19/11/09

Επιμελητήρια κατά «κίτρινου πυρετού»..!


Ζ. ΚΑΤΣΑΡΙΚΑΣ: «ΖΗΤΟΥΜΕ ΝΑ ΕΦΑΡΜΟΣΤΕΙ Ο ΝΟΜΟΣ ΚΑΙ ΝΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΡΟΒΛΕΠΟΜΕΝΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ


Την εφαρμογή της προβλεπόμενης νομοθεσίας αναφορικά με την εγκατάσταση αλλά και την λειτουργία των κινέζικων καταστημάτων συμφώνησαν να ζητήσουν οι εκπρόσωποι των Επιμελητηρίων της χώρας που συναντήθηκαν την περασμένη Κυριακή 15 Νοεμβρίου, στην Κατερίνη. Το θέμα απασχολεί έντονα τον εμπορικό κόσμο, όχι μόνο της πόλης μας αλλά ολόκληρης της χώρας, δεδομένου ότι η εγκατάσταση, επέκταση και ανάπτυξη των συγκεκριμένων καταστημάτων είναι ραγδαία, ενώ η λειτουργία τους φαίνεται να κινείται στα όρια νομιμότητας αποβαίνοντας παράλληλα και σε βάρος των τοπικών αγορών, ιδιαίτερα στις επαρχιακές πόλεις.

Ζ. ΚΑΤΣΑΡΙΚΑΣ: «ΠΑΡΑΝΟΜΟΥΝ ΑΝΕΞΕΛΕΓΚΤΑ»
Μιλώντας στην «Θ» για την σύσκεψη που έγινε στην Κατερίνη ο γραμματέας του Ε.Β.Ε. Ξάνθης, Ζήσης Κατσαρίκας, τόνισε ότι «το θέμα με τα κινέζικα καταστήματα δεν είναι κάτι καινούριο. Είναι μία υπόθεση που μας απασχολεί εδώ και πολύ καιρό. Από το περασμένο καλοκαίρι όμως και μετά μας έχει απασχολήσει ιδιαίτερα, λόγω κυρίως της ραγδαίας και ανέλεγκτης ανάπτυξής τους. Για την εγκατάσταση των καταστημάτων αυτών ο νόμος προβλέπει ότι απαραίτητη προϋπόθεση για να δοθεί μία νόμιμη άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας είναι η ύπαρξη σχετικής άδειας από την ελληνική πρεσβεία στην Κίνα, κάτι που σχεδόν σε καμία περίπτωση δεν έχει τηρηθεί». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το αν έχει ζητηθεί ο λόγος για την συγκεκριμένη κατάσταση από την Ελληνική Πολιτεία και συγκεκριμένα από το υπουργείο των Εξωτερικών, ο κ. Κατσαρίκας επισήμανε ότι «είναι πολύ δύσκολο να ελέγξουμε τους τρόπους με τους οποίους κινούνται οι εκεί διπλωματικές μας αποστολές. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να υπάρξει επικέντρωση και κινητοποίηση από την πλευρά μας προς τους κρατικούς μηχανισμούς ελέγχου στο εσωτερικό της χώρας. Σε πρώτη φάση υπήρξε η κατάθεση απόψεων από τους εκπροσώπους των Επιμελητηρίων όλης της χώρας σχετικά με την αντιμετώπιση του φαινομένου αυτού, ενώ σε δεύτερη φάση αποφασίστηκε να συγκροτηθεί μία επιτροπή από τους εκπροσώπους πέντε Επιμελητηρίων η οποία να επεξεργαστεί αυτές τις προτάσεις ώστε μέσα στην επόμενη εβδομάδα να καταλήξει σε ένα πακέτο προτάσεων το οποίο θα προωθήσει προς το υπουργείο Οικονομικών, υποστηρίζοντας παράλληλα τις προτάσεις αυτές και προσπαθώντας να κινητοποιήσει τους κρατικούς μηχανισμούς προς την κατεύθυνση της εφαρμογής της νομοθεσίας». Σε ερώτησή μας αναφορικά με το τι ζητούν τελικά τα Επιμελητήρια της χώρας από τον κρατικό μηχανισμό, ο κ. Κατσαρίκας δήλωσε ότι «κατ’ αρχήν αναγκαστήκαμε να απευθυνθούμε σε κεντρικό επίπεδο αφού τοπικά δεν μπορούσαμε να καταφέρουμε τίποτε λόγω της έλλειψης συντονισμού από τις κρατικές υπηρεσίες. Σε κρούσεις μας δήλωσαν αναρμόδιες κατά σειρά η Αστυνομία, η διεύθυνση Εμπορίου της Νομαρχίας, η Εφορία, η Επιθεώρηση Εργασίας, ακόμη και το τμήμα Αλλοδαπών. Έτσι αναγκαστήκαμε να προσφύγουμε στο υπουργείο Οικονομικών ζητώντας την άμεση συγκρότηση μικτών συνεργείων ελέγχου που να απαρτίζονται από προσωπικό όλων των παραπάνω υπηρεσιών ώστε να μπορέσουν να ελέγξουν τις πολύπλευρες παραβάσεις που κάνουν τα συγκεκριμένα καταστήματα».
Πόσο μεγάλο κίνδυνο τελικά όμως αποτελούν τα συγκεκριμένα καταστήματα τόσο για την τοπική αγορά της Ξάνθης, όσο και για τις αγορές των επαρχιακών πόλεων γενικότερα; Στο ερώτημα αυτό ο κ. Κατσαρίκας ήταν μάλλον κατηγορηματικός δηλώνοντας ότι «μπορεί στην πόλη μας ακόμη να μην έχει πάρει μεγάλη έκταση το φαινόμενο αυτό, όμως σε άλλες πόλεις έχει γίνει πραγματική μάστιγα και είναι πραγματικά θέμα χρόνου να αντιμετωπίσουμε και εμείς παρόμοια προβλήματα. Έτσι, για παράδειγμα, μπορεί αυτή τη στιγμή να λειτουργούν στην Ξάνθη δέκα τέτοια καταστήματα, όταν στην Χαλκίδα λειτουργούν 110, κάποια εκ των οποίων σε χώρους 2 ή και 3.000 τετραγωνικών μέτρων, όμως η ραγδαία και κυρίως ανεξέλεγκτη ανάπτυξή τους αποτελεί πραγματικό κίνδυνο για όλους μας». Όσον αφορά την βάση του προβλήματος το θέμα για τον κ. Κατσαρίκα βρίσκεται στις διακρατικές συμφωνίες που έχουν υπογραφεί μεταξύ Ε.Ε. και Κίνας, τις οποίες αναγκαστικά ακολουθεί και η χώρα μας. Πιο συγκεκριμένα, ανέφερε ότι «στα περισσότερα προϊόντα και ιδιαίτερα σε είδη ρουχισμού, οι δασμοί που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι κινεζικές επιχειρήσεις που τα εισάγουν σε χώρες – μέλη της Ε.Ε. είναι πρακτικά μηδενικοί, ενώ οι αντίστοιχοι δασμοί που πληρώνουμε εμείς όταν προσπαθούμε να εξάγουμε προϊόντα μας στην Κίνα αγγίζουν το 20%. Αυτό κατά τη γνώμη μας δημιουργεί αθέμιτο ανταγωνισμό. Αν σε αυτό προσθέσουμε και την ανεξέλεγκτη κατάσταση που υπάρχει στην χώρα μας, όπου ανοίγει ένα κεντρικό κατάστημα με έδρα σε μία πόλη της χώρας και αυθαίρετα δηλώνει ως υποκαταστήματά του όλα τα υπόλοιπα καταστήματα που ανοίγουν σε άλλες πόλεις της χώρας, αποφεύγοντας έτσι ακόμη και τις συνδρομές στα τοπικά Επιμελητήρια, είναι προφανείς οι λόγοι που η ανεξέλεγκτη εγκατάστασή τους μας βρίσκει αντίθετους».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: