24/11/09

Γιορτάστηκαν στην Ξάνθη οι ημέρες ενόπλων δυνάμεων και εθνικής αντίστασης


ΤΙΜΗΘΗΚΕ Ο 90 ΧΡΟΝΟΣ ΙΕΡΟΛΟΧΙΤΗΣ ΧΑΡΙΤΩΝΑΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ


Με επισημότητα γιορτάστηκε στην Ξάνθη το Σάββατο η ημέρα των ενόπλων δυνάμεων και την Κυριακή η ημέρα της εθνικής αντίστασης.

Ο εορτασμός της ημέρας των ενόπλων δυνάμεων περιελάμβανε δύο κεντρικές εκδηλώσεις. Η πρώτη ξεκίνησε στις 11.00 το πρωί στο στρατόπεδο «Αποστολίδη» (έδρα του Δ΄ Σώματος Στρατού) με τέλεση δοξολογίας στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον Αντιστράτηγο ε.α. και επίτιμο διοικητή του Δ΄ ΣΣ κ. Νικόλαο Φωτιάδη, κατάθεση στεφάνων στο ηρώο του στρατοπέδου και δεξίωση που παρέθεσε ο διοικητής του Δ΄ ΣΣ κ. Σαμπάτης Ξιφαράς.
Η δεύτερη εκδήλωση έγινε στις 20.00 το βράδυ στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης όπου δόθηκε συναυλία με την εικοσαμελή μπάντα στρατιωτικής μουσικής του Δ΄ ΣΣ και τη συμμετοχή της καλλιτέχνιδας κας Αμαλίας Δούκα. Ακολούθως, το Δ΄ ΣΣ τίμησε τον 90χρονο κ. Χαρίτωνα Καλαϊτζίδη, την τιμητική πλακέτα για λογαριασμό του οποίου –απουσίαζε για λόγους υγείας- παρέλαβε ο γιος του. Στην εκδήλωσε μίλησε ο διοικητής του Δ΄ ΣΣ, ενώ χαιρετισμό απηύθυναν ο νομάρχης και ο μητροπολίτης Ξάνθης. Συγχαρητήριο δελτίο τύπου για την εκδήλωση απέστειλε χθες η Ένωση Αποστράτων Αξιωματικών Στρατού.

Ο ΗΡΩΑΣ Κ. ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ – Η ΗΜΕΡΑ ΤΗΣ ΕΘΝΙΚΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ
Ο τιμηθείς ιερολοχίτης κ. Χαρίτωνας Καλαϊτζίδης, συμμετείχε με ηρωικό τρόπο στον αγώνα κατά των κατακτητών, κινούμενος από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τη Φλώρινα και από όλο το Αιγαίο μέχρι τη Σαχάρα! Για τις υπηρεσίες του τιμήθηκε με το μετάλλιο εξαίρετων πράξεων, το αργυρό μετάλλιο ανδρείας και τον πολεμικό σταυρό γ΄ τάξεως. Έχει τιμηθεί επίσης από τον δήμο Ξάνθης, έχει απεικονιστεί σε γραμματόσημο, ενώ υπάρχει φωτογραφία του στο Πολεμικό Μουσείο.
Προχθές Κυριακή τιμήθηκε και η ημέρα της εθνικής αντίστασης, η οποία έχει καθιερωθεί να εορτάζεται εις ανάμνηση της 25ης Νοεμβρίου 1942. Τότε, 150 άντρες του Άρη Βελουχιώτη (ΕΛΑΣ) και 60 του Ναπολέοντα Ζέρβα (ΕΔΕΣ) ανατίναξαν τη σιδηροδρομική γέφυρα στην περιοχή, ανακόπτοντας τον ανεφοδιασμό των κατακτητών και καταφέροντάς τους ένα καίριο αλλά και ύψιστης συμβολικής σημασίας πλήγμα.
Στις 11.00 το πρωί τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό της Του Θεού Σοφίας, χοροστατούντος του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος. Μετά το πέρας της δοξολογίας, η φιλόλογος καθηγήτρια του 4ου ΓεΛ Ξάνθης κα Παρασκευή Ευθυμίου μίλησε για την ημέρα, οι εκδηλώσεις για την οποία έκλεισαν με κατάθεση στεφάνων στο Ηρώο της Ξάνθης.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: