21/11/09

Ν. Λεοντής: «Ο Α. Σαμαράς μπορεί να εμπνεύσει»


ΜΙΛΑ ΣΤΗΝ «Θ» ΕΝΑ ΕΞΕΧΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΣΤΕΛΕΧΟΣ ΤΗΣ Ν.Δ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΙΛΟΓΗ ΤΟΥ ΝΑ ΣΥΝΤΑΧΘΕΙ ΜΕ ΤΟΝ ΜΕΣΣΗΝΙΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ

Την δική του ιστορία στην τοπική πολιτική σκηνή έχει γράψει το εξέχον στέλεχος της Νέας Δημοκρατίας στην Ξάνθη και πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Λεοντής. Οι τοποθετήσεις του χαρακτηρίζονται πάντοτε από μετριοπάθεια αλλά και σαφήνεια, χωρίς «λεονταρισμούς» αλλά και υπεκφυγές. Γνωστή είναι επίσης η σύνταξή του με τον Αντώνη Σαμαρά στην κούρσα διαδοχής που άνοιξε στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, μετά την μεγάλη ήττα που υπέστη η τελευταία στην πρόσφατη εκλογική αναμέτρηση της 4ης Οκτωβρίου. Από την πλευρά μας ρωτήσαμε τον κ. Λεοντή για τους λόγους που τον έκαναν να συνταχθεί με τον Μεσσήνιο πολιτικό, για τις εκτιμήσεις του για την επόμενη μέρα στη Νέα Δημοκρατία, καθώς και για τις προσωπικές του επιλογές αναφορικά με την συμμετοχή του στα πολιτικά πράγματα του τόπου μας.

«ΙΣΤΟΡΙΚΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ ΕΧΕΙ Η ΝΕΑ ΗΓΕΣΙΑ»
Στους προβληματισμούς που ταλανίζουν αλλά και έχουν απομακρύνει τόσο τους νεοδημοκράτες από το κόμμα όσο και τους πολίτες της χώρας από την πολιτική, αναφέρθηκε ο κ. Λεοντής, επισημαίνοντας τις ιστορικές ευθύνες της ηγεσίας που θα προκύψει από την τρέχουσα εσωκομματική διαδικασία εκλογής νέου αρχηγού. Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Λεοντής επεσήμανε ότι «η Νέα Δημοκρατία οδεύει στην εκλογή ενός νέου αρχηγού μετά από μία οδυνηρή εκλογική ήττα που υπέστη από το ΠΑΣΟΚ. Εκείνο που προέχει αυτή τη στιγμή είναι ν’ ανασυνταχθεί το κόμμα, να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη του Ελληνικού Λαού, να ξαναγίνει «ελκυστικό» στον Έλληνα πολίτη, να ξαναδώσει εγγυήσεις ότι μπορεί να αναλύσει τα κοινωνικά προβλήματα και να δώσει λύση σε αυτά. Προϋπόθεση, κατά τη γνώμη μου, για να μπορέσει η παράταξη να τα πετύχει όλα αυτά είναι η ύπαρξη ενός ηγέτη που θα μπορέσει τόσο να εμπνεύσει τον οπαδό της Νέας Δημοκρατίας όσο και να συνεγείρει τον πολίτη αυτής της χώρας. Γιατί θα πρέπει να παραδεχθούμε ότι εδώ και χρόνια η χώρα πορεύεται σε ένα τοπίο πολιτικής παρακμής και απαξίωσης του πολιτικού κόσμου. Αυτό κάνει ακόμη μεγαλύτερες τις ιστορικές ευθύνες της νέας ηγεσίας που θα προκύψει τόσο απέναντι στους μεν όσο και στους δε».

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΜΕ ΤΗΝ ΒΑΣΗ
Σε ερώτησή μας αναφορικά με τους λόγους που έφεραν τη Ν.Δ. σε αυτή τη θέση αλλά και τους λόγους που από στην αρχή της κούρσας διαδοχής του Κώστα Καραμανλή η Ντόρα Μπακογιάννη προβλήθηκε ως αδιαφιλονίκητο φαβορί για την διαδοχή του από τα στελέχη του κόμματος, ενώ στην πορεία και όσο «άνοιγε» η βάση του σώματος που θα εκλέξει το νέο αρχηγό αυτή η υπεροχή δεν επιβεβαιώθηκε τελικά, ο κ. Λεοντής απάντησε αναφερόμενος στον ουσιαστικό « επικοινωνιακό αποκλεισμό» στον οποίο υπέβαλλε μεγάλος αριθμός των στελεχών του κόμματος, τον απερχόμενο αρχηγό από την βάση του κόμματος, κάτι που έκανε και σε σχέση με το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει. Για το θέμα ο κ. Λεοντής τόνισε ότι «μετά την αποχώρηση του ιδρυτή της η Ν.Δ. μπήκε σε μία παρατεταμένη κρίση, μονίμως απολογούμενη χωρίς να μπορέσει ν’ αναδείξει σημαντικές πολιτικές μορφές. Αυτό έκανε δυνατή την ύπαρξη πολλών πολιτικών συγκρούσεων μέσα στο κόμμα. Μέχρι και σήμερα η παράταξη συνεχίζει να κινείται σε ένα τοπίο κρίσης. Σε αυτό το τοπίο ακόμη και οι φωτισμένες και συγκροτημένες ηγεσίες, όπως και αυτή του Κώστα Καραμανλή απευθύνονταν σε ένα στελεχιακό δυναμικό που αδυνατούσε να προσλάβει και να μεταφέρει στη βάση τα μηνύματα που εξέπεμπε». Για τον ίδιο, «το ίδιο αυτό στελεχιακό μας δυναμικό προέκρινε, σε πρώτη φάση, την υποψηφιότητα κάποιων προβεβλημένων στελεχών. Ταυτόχρονα εμφανίστηκε η υποψηφιότητα της κας Μπακογιάννη, όχι απλά σαν φαβορί, αλλά σαν έτοιμη από καιρό. Αν αυτό συναρτηθεί με τον «κυβερνητισμό» που αποπνέει η δική της παρουσία πιστεύω πως αυτά αρκούν για να αιτιολογήσουν πολλές καταστάσεις». Με αφορμή όλα αυτά ρωτήσαμε τον κ. Λεοντή για το αν πιστεύει ότι αυτή η προετοιμασία της κας Μπακογιάννη έβλαψε τελικά τόσο την κυβέρνηση του Κώστα Καραμανλή όσο και το κόμμα της Ν.Δ. Απαντώντας, τόνισε ότι «για μένα, όταν κάποιος συμμετέχει σε μία κυβέρνηση δεν έχει περιθώρια για προσωπικές στρατηγικές και τακτικισμούς. Δεν μπορείς να συμμετέχεις σε ένα κυβερνητικό σχήμα και παράλληλα να επιδίδεσαι στην συγκρότηση ενός προσωπικού μηχανισμού. Από μόνες τους αυτές οι διεργασίες ακυρώνουν την όποια διάθεση έχει το όποιο στέλεχος της κυβέρνησης για δουλειά και προσφορά. Παράλληλα ακυρώνουν και το όποιο νόημα της πολιτικής. Όλα τα παραπάνω η βάση τα έβλεπε. Έβλεπε την προσπάθεια από - ιδεολογικοποίησης του κόμματος, όπως βλέπει και σήμερα την προσπάθεια από – πολιτικοποίησης της διαδικασίας διαδοχής στην ηγεσία. Απέναντι σε όλα αυτά ο Αντώνης Σαμαράς προκρίνει την επαναφορά του πολιτικού διαλόγου μέσα στο κόμμα αλλά και μέσα στην κοινωνία, κάτι που κατά τη γνώμη μου μπορεί να εμπνεύσει και να κινητοποιήσει τόσο τους νεοδημοκράτες ειδικά, όσο και τους Έλληνες γενικότερα».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: