19/11/09

Χωρίς έκτροπα ο εορτασμός του πολυτεχνείου στην Ξάνθη


ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΩΝ ΚΑΙ ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ-ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ



Χωρίς «παρατράγουδα» και με τις καθιερωμένες… δύο πορείες τιμήθηκε στην Ξάνθη η 36η επέτειος από την εξέγερση του Πολυτεχνείου.
Η αυλαία των εκδηλώσεων της προχθεσινής ημέρας άνοιξε στις 17.00 με εκδήλωση στην πλατεία Ελευθερίας και πορεία, για να κλείσει –αντίστροφα- στις 18.00 με πορεία και ακολούθως εκδήλωση στην Πολυτεχνική Σχολή.

Στο χώρο της πρώτης συγκέντρωσης, συνομιλήσαμε με το μέλος της γραμματείας του Πανεργατικού Αγωνιστικού Μετώπου (ΠΑΜε) κ. Γιώργο Πυργελή, ο οποίος δήλωσε: «Η σημερινή εκδήλωση διοργανώνεται από φορείς της πόλης μας, όπως η γραμματεία Ξάνθης του ΠΑΜε, το Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων, η ΠΕΑΕΑ, η Επιτροπή Ειρήνης, η Επιτροπή Αγώνα του Πολυτεχνείου και ο Σύλλογος Γυναικών Ξάνθης – παράρτημα της ΟΓΕ. Είναι ένας φόρος τιμής για την 36η επέτειο της εξέγερσης του πολυτεχνείου και τα συνθήματα που αντηχούσαν τότε (“ψωμί, παιδεία, ελευθερία” και “έξω οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ”) παραμένουν επίκαιρα και σήμερα. Μάλιστα, σήμερα είναι επιτακτική ανάγκη οι εργαζόμενοι -μέσα από τα ταξικά σωματεία και συσπειρωμένοι στους χώρους δουλειάς σε κάθε γραφείο, μαγαζί κι εργοστάσιο- ν’ αντιπαρέλθουν στη νέα λαίλαπα αντιλαϊκής πολιτικής που φέρνει η κυβέρνηση του ΠαΣοΚ. Κι αυτή έχει να κάνει με την κατεδάφιση του ασφαλιστικού, με το χτύπημα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, με τη μείωση μισθών και συντάξεων. Η σημερινή μέρα να γίνει αφορμή για νέους αγώνες από πλευράς της εργατικής τάξης και της νεολαίας».
Στον χώρο της δεύτερης εκδήλωσης, ο λόγος δόθηκε σε φοιτητή (Βασίλης) που θέλησε να κρατήσει την ανωνυμία του: «Οι αγώνες του τότε και τα αιτήματά τους δεν έχουν δικαιωθεί ακόμα. Τόσο όσον αφορά τη λαϊκή κυριαρχία και εξουσία, όσο και το σύνθημα “ψωμί, παιδεία, ελευθερία”. Η πολιτική που υπάρχει από την μεταπολίτευση και μετά -και με πολύ πιο έντονο τρόπο τα τελευταία χρόνια- δεν έχει δικαιώσει ούτε το ψωμί (εργασία) ούτε την παιδεία ούτε το κομμάτι της ελευθερίας. Ακόμα η αστυνομία κάνει πογκρόμ και μαζεύει κόσμο χωρίς δικαιολογία, ακόμα οι ιμπεριαλιστικές επεμβάσεις με τη συμβολή και της Ελλάδας δεν έχουν σταματήσει. Αν κάτι πρέπει να κρατήσουμε από τότε είναι ότι οι λαϊκοί αγώνες μπορούν να κερδηθούν και πρέπει να συνεχιστούν. Κι αν ο κόσμος έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο πολιτικό σύστημα, το μόνο πεδίο στο οποίο μπορεί να ξαναβρεί αυτή την εμπιστοσύνη είναι οι δικοί του αγώνες».
Σημειώνεται ότι στη γενική συνέλευση των φοιτητών για τον εορτασμό, υιοθετήθηκε το πλαίσιο της ΠΑΣΠ μεταξύ των τεσσάρων που κατατέθηκαν. «Αιτήματα του τύπου “θέλουμε αξιολόγηση και αξιοκρατία”, δεν συμβαδίζουν σε καμία περίπτωση με το φοιτητικό κίνημα τα τελευταία χρόνια. Μας οδηγούν σαν φοιτητικό σύλλογο σε στρεβλά μονοπάτια» σχολιάζει ο συνομιλητής μας.

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ ΤΟΥ ΚΚΕ ΓΙΑ ΠΡΟΧΘΕΣΙΝΑ ΣΥΝΘΗΜΑΤΑ
Παραθέτουμε αυτούσια την ανακοίνωση-καταγγελία που εξέδωσε η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης του ΚΚΕ, αμέσως μετά τη λήξη των εκδηλώσεων της 17ης Νοέμβρη:
«Η Ν.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ χαιρετίζει τους εργαζόμενους και τις εργαζόμενες, τους νέους και τις νέες που συμμετείχαν στην μαζική – μαχητική συγκέντρωση – πορεία που διοργάνωσε η επιτροπή φορέων για την 36η επέτειο από την εξέγερση του Πολυτεχνείου. Οι συγκεντρωμένοι με τη μαχητική πορεία τους με αντιιμπεριαλιστικά – αντιμονοπωλιακά συνθήματα, με την επιλογή της διαδρομής (στρατόπεδα όπου αναγράφηκαν συνθήματα για την επιστροφή όλων των ελλήνων στρατιωτών που βρίσκονται εκτός συνόρων, κατάληξη στο μνημείο των καπνεργατών που συμβολίζει τη συνέχιση των αγώνων του εργατικού – λαϊκού κινήματος) τίμησαν με τον καλύτερο τρόπο την επέτειο του Πολυτεχνείου, αναδείχνοντας την ανάγκη συνέχισης του αγώνα με αιτήματα που να διεκδικούν την κάλυψη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας.
Την ίδια ώρα μόνο αλγεινή εντύπωση μπορούν να προκαλέσουν τα συνθήματα που ακούστηκαν από την πορεία που ξεκίνησε από το Πολυτεχνείο. Αντικομμουνιστικά ήταν τα συνθήματα που ακούστηκαν σχεδόν από το σύνολο των μπλοκ (ΠΑΣΟΚ,ΕΑΑΚ, «αντιεξουσιαστές»), περνώντας μπροστά από τα γραφεία της Ν.Ε του ΚΚΕ. Προφανώς για αυτούς ο αντικομμουνισμός είναι αυτό που τους ενώνει, είναι η συνέχεια του αγώνα της εξέγερσης του Πολυτεχνείου! Για αυτό και επιλέγουν να μην συμμετέχουν στην πορεία που διοργανώνει η επιτροπή φορέων με αντιιμπεριαλιστικό – αντιμονοπωλιακό περιεχόμενο. Οι εργαζόμενοι, η νεολαία γυρνάνε την πλάτη στους φορείς του αντικομμουνισμού, γνωρίζοντας καλά πως αυτός πάει χέρι χέρι με το χτύπημα των λαϊκών δικαιωμάτων. Άλλωστε η χούντα προφασιζόμενη τον κίνδυνο του κομμουνισμού εγκαθιδρύθηκε, ενώ πρόσφατα η κυβερνητική επιτροπή του ΠΑΣΟΚ συνεδρίασε με θέμα την αντιμετώπιση του ΚΚΕ μπροστά στη λαίλαπα που ετοιμάζει για τα δικαιώματα εργαζόμενων και νεολαίας. Η Ν.Ε. Ξάνθης του ΚΚΕ καλεί τους εργαζόμενους, τη νεολαία να συστρατευθούν με τους κομμουνιστές στην προσπάθεια που κάνουν για την ανασύνταξη του εργατικού – λαϊκού – νεολαιίστικου κινήματος. Να οργανωθούν στα σωματεία τους, στις επιτροπές του Π.Α.ΜΕ, να δώσουν βροντερό παρών στο πανεργατικό συλλαλητήριο που καλεί το Π.Α.ΜΕ στις 24 Νοέμβρη σε όλες τις πόλεις της Ελλάδας, στη Ξάνθη στις 6:30΄μ.μ. στην πλατεία Ελευθερίας».
Θοδωρής Μπακάλης

8 σχόλια:

Πέτρος Ζιμουρτόπουλος είπε...

"Χωρίς Έκτροπα"

Ο Σύλλογος των Φοιτητών του Τμήματος των Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών εξεδιώχθη, χωρίς έκτροπα, κατά τον τρόπο που περιγράφει εδώ ο Πρόεδρός του, και δεν κατέθεσε τον στέφανο του στο ντουβάρι του Θυρωρείου της Πολυτεχνικής Σχολής, στα φώτα του κέντρου της πόλης, αλλά τον κρέμασε ψηλά, από ένα λούκι αποχέτευσης, στο ντουβάρι παραπλεύρως της πόρτας του κτιρίου του Τμήματος, στα σκοτάδια της εξοχής, για να μην μπορούν να τον φθάσουν, και, χωρίς έκτροπα, να τον κατεβάσουν.

Όπως μάλιστα λέγεται και ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ιδίου Τμήματος έχει, προ πολλών ετών, επίσης εκδιωχθεί, το ίδιο χωρίς έκτροπα, από τον χώρο της τελετής, γύρω από το Θυρωρείο της Πολυτεχνικής Σχολής, και από τότε δεν αποπειράθηκε ποτέ του, ούτε αυτός, να ξανακαταθέσει, χωρίς έκτροπα, τον στέφανό του.

Δεν είναι όμως γνωστόν αν ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών του Τμήματος θα αποφασίσει να αρχίσει από του χρόνου κι αυτός να καταθέτει τον στέφανό του εκεί, όπου κατά τα φαινόμενα θα καταθέτει από εδώ και στο εξής ο Σύλλογος των Φοιτητών του Τμήματος, καθιερώνοντας οι δύο Σύλλογοι με τον τρόπο αυτό ένα νέο, διασπαστικό, χώρο εκδηλώσεων γύρω από το ίδιο λούκι για όλους τους Συλλόγους που επιθυμούν να καταθέτουν, χωρίς έκτροπα, τον στέφανό τους αλλά δεν τολμούν, σήμερα, να το κάνουν.
-

Γεώργιος Κουτρουμπέζης είπε...

Κύριε Ζιμουρτόπουλε στο σχόλιό σας αναφέρεται ότι "Όπως μάλιστα λέγεται και ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ιδίου Τμήματος έχει, προ πολλών ετών, επίσης εκδιωχθεί, το ίδιο χωρίς έκτροπα, από τον χώρο της τελετής."

Για όσο χρονικό διάστημα ήμουν μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Μεταπτυχιακών Φοιτητών του ΤΗΜ&ΜΥ

ΠΟΤΕ δεν εκδιωχθήκαμε από παρόμοια εκδήλωση.

Οι λόγοι, όσο και αν συμφωνείτε ή διαφωνείτε (εσείς ή εγώ) ήταν άλλοι, για την μη συμμετοχή σε αυτή ή σε άλλες εκδηλώσεις μνήμης.

Παρακαλώ αν γνωρίζετε κάτι παραπάνω ενημερώστε με για την πηγή της πληροφόρησης σας, γιατί το "όπως μάλιστα λέγεται", που χρησιμοποιήσατε ως πηγή πληροφόρησης, θα συμφωνήσετε και εσείς, ότι μόνο τα λεγόμενα "παπαγαλάκια της δημοσιογραφίας" το χρησιμοποιούν.

Με ενδιαφέρει η πηγή σας, διότι ο Σύλλογός μας προσπαθεί για χρόνια (όσο και αν διαφωνούν κάποιοι) να είναι όσο πιο καθαρός, και συνεπής με το ρόλο του, γίνεται.

Και αν υπήρξε οποτεδήποτε θέμα "εκδίωξής του" από οποιαδήποτε δραστηριότητα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ, η πηγή αυτή είναι πολύσημαντική για εμάς, διότι θα πρέπει, ως σύλλογος, να το διασαφηνίσουμε και αντιμετωπίσουμε.

Γεώργιος Κουτρουμπέζης
Μεταπτυχιακός Φοιτητής ΤΗΜ&ΜΥ

Πέτρος Ζιμουρτόπουλος είπε...

Κύριε Κουτρουμπέζη,

Με ιδιαίτερη ευχαρίστηση διαπιστώνω ότι τελικά βρέθηκε επιτέλους ένας τουλάχιστον φοιτητής -Διπλωματούχος Μηχανικός- της Πολυτεχνικής Σχολής, να κοινολογήσει μερικά από τα θέματα που ταλανίζουν όλους εμάς, μέσα στο πανεπιστημιακό άσυλό μας.

Ωραία!

Μακάρι λοιπόν να έχουμε και άλλες αποκαλύψεις για τα τεκταινόμενα εντός των πλαισίων του εν λόγω ασύλου.

Επί του προκειμένου τώρα: Αφού είναι προφανές πως εγώ είπα πως "λέγεται" ότι δεν μετέχετε από ετών διότι εκδιωχθήκατε κι εσείς λέγετε ότι πράγματι, από ετών δεν μετέχετε, όχι γιατί εκδιωχθήκατε αλλά για "άλλους λόγους", το περαιτέρω θέμα που επιχειρεί να δημιουργήσει ο χαρακτήρας της απαίτησής σας να "ενημερωθείτε" ειδικώς για την "πηγή" του "λέγεται" γιατί δεν μετέχετε, αλλά όχι όμως και γενικώς, για τους "άλλους λόγους" που εσείς λέγετε πως δεν μετέχετε, μαζί και τα σχόλιά σας που συνοδεύουν την απαίτησή σας αυτή, επαφίενται όλα στην κρίση των αναγνωστών -- αναφορικά βεβαίως με τις προσδοκώμενες περαιτέρω αποκαλύψεις επί των ζητημάτων του πανεπιστημιακού ασύλου στην ελληνική κοινωνία που πληρώνει για αυτό.

Πέτρος Ζιμουρτόπουλος

Γεώργιος Κουτρουμπέζης είπε...

Ευχαριστώ για τη διευκρινιση

Νικολίτσα Γιαννοπούλου είπε...

Από τα παραπάνω δημοσιεύματα διαπιστώνω με λύπη ότι το ένα από τα δύο πρώτα Τμήματα της Πολυτεχνικής Σχολής στην Ξάνθη, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών, ένα από τα στηρίγματα της Ξάνθης, -χωρίς να θέλω να υποβιβάσω τα τρία νέα Τμήματα τα οποία όμως προφανώς δεν έχουν ακόμη την ιστορία τους- δεν μετείχε με κανένα σύλλογό του στη μεγάλη εορτή της ελευθερίας, του Πολυτεχνείου, η ιδέα και το νόημα της οποίας είναι αυτά που μας έφεραν όλους μας στην Πολυτεχνική Σχολή της Ξάνθης.

Και μάλιστα δεν μετέχει ο Σύλλογος των Μεταπτυχιακών Φοιτητών του Τμήματος, τα μέλη του οποίου είναι ως επί το πλείστον Διπλωματούχοι Μηχανικοί, δηλαδή είναι αυτοί που καλούνται με την πρωτότυπη έρευνά τους σήμερα, να δώσουν λύσεις στα προβλήματα της κοινωνίας αύριο, προασπίζοντας ακριβώς τα ιδεώδη όσων, μικρών και μεγάλων, και ο καθένας τους πιθανόν για τους δικούς του λόγους, αγωνίστηκαν ενάντια στον αναχρονισμό, στον σκοταδισμό και υπέρ της δημιουργικής, ελεύθερης πνευματικής και υλικής εξέλιξής μας, την οποία απολαμβάνουμε εμείς σήμερα.

Κατά την γνώμη μου ο σύλλογος αυτός των Μεταπτυχιακών Φοιτητών, οφείλει περισσότερες εξηγήσεις για τους "άλλους λόγους" που υπέβαλαν την ανεπίτρεπτη αποχή του, οι οποίοι υποψιάζομαι ότι έχουν μία πολύ λογική βάση. Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να μην μπορούμε να εκφρασθούμε ελεύθερα.

Γεώργιος Κουτρουμπέζης είπε...

Κατά τη γνώμη μου ο σύλλογος μεταπτυχιακών φοιτητών δεν οφείλει καμία εξήγηση σε ΚΑΝΕΝΑΝ. Φυσικά μπορεί να κριθεί για τις επιλογές του από ΟΛΟΥΣ (είτε αυτοί είναι μέλη του τώρα ή κάποτε, είτε δεν είναι μέλη του, είτε αν επέλεξαν να κρίνουν τις επιλογές αυτές τώρα ή όταν ήταν μέλη του).

Σε ότι αφορά τους «άλλους λόγους», γνώμη μου είναι να μην κάνετε «βολικές» υποθέσεις αλλά αν σας ενδιαφέρουν οι πραγματικοί λόγοι μπορείτε να απευθυνθείτε στο ΔΣ του Συλλόγου ή σε μέλη των προηγούμενων ΔΣ του Συλλόγου για να σας τους πούνε. Φυσικά μη περιμένετε να αναλυθούν από εμένα, ή όποιον άλλον, μέσω σχολίων σε μια ιστοσελίδα. Δεν είναι ο σκοπός τους αυτός.

Σε ότι αφορά το σχόλιο σας «Είναι αδιανόητο στην εποχή μας να μην μπορούμε να εκφρασθούμε ελεύθερα» προφανώς θα το διατυπώσατε κατά λάθος. Διότι το ότι μπορούμε να μιλάμε από την άνεση του σπιτιού μας λέγοντας ότι θέλουμε χωρίς να μας εμποδίζει κανείς σε μια ιστοσελίδα ή οπουδήποτε αλλού αυτό είναι η ΑΠΟΛΥΤΗ ελευθερία έκφρασης. Αν όμως το διατυπώσατε με αφορμή το επιτακτικό αίτημά μου προς τον κ. Ζιμουρτόπουλο για να μάθω ποιος τον πληροφόρησε ότι ο σύλλογος μεταπτυχιακών «εκδιώχθηκε» τότε κατά τη γνώμη μου κακώς ανησυχείτε για την ελευθερία της έκφρασης. Γιατί εγώ το ζήτησα τόσο έντονα για δύο λόγους. Αν είναι αληθές, να μεθοδεύσουμε τη λύση στο θέμα και αν είναι ψευδές να πάψουν πια να κυκλοφορούν «πληροφορητές» εκμεταλλευόμενοι την ελευθερία έκφρασης και να σκορπούν λανθασμένη πληροφορία (η επιεικέστερη έκφραση που μπορούσα να βρω) και πολύ συχνά για «πονηρούς» σκοπούς. Και το έκανα τόσο θέμα διότι η γνώμη μου είναι ότι είναι ψευδέστατη η πληροφορία.

Γεώργιος Κουτρουμπέζης είπε...

Όσων αφορά τη θυσία των φοιτητών (και ΟΧΙ μόνο αυτών) σε εκείνη τη δύσκολη χρονική περίοδο για τη χώρα μας, η γνώμη μου είναι ότι για να τους τιμήσουμε θα πρέπει να κάνουμε ότι έκαναν αυτοί. Κάθε στιγμή της ζωής μας να κοιτούμε το εμείς και όχι το εγώ, το πρόβλημα του γείτονα και όχι μόνο το δικό μας, την ελευθερία και πρόοδο όλων και όχι τη δική μας. Αυτό που δεν ήθελε κανείς τους είναι να τους κάνουμε «ΕΠΕΤΕΙΟ-ΓΙΟΡΤΗ». Δυστυχώς έκανα και εγώ το λάθος να συμμετέχω σε επετειακές εκδηλώσεις και σιχάθηκα από την καπήλευση της θυσίας των ανθρώπων αυτών από «συλλόγους και ομαδούλες». Α! και δεν είδα και πολλούς από αυτούς που τις υπερασπίζονται να ΒΡΙΣΚΟΝΑΤΙ εκεί ή η στάση τους εκεί να τιμά πραγματικά τη θυσία των ανθρώπων.

Και μετά από αυτό το μακρύ και κουραστικό σχόλιό μου τελειώνω λέγοντας ότι προσωπικά (και ούτε γνωρίζω πολλούς που έκαναν κάτι τέτοιο) δεν ήρθα στην Πολυτεχνική για «την ιδέα και το νόημα τη μεγάλη εορτή της ελευθερίας, του Πολυτεχνείου» γιατί ήρθα για να γίνω Μηχανικός χρήσιμος για την κοινωνία. Για να τιμήσω τη θυσία των ανθρώπων αυτών, προσπαθώ να ασχοληθώ με το «εμείς» όσο γίνεται περισσότερο.

Κυρία Γιαννοπούλου δε σκόπευα να είμαι τόσο «επιθετικός» αλλά διαφωνώ πλήρως με το προηγούμενο σχόλιό σας και ήθελα να διατυπωθεί η αντίθετη από τη δική σας άποψη.

Νικολίτσα Γιαννοπούλου είπε...

Απλή ανάγνωση αρκεί για να γίνει αντιληπτό πως η παρέμβασή μου δεν αφορά μεμονωμένα άτομα.