19/11/09

Νέες κινητοποιήσεις στη Θράκη για το χρυσό, που έρχεται από… άλλη πόρτα

ΝΟΜΑΡΧΗΣ ΞΑΝΘΗΣ - ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΦΟΡΕΙΣ: «ΠΡΕΠΕΙ ΠΛΕΟΝ ΝΑ ΚΙΝΗΘΕΙ ΘΕΣΜΙΚΑ Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΟΛΙΤΕΙΑ»

Η περιοχή της Θράκης αναδεικνύεται σε νέο… Klondike, καθώς ο πυρετός του χρυσού προσελκύει τους σύγχρονους χρυσοθήρες που, όχι με κόσκινα αλλά με κυάνιο, ευθύνονται για μια μακρά σειρά περιβαλλοντικών καταστροφών ανά τον πλανήτη.
Προφητική αποδεικνύεται η «Θ», που πριν λίγο καιρό έγραφε ότι μπορεί το ζήτημα της εξόρυξης χρυσού να «έσπασε» τα μούτρα του» προσκρούοντας στις δυναμικές αντιδράσεις σύσσωμης της Θρακιώτικης κοινωνίας, αλλά θα επανέλθει… Και να που η νεοεισελθούσα στις τάξεις του ευρωπαϊκού καπιταλισμού Βουλγαρία, πιστή στο δόγμα εξυπηρέτησης επιχειρηματικών συμφερόντων, αδειοδοτεί μονάδες εξόρυξης χρυσού και υποθηκεύει το μέλλον όχι μόνο της ίδιας αλλά και της Ελλάδας. Το Kirtzali, για το οποίο δόθηκε αδειοδότηση λειτουργίας μονάδας εξόρυξης και επεξεργασίας χρυσού, βρίσκεται πολύ κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα. Γεγονός που προκάλεσε νέες διαμαρτυρίες της Θρακιώτικης κοινωνίας, η οποία ζητά άμεση ανάκληση της απόφασης που πήρε η βουλγαρική κυβέρνηση. Τα παραπάνω περιέχονται σε ερώτηση που κατέθεσαν πριν λίγο καιρό οι ευρωβουλευτές του ΠαΣοΚ κ. Σταύρος Λαμπρινίδης και Κρίτωνας Αρσένης, ζητώντας την παρέμβαση της ευρωπαϊκής επιτροπής: «Υπάρχει μεγάλος περιβαλλοντικός κίνδυνος διότι τα λύματα του εργοστασίου θα χύνονται σε έκταση πολύ κοντά στην όχθη του ποταμού Άρδα. Επίσης εκφράζονται φόβοι ότι ενδεχόμενο ατύχημα θα προκαλέσει μόλυνση των υδάτων των ποταμών Άρδα και Έβρου. Λαμβάνοντας υπόψη την οδηγία 2006/21 ΕΚ για τη διαχείριση των αποβλήτων της εξορυκτικής βιομηχανίας, ερωτάται η επιτροπή αν θεωρεί ότι η εν λόγω απόφαση αδειοδότησης της βουλγαρικής κυβέρνησης τηρεί την κοινοτική νομοθεσία», αναγράφει η επερώτηση.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Κομοτηνής κ. Δημήτρης Κοτσάκης συνομίλησε με τον δήμαρχο του Kirtzali κ. Hasan Azis (σσ. οι δύο πόλεις έχουν υπογράψει συμφωνία αδελφοποίησης). Σημειώνεται ότι και ο κ. Azis –που πρόσφατα κοινοποίησε επιστολή αγωνιάς- αντιδρά στην απόφαση της βουλγαρικής κυβέρνησης και ζητά συμπαράσταση προκειμένου να επιτευχθεί διακοπή των εργασιών για τη δημιουργία του εργοστασίου. Ο κ. Κοτσάκης έχει ήδη αποστείλει επιστολή προς τα υπουργεία Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής και Εξωτερικών, αλλά και στον υφυπουργό παρά τω πρωθυπουργώ κ. Γιώργο Πεταλωτή, με την οποία τους ζητά να αναλάβουν συγκεκριμένες πρωτοβουλίες για αποτροπή των δρομολογουμένων. Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει με γραπτές ανακοινώσεις οι νομαρχιακές επιτροπές του ΠαΣοΚ και του Συνασπισμού στον Έβρο. Σημειώνουμε ότι η επεξεργασία του χρυσού και η δολοφονική κυάνωση θα γίνεται μέσα στο Kirtzali, ενώ δεξαμενή κυάνωσης θα υπάρχει σε απόσταση διακοσίων μέτρων από τον ποταμό Άρδα! Λεπτομέρειες για την κυάνωση, καθώς και για τον «βίο και πολιτεία» των εταιριών χρυσού ανά τον πλανήτη, υπάρχουν σε πλείστα όσα παλιότερα δημοσιεύματα της «Θ».

Δ. ΣΕΡΓΚΕΛΙΔΗΣ: «ΣΕ ΕΛΑΧΙΣΤΗ ΑΠΟΣΤΑΣΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ KIRTZALI Η ΕΠΕΞΕΡΓΑΣΙΑ!»
Σε συνομιλία μας με το μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού και της Οικολογικής Κίνησης Ροδόπης κ. Δάνο Σεργκελίδη, μας έδωσε λεπτομέρειες επί των επιχειρουμένων: «Σε ελάχιστη απόσταση από το κέντρο(!) του Kirtzali, υπάρχει ένα παλιό μεταλλουργείο για το οποίο υπήρχε η πρόθεση να ανακατασκευαστεί και να επαναλειτουργήσει. Πρόθεση που ήδη ξεκίνησε να υλοποιείται, με στόχο να έρχονται συμπυκνώματα χρυσού και χαλκού από Ρουμανία και Τσεχία και να γίνεται επεξεργασία τους εκεί. Σύμφωνα με τις διεθνείς συμβάσεις και συνθήκες, όσοι προχωρούν σε τέτοιας κλίμακας έργα –και ειδικά όπου υπάρχει εμπλοκή και επιπτώσεις σε γειτονικές χώρες- υποχρεούνται να λαμβάνουν υπόψη τις γνώμες τους. Συνεπώς, έχουμε λόγο που πρέπει να εισακουστεί μέσα από διαβούλευση που πρέπει να γίνει».
Ο κ. Σεργκελίδης επισημαίνει την εκπεφρασμένη αντίθεση των κατοίκων του Kirtzali και της Θράκης, δηλώνει ότι «αποφασίστηκε επίσκεψη από νομάρχες, δημάρχους και φορείς σε ελληνικά και βουλγαρικά υπουργεία» και καταλήγει λέγοντας: «Θα πρέπει να έρθουν στα χέρια μας οι μελέτες για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, καθώς και όλα τα σχετικά με το ζήτημα έγγραφα, ώστε να έχουμε πλήρη γνώση. Αναμένουμε τη συνέχεια…».

Ε. ΛΑΜΠΑΚΗΣ: «ΣΤΙΣ ΠΛΑΤΕΣ ΤΗΣ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗΣ ΚΑΙ ΟΧΙ ΚΑΠΟΙΩΝ “ΓΡΑΦΙΚΩΝ” ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ»
Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αλεξανδρούπολης και μέλος της Διανομαρχιακής Επιτροπής κατά του χρυσού κ. Ευάγγελος Λαμπάκης, υπενθύμισε την πρόθεση της κυβέρνησης ν’ αποταθεί στο ευρωπαϊκό δικαστήριο αν χρειαστεί: «Είναι κάτι που έχει δηλωθεί, μετά τη στενή παρακολούθηση του ζητήματος από πλευράς της και την επαφή που είχε με τη βουλγαρική κυβέρνηση».
Ο κ. Λαμπάκης καταλήγει λέγοντας ότι «το ζήτημα δεν εναπόκειται πλέον στον “πατριωτισμό” κάποιων “γραφικών”, αλλά είναι πια στις πλάτες της κυβέρνησης και της τοπικής αυτοδιοίκησης. Ο απλός λαός δεν μπορεί να κάνει και πολλά, τώρα πρέπει να κινηθεί θεσμικά η ίδια η πολιτεία, στην οποία περιέρχεται πλέον η ευθύνη».

Δ. ΚΟΤΣΑΚΗΣ: «ΠΡΟΗΓΕΙΤΑΙ ΡΑΝΤΕΒΟΥ ΜΕ ΜΠΙΡΜΠΙΛΗ ΚΑΙ ΕΠΕΤΑΙ ΜΕΤΑΒΑΣΗ ΣΤΟ KIRTZALI»
Με πρωτοβουλία του δημάρχου Κομοτηνής κ. Δημήτρη Κοτσάκη στάλθηκαν επιστολές και έγιναν οι πρώτες διανομαρχιακές επαφές και ενημερώσεις φορέων. Όσον αφορά τη συνέχεια, ο ίδιος δηλώνει: «Προτού κάνουμε οποιαδήποτε κίνηση σαν τοπική αυτοδιοίκηση, είναι φρόνιμο να έχουμε την άποψη του αρμόδιου υπουργείου. Ζητήσαμε και περιμένουμε ένα ραντεβού με την υπουργό Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κα Τίνα Μπιρμπίλη, ώστε να δούμε και τις απόψεις της κυβέρνησης».
Εν αναμονή της συνάντησης με την υπουργό –η ημερομηνία δεν έχει καθοριστεί ακόμα- ο δήμαρχος Κομοτηνής δηλώνει: «Κατόπιν θα πάμε στο Kirtzali και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Πάντως θέλουμε –και ως τοπική αυτοδιοίκηση- να ξεκινήσει η διαδικασία και ν’ αποταθούμε και στο ευρωπαϊκό δικαστήριο».

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «Η ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΤΕΙ ΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΜΕ ΠΙΕΣΕΙΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΠΡΟΣΟΧΗ»
Με δική του πρωτοβουλία φρόντισε να ενημερωθεί για το ζήτημα ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης: «Δεν υπήρξε ακόμα επίσημη ενημέρωση, αλλά φρόντισα να πληροφορηθώ ο ίδιος επ’ αυτού και ενημερώθηκα ανεπίσημα από τον ομόλογό μου κ. Γιαννακίδη. Κατ’ αρχήν πρόκειται για ένα εσωτερικό ζήτημα της Βουλγαρίας, στο βαθμό όμως που υπάρχει κίνδυνος μόλυνσης του Άρδα, αφορά πρώτιστα και θεσμικά την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και σε υπέρτατο βαθμό τους κατοίκους της περιοχής».
Ο νομάρχης Ξάνθης επισημαίνει ότι «μεγάλη σημασία έχει ο τρόπος επεξεργασίας του χρυσού και τα χημικά και δευτερευόντως έρχονται όλα τα άλλα» και καταλήγει: «Το ζήτημα είναι διακρατικό. Η ελληνική πλευρά πρέπει να πιέσει, αλλά με προσοχή στη διαχείρισή του».
Και φυσικά έπεται συνέχεια…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: