21/11/09

Βανδαλισμοί στον Πολύσιτο λίγο πριν την «Κυριακή στο χωριό»


Ν. ΖΛΑΤΚΟΣ: «ΜΙΑ ΓΥΝΑΙΚΑ ΕΚΛΑΙΓΕ, ΕΚΑΝΑΝ ΑΓΩΝΑ ΟΙ ΚΑΤΟΙΚΟΙ…»

Στην καλύτερη γι’ αυτούς περίπτωση ανόητοι ή υποβολιμαίοι, πρέπει να ήταν όσοι επιδόθηκαν σε… φιλοτέχνηση των τοίχων του Πολύσιτου, λίγο πριν την προβολή του χωριού και της περιοχής από την εκπομπή της ΕΤ3 «Κυριακή στο χωριό».

Άγνωστοι «οπλισμένοι» με σπρέι, αποτύπωσαν τα φοβικά, αντικοινωνικά και οπισθοδρομικά σύνδρομά τους, απέναντι σε μια από τις σπάνιες ευκαιρίες για προβολή μιας περιοχής ξεχασμένης από το υδροκέφαλο Αθηνοκεντρικό κράτος. Επιφάνειες που είχαν συντηρηθεί από τον δήμο Βιστωνίδας, τοίχοι, φράκτες, η στάση του ΚΤΕΛ, το σχολείο και το πρώην Κοινοτικό Κατάστημα Πολυσίτου, δέχθηκαν τις «εικαστικές παρεμβάσεις» τους. Επισημαίνεται ότι ουδέποτε στο παρελθόν είχαν σημειωθεί τέτοιες ενέργειες στην περιοχή.
Από νωρίς χθες το πρωί, συνεργεία του δήμου με την επίβλεψη του δημάρχου κ. Νικόλαου Ζλάτκου αποκαθιστούσαν τις ζημιές, καθώς λίγο αργότερα κατέφθασε το συνεργείο της ΕΤ3 για τα πρώτα γυρίσματα. «Ξεκινήσαμε την αποκατάσταση από τις 07.00 το πρωί και μέχρι τις 08.30 ήταν όλα έτοιμα» δηλώνει ο δημοτικός σύμβουλος κ. Γεώργιος Μπάμπουρας, προσθέτοντας ότι «ήδη είναι εδώ το συνεργείο (σσ. στις δώδεκα χθες το μεσημέρι) και παίρνει τα πρώτα πλάνα της εκπομπής».
«Έγινε ένας μεγάλος αγώνας, τόσο από πλευράς δήμου όσο και από τους κατοίκους. Μια γυναίκα έκλαιγε το πρωί, μόλις αντίκρισε τους λερωμένους τοίχους. Ποιοι και γιατί να τους βάψουν;» αναρωτιόταν ο δήμαρχος Βιστωνίδας κ. Νικόλαος Ζλάτκος, προσθέτοντας: «Στην Ξάνθη λερώνουν αγάλματα, πλατείες, σχολεία, στον Πολύσιτο δεν είχε ξαναγίνει κάτι τέτοιο κι αναρωτιέμαι: γιατί αυτή η συμπεριφορά;…».

ΜΟΝΑΔΙΚΗ ΕΥΚΑΙΡΙΑ ΠΡΟΒΟΛΗΣ ΜΙΑΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΠΟΥ ΕΡΗΜΩΝΕΙ
Τα παραπάνω καταγράφονται την ώρα που ο δήμος κατάφερε την προβολή της ανατολικής πλευράς του δήμου, που απειλείται με ερήμωση: «Στόχος μας είναι να αναδείξουμε τα φυσικά τοπία, τις ομορφιές και τον πολιτισμό των οικισμών που ερημώνουν, καθώς και την ιστορία, τα ήθη και τα έθιμα του τόπου μας. Με μια μεγάλη ποικιλία από ρεπορτάζ, προσπαθήσαμε σε συνεργασία με τους παράγοντες της εκπομπής, να συμπεριλάβουμε όσο το δυνατόν περισσότερα σημεία του δήμου μας και να συμμετέχουν όσοι σύλλογοι της περιοχής μας επιθυμούν» δήλωσε κ. Ζλάτκος.
Τα ρεπορτάζ περιλαμβάνουν λήψεις εικόνων, συνεντεύξεις και αποτύπωση της ιστορίας και της ταυτότητας του χωριού, του περιβάλλοντος της λίμνης Βιστωνίδας και του ποταμού Κόσυνθου. Ακόμη, παρασκευή τσίπουρου στο Μαγικό, γλυκού από ζαχαροκάλαμο από το Σύλλογο Γυναικών Γενισέας και επαγγέλματα της περιοχής. Τα κεντρικά γυρίσματα θα γίνουν ενώ την Κυριακή στις έντεκα το πρωί.
«Η πρωτοβουλία δεν θα μπορούσε να ευδοκιμήσει αν δεν υπήρχε η στήριξη από όλους τους συλλόγους του δήμου και ιδιαίτερα από αυτούς του Πολυσίτου, που έχουν καταβάλει μεγάλες προσπάθειες» δήλωσε ο κ. Ζλάτκος. Σημειώνεται ότι η διοίκηση του δήμου συζητά με τους παράγοντες της εκπομπής το ενδεχόμενο πραγματοποίησης μιας ακόμα εκπομπής στη δυτική πλευρά του δήμου.
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: