4/11/09

Εισφορά από τους έχοντες και μεταφορά στους μη έχοντες…

Π. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΚΑΛΟ ΚΑΤ’ ΑΡΧΗΝ ΤΟ ΜΕΤΡΟ, ΑΛΛΑ…»

Έκτακτη εισφορά στα κέρδη των μεγάλων επιχειρήσεων και των τραπεζών επιβάλλει η κυβέρνηση, στοχεύοντας σε επιπλέον έσοδα ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, με τα οποία θα χρηματοδοτήσει το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης.
Το μέτρο ανακοίνωσε προχθές ο υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Παπακωσταντίνου, μιλώντας στο γενικό συμβούλιο του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών (ΣΕΒ), ενώ χθες τέθηκε και στο υπουργικό συμβούλιο που συνεδρίασε υπό τον πρωθυπουργό κ. Γιώργο Παπανδρέου.
Η ανακοίνωση του μέτρου προκάλεσε μικτές αντιδράσεις. Ο πρόεδρος του ΣΕΒ κ. Δημήτρης Δασκαλόπουλος εμφανίστηκε θετικός, λέγοντας ότι η επιχειρηματική τάξη «είναι πρόθυμη να συμβάλει με μία έκτακτη εισφορά στην αναγκαία προσπάθεια αντιμετώπισης του δημοσιονομικού μας εκτροχιασμού». Αντίθετα, αρνητικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ κ. Κωσταντίνος Μίχαλος, δηλώνοντας ότι «οι επιχειρηματίες περιμένουν από την κυβέρνηση να τηρήσει την προεκλογική της δέσμευση περί μη επιβολής φόρων». Αντιδράσεις για το μέτρο αναμένονται και από άλλους συλλογικούς επιχειρηματικούς φορείς, οι οποίες δεν αποκλείεται να περιέχουν και αιχμές για τον πρόεδρο του ΣΕΒ για τη θετική στάση του απέναντι στο μέτρο.
Σε ό,τι αφορά στις εξαγγελίες του υπουργού Οικονομικών, πέραν της ανακοίνωσης της έκτακτης εισφοράς δεν αποκαλύπτουν κανένα άλλο στοιχείο. Δηλαδή, σε ποια εισοδήματα θα επιβληθεί, τι ποσοστό θα έχει και ενδεχόμενες κλιμακώσεις ανάλογα με το ύψος της κερδοφορίας και το μέγεθος της επιχείρησης. Ωστόσο, πιθανότερο θεωρείται ότι θα ισχύσει για τα κέρδη του 2008, καθώς σε διαφορετική περίπτωση θα έπρεπε η κυβέρνηση να αναμένει τη δημοσίευση των ισολογισμών του 2009 και η είσπραξη θα αναβαλλόταν για το δεύτερο εξάμηνο του 2010. Κι αυτό γιατί το 50% του επιδόματος κοινωνικής αλληλεγγύης θα καταβληθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, οπότε πρέπει να καλυφθεί η δαπάνη αυτή από την εισφορά.
Σύμφωνα με πληροφορίες, το υπουργείο Οικονομικών εξετάζει την επιβολή της εισφοράς στις «πολύ μεγάλες επιχειρήσεις» και με βάσει τα κέρδη της προηγούμενης χρήσης του 2008, ενώ δεν αποκλείεται να περιοριστεί μόνο στις εισηγμένες στο χρηματιστήριο. Η σχετική εισήγηση στο χθεσινό υπουργικό συμβούλιο, αφορά στην είσπραξη περίπου ενός δις ευρώ, όσο και το κόστος του επιδόματος αλληλεγγύης. Οι διακόσιοι πιο κερδοφόροι όμιλοι κατά το 2008 είχαν συνολικά κέρδη έντεκα δις ευρώ, οπότε με μια φορολόγηση της τάξης του 10% θα εισπραχθούν περί το 1,1 δις ευρώ. Πάντως, κυβερνητικοί παράγοντες επισημαίνουν ότι η έκτακτη εισφορά στις επιχειρήσεις είναι δίκαιη και έρχεται να αντισταθμίσει την έκτακτη εισφορά που επιβλήθηκε στα φυσικά πρόσωπα από την προηγούμενη κυβέρνηση της ΝΔ.
Σημειώνουμε ότι χθες αναμενόταν να αποφασιστεί η επιβολή έκτακτης εισφοράς στις μεγαλύτερες επιχειρήσεις που παρουσίασαν ισχυρή κερδοφορία στη χρήση του 2008, ενώ άλλες πληροφορίες θέλουν να εντάσσεται στην ίδια πολιτική και απόφαση να καταβληθεί έκτακτη εισφορά από όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία που ξεπερνά σε αντικειμενική αξία τις 500-600.000 ευρώ. Όσον αφορά τους δικαιούχους του επιδόματος αλληλεγγύης, οι τελευταίες πληροφορίες έφερναν στους ενάμισι ως δύο εκατομμύρια δικαιούχους να περιλαμβάνονται: οι καταγεγραμμένοι από τον ΟΑΕΔ άνεργοι, οι μακροχρόνια άνεργοι, οι συνταξιούχοι του ΟΓΑ, οι δικαιούχοι του ΕΚΑΣ και άτομα με αναπηρία. Κάποιες πηγές μάλιστα ανέφεραν ότι εξετάζεται η ένταξη στους δικαιούχους και για κάποιους από τους πιο αδικημένους του καθεστώτος των «stage», χωρίς πάντως αυτό να θεωρείται ιδιαίτερα πιθανό.

«ΘΕΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗ ΜΠΑΛΩΝΟΥΜΕ ΤΡΥΠΕΣ ΑΝΟΙΓΟΝΤΑΣ ΑΛΛΕΣ»
«Κατ’ αρχήν θετικό» κρίνεται το μέτρο από τον πρόεδρο του Επαγγελματικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΕΒΕ) Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλο. Διαφοροποιούμενος από τον ομόλογό του πρόεδρο του ΕΒΕΑ κ. Μίχαλο, ο κ. Ανδρικόπουλος δηλώνει «σίγουρα το μέτρο είναι θετικό, αυτοί που έχουν να πληρώσουν». Ωστόσο, συμπληρώνει καταθέτοντας κάποιες απορίες του, αφού το πλαίσιο δεν είχε ξεκαθαριστεί μέχρι χθες: «Περιμένουμε να συνεδριάσει το υπουργικό συμβούλιο και να δούμε τι ακριβώς θα γίνει. Το επίδομα αλληλεγγύης θα δοθεί, αυτό είναι σίγουρο, αλλά δεν γνωρίζουμε επακριβώς για τα φορολογικά μέτρα. Θα βάλει επιχειρήσεις να πληρώσουν εφάπαξ εισφορά; Τι ύψους θα είναι και ποιοι θα φορολογηθούν; Είναι πράγματα που δεν γνωρίζουμε, λαμβανομένου υπόψη ότι κάποιοι έχουν ήδη πληρώσει έναν extra φόρο. Από την άλλη, πρέπει να διασφαλίσουμε και την οικονομία μας. Κάποια στιγμή πρέπει να τελειώσει αυτό το… παραμύθι. Πληρώνουμε, λύνουμε το πρόβλημα για τρεις μήνες και μετά επανέρχεται το ίδιο πρόβλημα. Το θέμα είναι να λυθεί αυτή η κατάσταση κι όχι να μπαλώνουμε τρύπες ανοίγοντας άλλες πέντε…», καταλήγει ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ξάνθης.
Δεν καταφέραμε να λάβουμε και τις εκτιμήσεις του προέδρου του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Βασιλείου Σκαρλάτου, ο οποίος ήταν εκτός πόλεως και σε μια πλήρη εργασιακού φόρτου ημέρα χθες.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: