14/11/09

Οι βιτρίνες θα γεμίσουν, οι πελάτες θα περάσουν;

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΕΠΙΦΥΛΑΚΤΙΚΟΤΗΤΑ ΑΠΟ ΕΜΠΟΡΟΥΣ…


-Κακή η ψυχολογία στην αγορά που περιμένει ένα… «θαύμα»
-Εντολή της Υπουργού Αγρ. Ανάπτυξης για πληρωμή επιδοτήσεων και αποζημιώσεων μέχρι 15 Δεκεμβρίου για τόνωση της ρευστότητας


Με μέτρια έως κακή την ψυχολογία στην αγορά της Ξάνθης περιμένουν οι έμποροι και οι καταστηματάρχες της πόλης μας την πιο αποδοτική, από την άποψη των εισπράξεων, περίοδο του χρόνου, αυτή των Χριστουγέννων.

Με τα προβλήματα να συσσωρεύονται χωρίς να λύνονται αλλά μάλλον να χειροτερεύουν, τα περιθώρια αισιοδοξίας είναι μάλλον στενά. Οι περισσότεροι έχουν ήδη πάρει τα «προμηνύματα» από τους προμηθευτές τους και φαίνονται διατεθειμένοι να κινηθούν μάλλον «αμυντικά» σε ότι αφορά τον στολισμό των βιτρινών τους αλλά κυρίως τις παραγγελίες τις οποίες είναι διατεθειμένοι και σχεδιάζουν να κάνουν.
Εκείνο που παραμένει άγνωστο, είναι το αν οι Ξανθιώτες καταναλωτές θα «τιμήσουν» τις ξανθιώτικες βιτρίνες με τις αγορές τους…

Γ. ΑΛΕΞΙΑΔΗΣ: «ΕΛΠΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΚΑΛΥΤΕΡΟ…»
Γνώστης της κατάστασης που επικρατεί στην τοπική αγορά αλλά χωρίς να χάνει την αισιοδοξία του εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην «Θ» για το θέμα ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης Γιάννης Αλεξιάδης, ο οποίος τόνισε ότι «η αλήθεια είναι ότι την φετινή χρονιά υπήρξε πτώση τζίρου όμως όχι σε δραματικά επίπεδα. Βεβαίως αυτή η πτώση ποικίλλει ανάλογα με τον κλάδο, ακόμη και ανάλογα με το κάθε κατάστημα, όμως συνολικά, από άποψη τζίρου, η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε τα πράγματα να είναι πολύ χειρότερα. Δυστυχώς τα προβλήματα έρχονται από άλλες πλευρές, όπως για παράδειγμα η εξοντωτική φορολόγηση όλων όσων επιμένουν να είναι νομοταγείς και να πληρώνουν κανονικά τις υποχρεώσεις τους. Κάτι τέτοιο έγινε και πέρυσι με την φορολογική επιδρομή της περαίωσης, κάτι τέτοιο περιμένουμε και για φέτος. Πάντως η αγορά βρίσκεται σε μία κατάσταση αναμονής. Όσον αφορά το αν θα «γεμίσουν» τα καταστήματα και οι προθήκες την φετινή περίοδο των εορτών, το μόνο που μπορώ να πω είναι πως ο καθένας μας θα κάνει αυτό που πιστεύει ότι είναι καλύτερο. Κάποιοι θα «κρατηθούν» ενώ κάποιοι άλλοι ποντάρουν σε ένα καταναλωτικό «ξέσπασμα», φαινόμενο αρκετά συχνό σε περιόδους κατά τις οποίες ο κόσμος δέχεται ισχυρές πιέσεις, κυρίως ψυχολογικές, από τα γεγονότα. Σε αυτό συντελεί φυσικά και ο λεγόμενος «13ος μισθός». Σαν καταστηματάρχης προσωπικά ανήκω στην δεύτερη κατηγορία. Άλλωστε, ειδικά στον κλάδο μας τα πράγματα δεν είναι και τόσο άσχημα όσο φοβηθήκαμε ότι θα είμαι και για να είμαι ακριβέστερος πρέπει να παραδεχτώ ότι βλέποντας πρόσφατα τα σχετικά στοιχεία παρατήρησα μία μικρή αύξηση στις πωλήσεις στο 11μηνο. Βέβαια αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι θα προσπαθήσουμε την περίοδο των γιορτών ν’ αναστρέψουμε, έστω και σε κάποιο βαθμό, τα άσχημα αποτελέσματα μιας κακής χρονιάς σε γενικές γραμμές…».

Κ. ΤΣΟΛΑΚΙΔΗΣ: «ΜΑΚΑΡΙ ΝΑ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΤΑ ΙΔΙΑ…»
Πολύ επιφυλακτικότερος εμφανίστηκε στις δηλώσεις του στην «Θ» για το θέμα ο κ. Τσολακίδης Κώστας, γνωστός έμπορος παιχνιδιών, ο οοποίος τόνισε ότι «αν και είναι σχετικά νωρίς για ασφαλή συμπεράσματα, η κατάσταση γενικά δείχνει ακόμη να πηγαίνει μάλλον προς το χειρότερο, χωρίς να θέλω να προδικάσω τίποτε βέβαια ακόμη ενόψει εορτών. Όμως τα «προμηνύματα» μας έρχονται μέσω των εισαγωγέων, οι οποίοι είναι εξαιρετικά επιφυλακτικοί. Είναι χαρακτηριστικό ότι εξαιτίας της δύσκολης οικονομικής συγκυρίας φέτος οι εισαγωγές στο δικό μας αντικείμενο είναι γενικά μειωμένες μέχρι και 50%, χαρακτηριστικό δείγμα του μειωμένου τζίρου που περιμένουμε για την επερχόμενη εορταστική περίοδο. Όλα αυτά, όπως είναι φυσικό μας κάνουν και εμάς πιο επιφυλακτικούς όσον αφορά τόσο τις παραγγελίες μας όσο και τις βιτρίνες μας. Υπάρχει μία ρευστότητα που μας κάνει να είμαστε πιο συγκρατημένοι, ενώ εξίσου συγκρατημένος φαίνεται να είναι και ο κόσμος, Στο τελευταίο βέβαια σημαντικό ρόλο παίζει και ο καταιγισμός που δέχονται καθημερινά οι τελευταίοι από την τηλεοπτική ειδησεογραφία, η οποία μεταφέρει στα σπίτια των ανθρώπων μία ακατάσχετη καταστροφολογία. Πρέπει πάντως να παραδεχτούμε ότι ιδιαίτερα στον κλάδο μας τα τελευταία πολλά πράγματα έχουν αλλάξει, τα περισσότερα προς το χειρότερο. Για παράδειγμα, παλιότερα οι άνθρωποι συνήθιζαν ν’ αγοράζουν παιχνίδια τόσο για τα Χριστούγεννα όσο και για την Πρωτοχρονιά, ενώ πλέον έχουν περιορίσει τις αγορές τους, ιδιαίτερα τα δύο – τρία τελευταία χρόνια, σε μία από τις δύο περιόδους. Επίσης υπάρχει μία σαφέστατη στροφή της προτίμησής τους προς ποιοτικότερα προϊόντα, κάτι που προσανατολίζει ανάλογα και τις δικές μας επιλογές, αφού προτιμούμε να φέρουμε λιγότερα εμπορεύματα για τα καταστήματά μας, διατηρώντας όμως ψηλά τα επίπεδα της ποιότητάς τους. Φυσικά ρόλο σε όλα τα παραπάνω παίζουν και τα πολλά πολυκαταστήματα που άνοιξαν, ανοίγουν και θ’ ανοίγουν στην περιοχή μας. Όλα αυτά μας κάνουν να λέμε για την επερχόμενη εορταστική περίοδο «μακάρι τα πράγματα να είναι όπως πέρυσι και όχι χειρότερα», δεδομένου ότι μέχρι στιγμής το 2009 αποτελεί την χειρότερη μέχρι σήμερα χρονιά, παρόλο που πιστεύαμε ότι αυτό ίσχυε το 2008…».

ΕΝΤΟΛΗ ΓΙΑ ΠΛΗΡΩΜΕΣ
Εν τω μεταξύ, έγινε γνωστό χθες από κύκλους του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, ότι η Υπουργός κα Μπατζελή έδωσε εντολή προς την Αγροτική Τράπεζα να πληρωθούν όλες οι επιδοτήσεις και αποζημιώσεις των αγροτών προκειμένου με αυτόν τον έμμεσο τρόπο να ενισχυθεί η αγοραστική δυνατότητα των αγροτών και συνεπώς η ρευστότητα στην αγορά.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: