14/11/09

Κλείσιμο σχολείων και μέτρα για την νέα γρίπη στην Ξάνθη


ΜΕ ΑΠΟΦΑΣΗ ΝΟΜΑΡΧΗ ΕΚΛΕΙΣΕ ΤΟ ΠΡΩΤΟ ΤΜΗΜΑ ΣΕ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟ ΣΧΟΛΕΙΟ – ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΥΠΟΥΡΓΟ ΥΓΕΙΑΣ…

Στο προληπτικό κλείσιμο τμήματος της δευτέρας τάξης του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης προχώρησε η Νομαρχία Ξάνθης, δεδομένου ότι 22 από τους 25 μαθητές και δύο δάσκαλοι απουσίαζαν αφού παρουσίασαν γριππώδη συμπτώματα.
Εν τω μεταξύ η νέα γρίπη φαίνεται να έχει χτυπήσει για τα καλά και την πόρτα της… πόλης μας… αφού ήδη δύο κρούσματα διαπιστωμένα έχουν ανακοινωθεί από το νοσοκομείο Ξάνθης, άλλα 6 πέρασαν από το Νοσοκομείο Αλεξανδρούπολης ενώ χθες έγινε γνωστό ότι συμπτώματα γρίπης εμφάνισαν ακόμη 4 μαθητές των οποίων οι γονείς τα μετέφεραν αυτοβούλως στη Θεσσαλονίκη για εξετάσεις και θεραπεία.

Μ. ΣΑΜΠΡΗ: «ΚΟΙΝΗ ΓΡΙΠΗ – ΣΥΝΗΘΙΣΜΕΝΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ»
Σύμφωνα με τις δηλώσεις στην «Θ» του διευθυντή του σχολείου, κ. Μολλά Σαμπρή, «η Νομαρχία αποφάσισε να κλείσει το τμήμα Β2 της δεύτερης τάξης του σχολείου μας, δεδομένου ότι απουσίαζαν, λόγω κοινής γρίπης, 22 από τους 25 μαθητές της τάξης, ενώ παράλληλα ασθένησαν και δύο μέλη του διδακτικού μας προσωπικού. Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να διακοπούν τα μαθήματα στο εν λόγω τμήμα από την Παρασκευή 13 Νοεμβρίου μέχρι και την Πέμπτη 19 Νοεμβρίου». Σε ερώτησή μας αν τα στοιχεία που έχει «δείχνουν» τη νέα γρίπη ο κ. Σαμπρή τόνισε ότι «δεν έχουμε τέτοιες ενδείξεις δεδομένου ότι όλες οι ιατρικές γνωματεύσεις που έχουμε για τους απόντες μαθητές αναφέρονται στην κοινή γρίπη με σύσταση κατ’ οίκον παραμονής για δύο με τρεις ημέρες. Άλλωστε, την συγκεκριμένη χρονική περίοδο, η έξαρση των κρουσμάτων γρίπης λόγω του καιρού αλλά και του συγχρωτισμού των παιδιών είναι πολύ συχνό φαινόμενο, κάτι που φαίνεται και από το ότι αντίστοιχα κρούσματα είχαμε και σε άλλα τμήματα, όμως ήταν αρκετά λιγότερα σε αριθμό οπότε δεν επηρέασαν την κανονική συνέχιση των μαθημάτων. Στο συγκεκριμένο τμήμα υπήρξαν μάλιστα αρκετοί γονείς που απλά δεν έστειλαν, για προληπτικούς λόγους, τα παιδιά τους στο σχολείο, ενώ και η απόφαση της νομαρχίας έγινε προφανώς για τους ίδιους λόγους. Δεν πιστεύω ότι υπάρχει κάποιος σοβαρός λόγος ανησυχίας και πολύ περισσότερο πανικού δεδομένου ότι παρατηρούμε προσεκτικά την κατάσταση από την πλευρά μας, ελέγχοντας συνεχώς τους λόγους των απουσιών των μαθητών, αναφέροντας οτιδήποτε στην Διεύθυνση Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης».

ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΥΓΙΕΙΝΗΣ: «ΣΕ ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ»
Την ετοιμότητα της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας της Νομαρχίας Ξάνθης τόνισε μιλώντας στην «Θ» η κα Δέσποινα Χατζηπαναγιώτου, επισκέπτρια υγείας, η οποία αντικαθιστούσε προσωρινά τον προϊστάμενο της υπηρεσίας κ. Ανδρέα Νεάρχου, ο οποίος απουσίαζε σε ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε στην Θεσσαλονίκη αναφορικά με την αντιμετώπιση της εξάπλωσης των κρουσμάτων της νέας γρίπης. Η κα Χατζηπαναγιώτου τόνισε ότι «αποφασίσαμε προληπτικά την αναστολή των μαθημάτων σε ένα από τα τμήματα της δεύτερης τάξης του 1ου Μειονοτικού Δημοτικού Σχολείου Ξάνθης, λόγω του μεγάλου αριθμού κρουσμάτων της κοινής γρίπης που παρουσιάστηκαν, σύμφωνα με ενημέρωση που είχαμε από το Εθνικό Κέντρο Επιχειρήσεων Υγείας (Ε.Κ.ΕΠ.Υ.). Από την πλευρά μας είμαστε σε συνεχή επικοινωνία με τα σχολεία και τις Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, μετρώντας και αξιολογώντας τις απουσίες που γίνονται, κάνοντας παράλληλα τις σχετικές αναφορές προς το Ε.Κ.ΕΠ.Υ. Βρισκόμαστε σε κατάσταση αναμονής για τυχόν νέα κρούσματα αλλά και σε ετοιμότητα για ν’ αντιμετωπίσουμε την όποια κατάσταση προκύψει».

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΑΥΞΗΜΕΝΑ ΜΕΤΡΑ ΛΟΓΩ ΓΡΗΓΟΡΗΣ ΕΞΑΠΛΩΣΗΣ»
Ο ασυνήθιστα γρήγορος ρυθμός εξάπλωσης των κρουσμάτων γρίπης ήταν η αιτία των μέτρων που λήφθηκαν αλλά και αυτών που θα ληφθούν προληπτικά στο άμεσο μέλλον αν χρειαστεί, σύμφωνα με το Νομάρχη Ξάνθης Γεώργιο Παυλίδη, ο οποίος μιλώντας στην «Θ» δήλωσε ότι «όπως φαίνεται μπαίνουμε με γρήγορους ρυθμούς σε πανδημία. Το γεγονός αυτό δεν θα πρέπει να προκαλέσει πανικό όμως σίγουρα θα πρέπει να λάβουμε από την πλευρά μας περισσότερα μέτρα για την προστασία του πληθυσμού και ιδιαίτερα των ευπαθών ομάδων. Από την πλευρά τους οι πολίτες θα πρέπει να εντείνουν και αυτοί την προσοχή τους δίνοντας μεγαλύτερη βαρύτητα στην ατομική τους προστασία. Θα πρέπει γενικότερα ν’ αποφεύγονται μέρη όπου παρατηρείται μεγάλος συνωστισμός και να τηρούνται αυστηρά και σχολαστικά οι κανόνες ατομικής υγιεινής και προστασίας». Όσον αφορά την συγκεκριμένη απόφαση που αφορά το 1ο Μειονοτικό Δημοτικό Σχολείο, ο κ. Παυλίδης ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει κανένα επιβεβαιωμένο κρούσμα της νέας γρίπης μεταξύ των μαθητών του συγκεκριμένου σχολείου. Όμως ρυθμός μετάδοσης της γρίπης υπήρξε ασυνήθιστα μεγάλος, οπότε έπρεπε να πάρουμε μέτρα για την ανάσχεση και την επιβράδυνση του φαινομένου. Στα πλαίσια μάλιστα αυτής της προσπάθειάς μας είναι πολύ πιθανό να προχωρήσουμε στο κλείσιμο και άλλων τμημάτων στα σχολεία του νομού μας».

ΑΣΦΑΛΕΣ ΤΟ ΕΜΒΟΛΙΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΓΡΙΠΗΣ, ΔΙΑΒΕΒΑΙΩΝΟΥΝ Η ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΚΑΙ ΕΙΔΙΚΟΙ

«Θα κάνω το εμβόλιο για να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και επωφελές για όλους» δήλωσε η υπουργός Υγείας Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, υπενθυμίζοντας ότι ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων ξεκινά στις 23 Νοεμβρίου. Διαβεβαιώσεις και από το ΚΕΕΛΠΝΟ.
«Το σχέδιο εμβολιασμού είναι ένα γενικό σχέδιο σε όλη την Ευρώπη. Ήδη, σε 15 άλλες ευρωπαϊκές χώρες, εδώ και πολλές εβδομάδες, έχει ξεκινήσει ο εμβολιασμός και γνωρίζετε ότι εξελίσσεται ομαλά, χωρίς ιδιαίτερα και σοβαρά προβλήματα» ανέφερε η υπουργός σε ημερίδα με θέμα «Εμβολιασμός κατά της πανδημίας της γρίπης Η1Ν1» στο νοσοκομείο «Ιπποκράτειο» της Θεσσαλονίκης.
«Θα ήθελα να επισημάνω ότι πρέπει να ακούμε τους ειδικούς, πρέπει να ακούμε τους επιστημονικούς φορείς που έχουν και την ευθύνη όσον αφορά τις αποφάσεις που λαμβάνονται για τη δημόσια υγεία, και για το εμβόλιο υπάρχει η έγκριση του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων και βέβαια η έγκριση από τον ΕΟΦ» πρόσθεσε.
«Θα το κάνω το εμβόλιο. Δεν είμαι σε ομάδα υψηλού κινδύνου, αλλά θα το κάνω προκειμένου ακριβώς να αποδείξουμε ότι είναι χρήσιμο και είναι και επωφελές για όλους μας» δεσμεύτηκε.
Από την πλευρά του, ο καθηγητής της Εθνικής Σχολής Δημόσιας Υγείας και επιδημιολόγος του ΚΕΕΛΠΝΟ, Παναγιώτης Παναγιωτόπουλος, επισήμανε ότι, ακόμα κι αν το εμβόλιο δεν είναι απόλυτα ασφαλές, ο κίνδυνος από τον εμβολιασμό είναι τουλάχιστον 100 φορές μικρότερος από τον κίνδυνο θανάτου από νέα γρίπη:
Η νέα γρίπη πολύ σπάνια μπορεί να προκαλέσει θάνατο, σε αναλογία 1 προς 10.000, ενώ οι θάνατοι από εμβόλιο δυνητικά μπορεί να είναι 1 προς 1.000.000, εξήγησε ο καθηγητής.

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ
Όσον αφορά την ετοιμότητα της Ελλάδας για την αντιμετώπιση της πανδημίας, η κ. Ξενογιαννακοπούλου παραδέχτηκε ότι υπάρχουν ελλείψεις, τόνισε όμως ότι θα εξεταστεί η ετοιμότητα των Μονάδων Εντατικής Θεραπείας, οι οποίες θα ενισχυθούν, και σταδιακά θα αρχίσουν να λειτουργούν και όσες είναι κλειστές. Σύντομα θα λειτουργήσουν και οι κλίνες των νοσοκομείων που παραμένουν κλειστές λόγω έλλειψης προσωπικού.
«Καταβάλλουμε κάθε προσπάθεια και ξέρετε ότι έχουμε θέσει ως μεγάλη μας προτεραιότητα να γίνουν γρήγορα οι αναγκαίες προσλήψεις σε νοσηλευτικό προσωπικό» είπε.
Υπενθύμισε ότι ο εμβολιασμός έχει ξεκινήσει πιλοτικά σε πολλά νοσοκομεία της χώρας. Τη Δευτέρα θα ξεκινήσει και επίσημα ο εμβολιασμός του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού των νοσοκομείων, και από τις 23 Νοεμβρίου θα αρχίσει και ο εμβολιασμός των ευπαθών ομάδων.




ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: