21/11/09

Αλλαγή πολιτικής: επανατιμολόγηση 6.000 φαρμάκων και ηλεκτρονική συνταγογράφηση

Δ. ΦΩΤΙΑΔΗΣ: «ΧΩΡΙΣ ΜΗΧΑΝΙΣΜΟΥΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΕ ΔΙΑΒΡΩΣΗ ΚΑΙ ΜΙΖΕΣ»

Αλλαγές που στοχεύουν στη μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης για νοικοκυριά, ασφαλιστικά ταμεία και νοσοκομεία προωθούνται από τρία συναρμόδια υπουργεία (Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Οικονομίας, Ανταγωνιστικότητας και Ναυτιλίας, Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης).
Οι τρεις συναρμόδιοι υπουργοί κ. Μαριλίζα Ξενογιανακοπούλου, Λούκα Κατσέλη και Ανδρέας Λοβέρδος, χαρακτήρισαν προϋπόθεση τη λύση στον τομέα του φαρμάκου για τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού.

Όπως ανακοίνωσε η κα Ξενογιαννακοπούλου, τα χρέη των νοσοκομείων έχουν φτάσει στα επτά δις ευρώ: «Με την πολιτική της προηγούμενης κυβέρνησης υπήρξε ασυδοσία λόγω κατάργηση της λίστας και παλινωδία στην τιμολόγηση, που με τη σειρά της οδήγησε σε αύξηση 15% στη συνταγογράφηση». Η υπουργός δήλωσε –μεταξύ άλλων- ότι προωθείται νέο θεσμικό πλαίσιο για μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης με επαναφορά, επικαιροποίηση και καλύτερη εφαρμογή της λίστας φαρμάκων, ενώ θα προωθηθεί και Κοινή Υπουργική Απόφαση για μείωση της τιμής από τα ιδιωτικά φαρμακεία.
Η κα Κατσέλη ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της φαρμακευτικής δαπάνης και ότι προωθούνται άμεσα πέντε μέτρα: -Πάγωμα των τιμών στα φαρμακευτικά σκευάσματα για τα οποία έχουν ζητήσει αύξηση οι βιομηχανίες. -Συνολική επανατιμολόγηση για τα περίπου 6000 φάρμακα που κυκλοφορούν στην αγορά μας (η προηγούμενη είχε γίνει το 1997). Οι νέες τιμές θα καθοριστούν περί τον Φεβρουάριο. -Αλλαγή του συστήματος τιμολόγησης των αντιγράφων φαρμάκων που σήμερα κοστολογούνται στο 80% της τιμής των πρωτοτύπων. Η κοστολόγησή τους θα γίνεται όπως και των πρωτοτύπων, με βάση το μέσο όρο των τριών φθηνότερων χωρών της ΕΕ. -Για τα 89 ακριβά φάρμακα θα υπάρξει μείωση τιμής από 1.1.2010 και το ποσοστό της μείωσης θα καθοριστεί με αγορανομική διάταξη και μετά από διάλογο με τους εμπλεκόμενους φορείς. -Μέσω του ΕΣΠΑ θα υπάρξουν ειδικές δράσεις για να στηριχθεί η ηλεκτρονική συνταγογράφηση στα φαρμακεία και στα ιατρεία και προγράμματα εκσυγχρονισμού του μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού του κλάδου, με έμφαση στην έρευνα και την τεχνολογία.
Από την πλευρά του, ο υπουργός Εργασίας κ. Λοβέρδος τόνισε ότι το «σύστημα είναι άρρωστο» και σημείωσε ότι για τη βελτίωση της φαρμακευτικής περίθαλψης ξεκινά η εφαρμογή ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού ελέγχου της συνταγογράφησης που θα εξασφαλίζει 100% έγκυρη στατιστική για το ποιος συνταγογραφεί, τι συνταγογραφεί και σε ποιο φαρμακείο εκτελείται η συνταγή. Τέλος, ο υπουργός δήλωσε ότι θα προωθηθεί και εγκύκλιος που θα αφορά στην τιμή και στον τρόπο προμήθειας του ακριβού φάρμακου.

«ΔΕΝ ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΘΑ ΤΑ ΒΑΛΕΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΦΑΡΜΑΚΟΒΙΟΜΗΧΑΝΟΥΣ»
Με αφορμή τα παραπάνω, που αποτελούν έναν ακόμη κρίκο στην μακρά αλυσίδα των κατά καιρούς εξαγγελιών, συνομιλήσαμε με τον φαρμακοποιό και νομαρχιακό σύμβουλο κ. Δημήτρη Φωτιάδη, που εκτιμά: «Η ουσία της όλης πολιτικής της κυβέρνησης ως προς το φάρμακο, την επανακοστολόγηση κλπ. είναι ότι δεν αναφέρεται πουθενά το προφανές: ότι επειδή δεν έχει μηχανισμούς ελέγχου το κράτος, ο φαρμακοβιομήχανος βάζει την τιμή που θέλει σε κάθε καινούργιο φάρμακο που βγαίνει. Κι έχουμε φτάσει στο σημείο, ενώ παλιότερα η πίεση γινόταν καλά με 1,80 ευρώ μηνιαίως, σήμερα να γίνεται με 70 και 80 ευρώ!».
Με σκεπτικισμό στέκεται ο συνομιλητής μας απέναντι και στις υπόλοιπες παραμέτρους των εξαγγελιών, σημειώνοντας χωρίς να «μασά» τα λόγια του: «Λένε ότι θα κάνουν ανακοστολόγηση κι αναφέρεται ότι και κάποια φάρμακα αμφισβητούμενης αξίας (σσ. τα αντίγραφα που αναφέρονται παραπάνω) θα έρθουν στην τιμή των προτύπων. Αυτό θα κάνει κακό στα ταμεία, γιατί θ’ αυξηθούν τα κόστη. Αυτές οι εταιρίες που κάνουν τα αντίγραφα είναι που έχουν καταστρέψει την αγορά κι έχουν διαβρώσει γιατρούς και σύστημα, πληρώνοντας μίζες. Αυτό είναι κοινό μυστικό στους φαρμακευτικούς κύκλους. Κι όταν θ’ αυξηθεί η τιμή τους, με το χρήμα που θα πέσει στα χέρια τους (20% παραπάνω) θα μπορούν πολύ πιο εύκολα να διαβρώνουν συνειδήσεις». Σύμφωνα με τον ίδιο «το ζήτημα είναι, τα νέα φάρμακα που κυκλοφορούν να μην έχουν αυτές τις τιμές που έχουν τώρα και όσα πήραν υπέρογκες τιμές να μειωθούν πραγματικά. Αυτό αφορά κυρίως τους βιομήχανους, όμως εμείς δεν πιστεύουμε ότι η κυβέρνηση θα τα βάλει μαζί τους. Τα υπερκέρδη τους είναι φανερά, τα έχουν δηλώσει ήδη και μέσα σε δύο χρόνια παρουσιάζουν 21% αύξηση κερδών, τη στιγμή που ο ελληνικός λαός πένεται!...».
Τέλος, όσον αφορά την ηλεκτρονική συνταγογράφηση που επανέρχεται ως εξαγγελία, ο κ. Φωτιάδης δηλώνει: «Η ηλεκτρονική συνταγογράφηση έπρεπε να γίνει από χρόνια. Και πάλι όμως, αν ήθελαν να πιάσουν αυτούς που μέσα στον φαρμακευτικό κόσμο κάνουν διάφορες κομπίνες, μπορούσαν να το κάνουν από χρόνια. Και είδαμε ότι αυτούς που έπιασαν δεν τους έκαναν σχεδόν τίποτε, όλο κάπως κουκουλώνονται οι υποθέσεις. Για μας πρέπει να γίνει και είναι σοβαρό το πρόβλημα, γιατί γράφονται πολλές φορές συνταγές που δεν έχουν καμιά φαρμακευτική αξία για τον ασθενή. Μιλώντας βέβαια για τις μεμονωμένες περιπτώσεις που έγιναν γνωστές οδηγούμενες στη δικαιοσύνη».

ΑΜΕΣΗ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΚΚΕ ΣΤΙΣ ΕΞΑΓΓΕΛΙΕΣ
Άμεσα τα ανακλαστικά της Νομαρχιακής Επιτροπής Ξάνθης του ΚΚΕ στις κυβερνητικές εξαγγελίες. Με τίτλο «Δωρεάν παροχή φαρμάκων στους ανθρώπους του μόχθου», εξεδόθη χθες η παρακάτω ανακοίνωση:
«Τα μέτρα που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για το φάρμακο οδηγούν σε αύξηση της συμμετοχής των εργαζομένων στην αγορά φαρμάκων και σε νέες περικοπές των ασφαλιστικών ταμείων, ικανοποιούν τις απαιτήσεις των φαρμακοβιομηχάνων. Το δήθεν χτύπημα της "σπατάλης", της "κακοδιαχείρισης" και της "ασυδοσίας" αποτελούν το πρόσχημα, προκειμένου να αποπροσανατολίσουν τα λαϊκά στρώματα από το ότι ο κύριος στόχος της πολιτικής της κυβέρνησης είναι το παραπέρα χτύπημα του δημόσιου χαρακτήρα της Κοινωνικής Ασφάλισης και η ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Υγείας-Πρόνοιας. Το φάρμακο γίνεται ακόμα πιο ακριβοπληρωμένο εμπόρευμα για αύξηση της κερδοφορίας των μονοπωλίων, που ελέγχουν πλήρως την έρευνα, την παραγωγή και τη διακίνησή του και τα οποία στηρίζει και υπηρετεί η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, όπως και προηγούμενα της ΝΔ. Η επαναφορά της λίστας φαρμάκων δε θα περιορίσει τις δημόσιες δαπάνες για το φάρμακο, όπως ισχυρίζεται η κυβέρνηση. Για παράδειγμα, την περίοδο 2002 - 2004, η μέση ετήσια αύξηση της φαρμακευτικής δαπάνης ήταν 12,6% και από αυτή το 76,8% ήταν οι δημόσιες δαπάνες. Εξάλλου η λίστα δεν έχει αποστολή, ούτε πρόκειται να περιορίσει τις τιμές ή τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών. Θα αυξηθεί, όμως, το κόστος για τους εργαζόμενους, οι οποίοι θα αγοράζουν τα αναγκαία γι' αυτούς φάρμακα που είναι εκτός λίστας, ενώ παραμένει και η συμμετοχή στην πληρωμή των συνταγογραφούμενων φαρμάκων από τους ασφαλισμένους. Η λίστα φαρμάκων, ο τρόπος υπολογισμού της τιμής, η μείωση ή το πάγωμα των τιμών, αλλά και οι αυξήσεις τους, σε ορισμένα φάρμακα, είναι συνταγές που εφαρμόστηκαν και στο παρελθόν με τα ίδια επιχειρήματα, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τη ΝΔ. Το μόνο αποτέλεσμα που είχαν ήταν ότι αναζωογόνησαν τα κέρδη των επιχειρηματιών, ενώ τα δικαιώματα των εργαζόμενων χτυπήθηκαν παραπέρα. Μόνο το 2007 τα κέρδη των φαρμακοβιομηχανιών αυξήθηκαν κατά 21,4%. Ο "ηλεκτρονικός έλεγχος της συνταγογράφησης" είναι μέτρο εκσυγχρονισμού για την εφαρμογή και παρακολούθηση των περικοπών της φαρμακευτικής περίθαλψης.
Οι εργαζόμενοι, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι μετανάστες, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι φτωχοί αγρότες, οι γυναίκες, έχουν πείρα και πρέπει να βγάλουν συμπεράσματα. Να οργανώσουν τη συμμαχία και την πάλη τους για δωρεάν παροχή φαρμάκων, χωρίς λίστες, χωρίς καμία συμμετοχή και πληρωμή. Για κατάργηση των εισφορών στον κλάδο υγείας, για αποκλειστικά δημόσιο δωρεάν ενιαίο και καθολικό σύστημα Υγείας - Πρόνοιας. Για ενιαίο κρατικό φορέα έρευνας, παραγωγής, εισαγωγής και διάθεσης των φαρμάκων».
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: