14/11/09

Κλίμα και «συνδεδεμένη ενίσχυση» δημιουργούν προβλήματα στο βαμβάκι

Ντ. ΓΛΕΡΙΔΗΣ: «ΝΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ ΑΠΟ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ, ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΣΩΣΤΗ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ»

Κλυδωνισμούς προκαλούν τα προβλήματα που εμφανίζονται φέτος στον τομέα της βαμβακοπαραγωγής, με δεδομένη και την ισχύ από αυτή τη χρονιά της «συνδεδεμένης ενίσχυσης».

Σύμφωνα με στοιχεία της ΕΕ και ξεκινώντας από την κορυφή για να φτάσουμε ως τη βάση και την περιοχή μας, φέτος διαπιστώνεται σημαντική μείωση των καλλιεργούμενων εκτάσεων αλλά και της παραγωγής σε σχέση με πέρυσι, στις δύο κύριες παραγωγικές χώρες, την Ελλάδα και την Ισπανία. Στη χώρα μας η συνολική καλλιέργεια έπεσε στα 2,3 εκατομμύρια στρέμματα από 2,8 πέρυσι και η παραγωγή στους 550.000 τόνους από 650.000 τόνους την αντίστοιχη περυσινή περίοδο.
Πολύς λόγος γίνεται και για τη «συνδεδεμένη ενίσχυση» που ισχύει από φέτος, καθώς και για τις κλιματολογικές συνθήκες της Ξάνθης που δεν ευνοούν τη βαμβακοπαραγωγή. Κάτι που –όπως θα δούμε παρακάτω- επιβεβαιώνει και ο αντιπρόεδρος της Γενικής Συνομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ελλάδος (ΓεΣΑΣΕ) στην Ξάνθη κ. Ντίνος Γλερίδης.
Ωστόσο, στο νου μας δεν μπορεί παρά να έρθουν οι αντίστοιχες μέρες του 2006 και το «κόλπο» ελληνικής επινόησης με το βαμβάκι. Τότε που το υπουργείο έλεγε ότι η Ξάνθη έπρεπε να παραδώσει 11.500 τόνους, αυτή παρέδωσε 10.404, αλλά η πραγματική παραγωγή δεν είχε ξεπεράσει τους 6.500 τόνους λόγω καταστροφής που υπέστη η παραγωγή από πλημμύρες. Για να συμπληρωθεί η ποσότητα, είχαν αγοραστεί τότε ποσότητες όχι μόνο από τη γειτονική Ροδόπη, αλλά ακόμα και από τη Θεσσαλία! Αντίστοιχα φαινόμενα «αλληλεγγύης» είχαν παρατηρηθεί τότε σε πολλές περιοχές και είναι καταγεγραμμένα στην εφημερίδα «Έθνος».
Πάντως, με τη φετινή εφαρμογή του πλαφόν της συνδεδεμένης ενίσχυσης –κατά μέσο όρο περί τα 180 κιλά ανά στρέμμα- δημιουργούνται νέα δεδομένα.

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΚΟΜΑ ΑΝ ΘΑ ΙΣΧΥΣΕΙ ΤΕΛΙΚΑ ΤΟ ΠΛΑΦΟΝ»
Τα φετινά δεδομένα προσπαθήσαμε να καταγράψουμε, μέσα από συνομιλία μας με τον κ. Γλερίδη: «Το βαμβάκι στην Ξάνθη είναι ως συνήθως προβληματικό» δηλώνει και εξηγεί: «Η Ξάνθη έχει την ιδιαιτερότητα να μην προσφέρεται το κλίμα της για να γίνει το βαμβάκι. Δεν προσφέρονται οι κλιματολογικές συνθήκες για παραγωγή, η υγρασία αλλά και το σκουλήκι δεν επιτρέπουν καλές αποδόσεις. Έτσι, αν και η φετινή παραγωγή κινήθηκε καλά, η δική μας δεν πήγε καλά σε σχέση με άλλες περιοχές».
Αναφορικά με τη συνδεδεμένη ενίσχυση, ο κ. Γλερίδης εξηγεί: «Πρόκειται για το μόνο προϊόν που η επιδότηση συνδυάζεται με την παραγωγή. Έτσι, για να την πάρουν οι παραγωγοί, πρέπει να παραδώσουν κάποια κιλά ανά στρέμμα, ενώ τις προηγούμενες χρονιές παίρναμε την επιδότηση ανεξαρτήτως κιλών. Φέτος άλλαξε αυτό και μάλιστα το πλαφόν διαφέρει από περιοχή σε περιοχή και από το ένα δημοτικό διαμέρισμα στο άλλο». Ωστόσο, σύμφωνα πάντα με τον συνομιλητή μας «αυτό είναι δύσκολο να τηρηθεί, δεν βοηθούν οι συνθήκες και υπάρχει πρόβλημα. Αυτή τη στιγμή η τιμή που δίνεται ως προκαταβολή είναι 27-28 λεπτά και θα δούμε τι θα γίνει στη συνέχεια. Δεν ξέρουμε ακόμα αν θα ισχύσει τελικά το πλαφόν».
Ο κ. Γλερίδης επισημαίνει και μεταφέρει την «απαίτηση του κόσμου να μην ισχύσει το πλαφόν για την Ξάνθη», ωστόσο ο ίδιος καταθέτει τον σκεπτικισμό του: «Ο κόσμος μέχρι τώρα δεν περιποιούνταν το βαμβάκι, ξέροντας ότι έτσι κι αλλιώς θα πάρει χρήματα. Κατά τη γνώμη μου –αν και ίσως γίνω κακός- θα πρέπει να ισχύσει. Ας ισχύσει για λιγότερα κιλά, λαμβανομένων υπόψη και των κλιματολογικών συνθηκών. Πάντως, το σωστότερο είναι να ισχύσει το πλαφόν από του χρόνου και εφ’ όσον ενημερωθεί πρώτα σωστά ο κόσμος. Όχι φέτος…»,
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: