19/11/09

«Τουλάχιστον παράδοξη εξέλιξη» εκτιμούν νομικοί κύκλοι


ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ: ΕΦΕΣΗ ΤΗΣ ΕΙΣΑΓΓΕΛΙΑΣ ΕΦΕΤΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΩΩΤΙΚΗ ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΟ «ΧΤΙΣΙΜΟ»


Απροσδόκητη τροπή παίρνει το ζήτημα του «χτισίματος» του γραφείου του αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης (ΔΠΘ) κ. Αθανάσιου Καραμπίνη.
Το θέμα έδειξε να κλείνει μετά την τελευταία αθωωτική απόφαση του Τριμελούς Πλημμελειοδικείου Ξάνθης, αλλά και την αγόρευση του Εισαγγελέα της έδρας. Ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι αίρεται πλέον αυτή η εκκρεμότητα που ταλάνισε την τοπική κοινωνία, φέρνοντας την πολύτιμη κοινωνική ειρήνη που τόσο χρειάζεται η πόλη μας. Ωστόσο, η απόφαση της Εισαγγελίας Εφετών έρχεται ν’ ανατρέψει το σκηνικό και να δώσει λαβή για νέες συζητήσεις κι εκτιμήσεις. Άλλωστε, σχετικά πρόσφατα είναι τα δημοσιεύματα του αθηναϊκού τύπου για την υπόθεση («Ελευθεροτυπία», «Καθημερινή»), με τον κ. Πάσχο Μανδραβέλη να γράφει ότι «δεν μπορείς να χτίζεις τον πρύτανη και ν’ αθωώνεσαι…».
Η ασκηθείσα έφεση επιβεβαιώθηκε από τις δικαστικές αρχές της Ξάνθης, οι οποίες μας γνώρισαν ότι η υπόθεση θα δικαστεί εκ νέου πλέον στην έδρα του Εφετείου, στην Κομοτηνή. Αναζητώντας πρόσθετη ενημέρωση, επικοινωνήσαμε με τον αντιπρύτανη του ΔΠΘ κ. Αθανάσιο Καραμπίνη, ο οποίος απέφυγε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση, λέγοντας ότι «δεν σχολιάζει δικαστικές αποφάσεις».
Πάντως, νομικοί κύκλοι εκτιμούν ότι «είναι τουλάχιστον παράδοξη η άσκηση έφεσης σε μια υπόθεση που και ο εισαγγελέας της έδρας πρότεινε την απαλλαγή των έξι κατηγορουμένων, αλλά και το δικαστήριο ομόφωνα τους απάλλαξε». Ίδια συναισθήματα διακατέχουν και την πλευρά των φοιτητών, που κάνει λόγο για «στοχοποίηση» και «εμμονή προς την κατεύθυνση καταδικαστικής απόφασης».
Με δεδομένες δε τις αναταράξεις που προκάλεσε το ζήτημα στην τοπική κοινωνία, η συνέχεια αναμένεται με έκδηλο ενδιαφέρον.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: