14/11/09

Ορκίστηκαν οι διπλωματούχοι της Πολυτεχνικής Σχολής του ΔΠΘ


ΑΠΟΥΣΙΑ ΚΑΡΑΜΠΙΝΗ - ΠΥΡ ΟΜΑΔΟΝ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΚΟΛΛΕΓΙΩΝ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΜΙΛΗΤΕΣ


Τη απουσία του αντιπρύτανη του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης και προαλειφόμενου για περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Αθανάσιου Καραμπίνη, έγινε χθες το πρωί η ορκωμοσία των διπλωματούχων όλων των τμημάτων της Πολυτεχνικής Σχολής.
Η τελετή έγινε στο κατάμεστο από φοιτητές, γονείς, συγγενείς και φίλους των απόφοιτων αμφιθέατρο «Κωνσταντίνου Καραθεοδωρή» στην πανεπιστημιούπολη των Κιμμερίων.

Συγκινητικές και μεστές νοημάτων ήταν οι ομιλίες του κοσμήτορα της Πολυτεχνικής Σχολής κ. Ιωάννη Διαμαντή και του προέδρου του τμήματος Αρχιτεκτόνων Μηχανικών κ. Βασιλείου Προφιλίδη. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι αμφότεροι οι ομιλητές έστρεψαν θαρρετά τα πυρά τους προς το μείζον ζήτημα που ταλανίζει την τριτοβάθμια εκπαίδευση, αυτό των κολεγίων για το οποίο η «Θ» έχει χύσει ουκ ολίγο μελάνι. Συγκεκριμένα, ο κ. Διαμαντής είπε: «Η προσπάθεια υποβάθμισης έχει ξεκινήσει εδώ και πολλά χρόνια, έχει γίνει πιο μεθοδική τελευταία και πραγματοποιείται με διάφορες στρατηγικές κινήσεις, όπως η αναγνώριση των κολεγίων εν μια νυκτί και λίγες μέρες πριν τις εκλογές. Αυτών των λεγόμενων “κέντρων μάθησης”, που έχουν ως αποκλειστικό γνώμονα το οικονομικό όφελος, χωρίς την απαραίτητη ακαδημαϊκή υποδομή. Αναγνωρίστηκαν μ’ ένα νόμο ως ισότιμα με τα πανεπιστημιακά τμήματα. Τι σημαίνει άραγε αυτό; Από την πλευρά μας, απλά σημαίνει μια αρχή της υποβάθμισης των διπλωμάτων των παιδιών σας, των φοιτητών μας». Ακόμα πιο δηκτικός ο κ. Προφιλίδης, δήλωσε πως «τα κολέγια κατά γενική εκτίμηση αποτελούν λαθρεμπόριο γνώσης και εξαπάτησης της κοινωνίας» προσθέτοντας ότι «το άσυλο, κυρίες και κύριοι, το έχουμε για να λέμε τα πράγματα με τ’ όνομά τους»!

«ΚΑΛΕΙΣΤΕ Ν’ ΑΛΛΑΞΕΤΕ ΤΗ ΔΥΣΜΕΝΗ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΧΩΡΑΣ ΜΑΣ»
Κατά τα λοιπά κι επικεντρώνοντας στην τελετή, οι ομιλίες των κ. Διαμαντή και Προφιλίδη ήταν αρκούντως διδακτικές και συγκινητικές. Ο πρώτος εξήρε τις προσπάθειες των γονέων των φοιτητών, τους οποίους χαρακτήρισε «αφανείς ήρωες και στυλοβάτες των προσπαθειών των παιδιών τους» επισημαίνοντας «τον καθημερινό αγώνα γι’ αυτά τα παιδιά, την αγωνία, τη σκέψη και την οικονομική αφαίμαξη». Ο κ. Διαμαντής έκανε λόγο για δικαίωση αυτού του αγώνα και ακολούθως αναφέρθηκε στην «κατάφωρη αδικία του διπλώματος του μηχανικού από την ελληνική πολιτεία» λέγοντας: «Είναι δίπλωμα που λόγω της διάρκειας των σπουδών που απαιτούνται για την απόκτησή του και λόγω της δομής του, είναι συγχρόνως και μεταπτυχιακός τίτλος, όπως λέμε το δίπλωμα των μηχανικών είναι ισοδύναμο με master. Όμως η ελληνική πολιτεία αρνείται επίμονα, παρά τις τεκμηριωμένες και συνεχείς παραστάσεις μας, την αναγνώρισή του ως τέτοιου, ενώ μεγάλες ευρωπαϊκές χώρες το έχουν πράξει από καιρό. Ελπίζουμε όμως ότι η νέα υπουργός -και ως μηχανικός που είναι- θα το αποδεχθεί. Εμείς, όπως και σχεδόν όλες οι πολυτεχνικές σχολές, καταθέσαμε πρόσφατα στη Σύγκλητο απόφαση για να δίδει στα παιδιά σας ένα πιστοποιητικό που να πιστοποιεί ότι το δίπλωμα ισοδυναμεί με master. Ευχόμαστε σύντομα και η επίσημη πολιτεία να το αναγνωρίσει, γιατί πρέπει να το κάνει» είπε καταχειροκροτούμενος από το σύνολο των παρισταμένων.
Τέλος, ο κ. Διαμαντής αναφέρθηκε στα προβλήματα του χώρου, στα επαγγελματικά δικαιώματα των αποφοίτων, απηύθυνε συμβουλές προς τους πτυχιούχους και έκλεισε εκφράζοντας την περηφάνια του και συγχαίροντας τους απόφοιτους.
«ΕΙΣΤΕ Η ΕΛΠΙΔΑ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΑΣ ΓΙΑ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΤΟΥ ΝΟΣΗΡΟΥ ΚΛΙΜΑΤΟΣ»
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο κ. Προφιλίδης, τόνισε ότι «ζούμε σε μια εποχή και μια χώρα όπου ο ανταγωνισμός και ο αγώνας για εύκολο και μαύρο χρήμα, έχει λάβει τεράστιες διαστάσεις» και χαρακτήρισε τους νέους επιστήμονες «την ελπίδα της κοινωνίας για την ανατροπή αυτού του νοσηρού κλίματος». Η ομιλία του χαρακτηρίστηκε από πλήθος συμβουλών, καλώντας τους απόφοιτους να είναι εργατικοί, να έχουν πίστη, υπομονή, ευσυνειδησία και τόνισε ότι «ο τόπος έχει ανάγκη σήμερα, όσο ποτέ άλλοτε, από φρέσκα μυαλά και υγιείς απόψεις, μήπως και βγούμε από το αδιέξοδο που έχουμε βυθιστεί!».
Εκ μέρους των αποφοίτων μίλησε η αριστούχος δεσποινίς Παντή, η οποία συγκινημένη ευχαρίστησε θερμά τους καθηγητές, την οικογένεια, τους φίλους και τους συναδέλφους της: «Πριν από πέντε χρόνια» είπε «φθάνοντας στο πανεπιστήμιο αυτό, σ’ αυτή την πόλη, αυτή την άσχημη εποχή, ήρθα γεμάτη όνειρα, θέληση για δουλειά και μάθηση, χωρίς βέβαια να έχω κατά νου ότι θα μπορούσα να φθάσω μέχρι αυτό το σημείο λίγα χρόνια αργότερα. Αυτή τη στιγμή είμαι πανευτυχής και δε μπορώ να το κρύψω. Αγωνίστηκα σκληρά όλα αυτά τα χρόνια, πάντα με χίλια δυο εμπόδια. Αυτά όμως με έκαναν πιο δυνατή, για μένα κάθε εμπόδιο είναι μια πρόκληση. Σίγουρα έχω θυσιάσει αρκετές χαρές, δεν μετάνιωσα όμως ούτε στιγμή γι’ αυτό που έκανα» είπε, εκφράζοντας το σύνολο των συναδέλφων της και καταχειροκροτούμενη.
Ακολούθησε η επίδοση των πτυχίων και δεξίωση στο φουαγιέ του αμφιθεάτρου.
Θοδωρής Μπακάλης

1 σχόλιο:

O Πέτρος Ζιμουρτόπουλος είπε...

-
Η πραγματικότητα μέσα από πραγματικές συζητήσεις:

"Η Δημόσια Ανάδειξη των Ιδιωτικών Κολεγίων"


Μόνον όμως για όποιον πραγματικά ενδιαφέρεται να μελετήσει την πραγματικότητα
-