12/11/09

Ν. Λεοντής: Επικίνδυνη η νύχτα (και) για τους φαρμακοποιούς…

Πυροβόλησαν με «καουτσούκ» διανυκτερεύοντα φαρμακοποιό και του πήραν τις εισπράξεις



Προβληματισμό και ανησυχία αναφορικά με την ασφάλειά τους κατά τις διανυκτερεύσεις που πραγματοποιούν προκάλεσε η επίθεση στην σύζυγο φαρμακοποιού, το κατάστημα του οποίου διανυκτέρευε την περασμένη εβδομάδα. Ο λόγος της καθυστέρησης με την οποία το εν λόγω περιστατικό είδε το φως της δημοσιότητας είναι προφανώς το γεγονός ότι οι παθόντες δεν θέλησαν να δώσουν καμία δημοσιότητα στο συμβάν.


Η ΕΠΙΘΕΣΗ
Σύμφωνα με πληροφορίες, λίγο πριν τα μεσάνυχτα της συγκεκριμένης διανυκτέρευσης, άγνωστος μπήκε στο φαρμακείο φορώντας κράνος και αφού πυροβόλησε εν ψυχρώ την σύζυγο του ιδιοκτήτη η οποία εργαζόταν εκείνη τη στιγμή στο φαρμακείο με σφαίρες οι οποίες όπως αποδείχτηκε ήταν από καουτσούκ, ζήτησε και πήρε τις μέχρι εκείνη τη στιγμή εισπράξεις της ημέρας, οι οποίες ανέρχονταν στο ποσό των 400 ευρώ περίπου. Ευτυχώς οι σφαίρες από καουτσούκ πέτυχαν την άτυχη γυναίκα στο σώμα χωρίς να της προξενήσουν κάποιο σοβαρό τραυματισμό. Μετά το περιστατικό, οι ιδιοκτήτες σε κατάσταση σοκ προτίμησαν να μην ειδοποιήσουν την αστυνομία για το περιστατικό. Αντίθετα έκλεισαν το φαρμακείο και μετέφεραν την παθούσα στο Νοσοκομείο Ξάνθης ώστε να υποβληθεί σε προληπτικές εξετάσεις, σκεπτόμενοι, όπως είναι φυσικό, σοβαρά την περίπτωση να μην πραγματοποιούν διανυκτέρευση στο μέλλον…

Ν. ΛΕΟΝΤΗΣ: «ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ Η ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ…»
Μιλώντας για το περιστατικό ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ξάνθης, Νίκος Λεοντής δήλωσε ότι «δεν είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο. Θεωρούμε την πόλη μας γενικά ως ήσυχη όμως η νύχτα πολλές φορές έχει αποδειχτεί επικίνδυνη για τους φαρμακοποιούς της πόλης μας. Μάλιστα σε μία περίπτωση είχα υπάρξει θύμα ενός τέτοιου περιστατικού και εγώ, όταν ένας άγνωστος με είχε απειλήσει με μαχαίρι και ευτυχώς είχα αντιδράσει ψύχραιμα καθυστερώντας τον δράστη μέχρι να έρθει η αστυνομία… Δυστυχώς παρά το ότι τα φαρμακεία αποτελούν στόχο για κακοποιά στοιχεία δεν υπάρχει κάποια μεγαλύτερη προσοχή στην αστυνόμευσή τους, ενώ δεν υπάρχει και κανένας άλλος τρόπος αντίδρασης σε περίπτωση που ο φαρμακοποιός που διανυκτερεύει βρεθεί σε μία τέτοια κατάσταση. Ακόμη και η αστυνομία μας έχει συμβουλεύσει απλώς να προσπαθήσουμε να κρατήσουμε τα στοιχεία της εμφάνισης του δράστη και φυσικά να μην αντιδράσουμε σε καμία περίπτωση, ώστε ν’ αποφευχθούν τα χειρότερα». Σε ερώτησή μας αναφορικά με την ύπαρξη αλλά και την τήρηση των μέτρων ασφαλείας από τους ίδιους τους φαρμακοποιούς, ο κ. Λεοντής υπενθύμισε ότι «ο νόμος προβλέπει πλέον την υποχρεωτική ύπαρξη ρολών ασφαλείας στα φαρμακεία που διανυκτερεύουν. Δυστυχώς κάποια φαρμακεία που άνοιξαν προγενέστερα του νόμου δεν έχουν εφαρμόσει αυτό το μέτρο ασφαλείας, διακινδυνεύοντας οι ιδιοκτήτες τους την προσωπική τους ασφάλεια αλλά και την ασφάλεια του προσωπικού τους… Σε κάθε περίπτωση θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους τους συμπολίτες μας ότι η διανυκτέρευση ενός φαρμακείου γίνεται κατ’ εξαίρεση και μόνο για την έκτακτη και αναγκαία χορήγηση φαρμάκων με συνταγή. Σε διαφορετική περίπτωση ο φαρμακοποιός δεν είναι υποχρεωμένος να εξυπηρετήσει ιδιαίτερα αν πρόκειται για χορήγηση φαρμάκων χωρίς συνταγή. Αυτό το επισημαίνω για την αποφυγή εντάσεων που πολλές φορές παρατηρούνται όταν «για ψύλλου πήδημα» οι άνθρωποι καταφεύγουν στα διανυκτερεύοντα φαρμακεία, ακόμη και όταν ουσιαστικά δεν συντρέχει λόγος».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: