. Ξυνίδης αναφέρθηκε στα ζητήματα που απασχολούν το νομό μας, τα οποία χαρακτήρισε μεν εκρηκτικά όμως δήλωσε παράλληλα ότι οι Ξανθιώτες πρέπει να κάνουν υπομονή αφού «δεν έχουμε ουσιαστική δυνατότητα παρέμβασης σε πολλά ζητήματα μέχρι να δομηθεί ο κρατικός μηχανισμός και πάλι, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι στο ενδιάμεσο δεν κάνουμε τίποτε», θέτοντας ως παράδειγμα την συνάντηση στο ΥΠ.Α.ΑΝ. για τους καπνοπαραγωγούς και τις ενισχύσεις τους. Για τους τελευταίους πάντως, όπως και για όλους τους αγρότες δήλωσε ότι θα πρέπει να έχουν χαμηλές σχετικά προσδοκίες, «χρυσώνοντας το χάπι» πάντως με την υπόσχεση για καταβολή όλων των παλιών υποχρεώσεων του κράτους, μετά την σχετική εκκαθάριση που πραγματοποιείται. Σε αυτό το σημείο πάντως ζήτησε την συνδρομή τόσο των δύο άλλων βουλευτών του νομού, Τσετίν Μάντατζη και Αλέξανδρου Κοντού, όσο και των τοπικών φορέων στον διάλογο, την καταγραφή και την επεξεργασία των προβλημάτων.

ΚΑΘΥΣΤΕΡΗΣΕΙΣ, «ΚΑΠΟΔΙΣΤΡΙΑΣ», ΑΠΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΣΗ ΚΑΙ STAGE
Στο σημείο αυτό ο κ. Ξυνίδης απάντησε σε αρκετές ερωτήσεις των παριστάμενων δημοσιογράφων αναφορικά με τα ελλείμματα στα ταμεία, την καθυστέρηση στις τοποθετήσεις γενικών γραμματέων σε υπουργεία και περιφέρειες, τον «Καποδίστρια 2» και την διοικητική μεταρρύθμιση, τα συνεταιριστικά εργοστάσια που έκλεισαν αλλά και την ΣΕΚΑΠ και τα τελευταία γεγονότα σε αυτή, το εργοστάσιο της Ε.Β.Ζ. και την βιοαιθανόλη, αλλά και τους εργαζόμενους στα προγράμματα stage.
Για την οικονομική κατάσταση ο κ. Ξυνίδης ξεκαθάρισε ότι «τα πράγματα είναι πολύ χειρότερα απ’ ότι τα περιμέναμε όμως δεν είμαι ο κατάλληλος να σας δώσω ακριβείς αριθμούς, αν και σε μερικά υπουργεία αυτό δεν είναι καν δυνατό…», ενώ για τις καθυστερήσεις στις τοποθετήσεις των γενικών γραμματέων δήλωσε ότι «θα μπορούσαμε να είχαμε λύσει γρηγορότερα το θέμα, όμως θέλαμε ν’ αποφύγουμε να πλαισιώσουμε την κρατική μηχανή με «ημέτερους». Δεν κάναμε την διαδικασία των βιογραφικών «για τα μάτια» του κόσμου και εν μέρει εκεί οφείλεται και η όποια καθυστέρηση. Οι επιλογές αυτών των προσώπων είναι μία πολιτική επιλογή που αφορά το δημόσιο συμφέρον και πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα μας κρίνει με μακροοικονομικούς όρους, δηλαδή βάσει των τελικών αποτελεσμάτων αυτών των επιλογών».
Όσον αφορά την διοικητική μεταρρύθμιση του «Καποδίστρια 2» υποσχέθηκε ότι «θα συνοδευτεί από μία ευρύτατη φορολογική μεταρρύθμιση η οποία θα έχει σαν στόχο την αποκέντρωση των πόρων προς την περιφέρεια. Όλα αυτά θα γίνουν χωρίς αιφνιδιασμούς και με διάλογο με κοινωνικούς και αυτοδιοικητικούς φορείς. Οι τελευταίοι πάντως δεν πρέπει να «ταμπουρωθούν» πίσω από «κεκτημένα» και τοπικά μικροσυμφέροντα γιατί αυτό θ’ αποτελέσει μεγάλο λάθος.
Μιλώντας για την υπόσχεση που είχε δώσει για την διερεύνηση στο τι έγινε με τα συνεταιριστικά που έκλεισαν ο Σωκράτης Ξυνίδης υπογράμμισε ότι «αυτό δεν είναι μόνο μία προσωπική δέσμευση αλλά και μία απαίτηση ολόκληρης της τοπικής κοινωνίας, αναφορικά με το τι έγιναν όλα αυτά τα χρήματα που πήρε η ΣΕΒΑΘ από την ΑΤΕ. Αυτό μάλιστα θα έπρεπε ήδη, κατά τη γνώμη μου, να είναι θέμα εισαγγελικής έρευνας. Κάποιοι έπρεπε να έχουν ήδη βγει από μόνοι τους και να ενημερώσουν τον κόσμο, όμως δεν το έκαναν, οπότε θα το διερευνήσουμε». Παράλληλα αναφέρθηκε και στο θέμα του εργοστασίου της Ε.Β.Ζ. στην Ξάνθη και στην μετατροπή του για την παραγωγή βιοαιθανόλης, για το οποίο είπε δηκτικά ότι «κάποιοι δήλωναν μεγαλόστομα ότι θα παραιτηθούν αν σταματήσει να καπνίζει το φουγάρο του εργοστασίου. Το εργοστάσιο κατάντησε ένα συσκευαστήριο όμως κανείς δεν παραιτήθηκε… από την πλευρά μας θα δημοσιεύσουμε και θα εξετάσουμε τις μελέτες που έγιναν για την βιοαιθανόλη, αφού όταν τις ζητήσαμε από τον κ. Κοντό εκείνος δεν μας τις έδωσε. Οι εργαζόμενοι πάντως λένε ότι η παραγωγή βιοαιθανόλης είναι βιώσιμη. Εμείς θα το εξετάσουμε και αν είναι θα προχωρήσει».
Κλείνοντας τον κύκλο των θεμάτων που απασχολούν τις νυν και πρώην βιομηχανίες του νομού μας, ο κ. Ξυνίδης δήλωσε, αναφερόμενος στην ΣΕΚΑΠ, ότι «αποτελεί τη ναυαρχίδα της ανάπτυξης για την περιοχή πλέον, όμως όλα αυτά που έγιναν πριν και μετά τις εκλογές δεν τιμούν κανένα και προπάντων την απερχόμενη διοίκηση, αφού τέτοιες ενέργειες και λογικές απαξιώνουν την επιχείρηση». Σε ερώτηση για παρέμβαση της Δικαιοσύνης στη ΣΕΚΑΠ, ο κ. Ξυνίδης δήλωσε ότι «ελπίζω να μην χρειαστεί, όμως σίγουρα όλα θα έρθουν στο φως».
Τέλος, αναφερόμενος στους εργαζόμενους των προγραμμάτων stage ο γραμματέας του Εθνικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ δήλωσε ότι «στρεβλά αναφέρθηκε ότι δεν θ’ αναγνωριστεί η προϋπηρεσία που απέκτησαν όσοι εργάστηκαν σε αυτά τα προγράμματα μαθητείας. Αυτό που δεν θα γίνει θα είναι να πριμοδοτείται αυτή η προϋπηρεσία, αφού κάτι τέτοιο θα ήταν άδικο για όσους δεν είχαν μπάρμπα στην Κορώνη…»
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: