12/11/09

Καλές υπηρεσίες πρόσφερε στη Θράκη η εκπομπή Χαρδαβέλα…

Του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Οι δύο τελευταίες εκπομπές του Κώστα Χαρδαβέλα για τη Θράκη σχολιάσθηκαν ποικιλοτρόπως. Στα θετικά των εκπομπών, η ανάδειξη του προβλήματος που βιώνουμε καθημερινά με την ωμότατη παρέμβαση του ξένου παράγοντα (Τουρκία) δια του προξενείου της Κομοτηνής, στα εσωτερικά της χώρας μας.

Ένα θέμα που αφήνει αδιάφορο το «κέντρο» και μακριά από τα τεκταινόμενα, με την «σφιγκοφωλιά» (όπως έχει χαρακτηριστεί το προξενείο) να αλωνίζει την Θράκη και να διαβάλει την ελληνική πολιτεία, σπέρνοντας ζιζάνια στις σχέσεις μεταξύ χριστιανών και μουσουλμάνων.
Πολύ σωστά λοιπόν αναδείχθηκε το θέμα από την εκπομπή, ώστε να γνωστοποιηθεί και στην υπόλοιπη Ελλάδα, μήπως και μ’ αυτό τον τρόπο υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση- παρέμβαση ενδεχομένως- από πλευράς ελληνικής πολιτείας.
Όσο αφορά το διαδικαστικό της εκπομπής, το κατά πόσο δηλαδή βγήκαν προς τα έξω σωστά από τους καλεσμένους στο πάνελ και από τον συντονιστή, αυτά που έπρεπε να βγουν, είναι ένα θέμα το οποίο συζητιέται…
Θα ήθελα να σταθώ όμως σε ένα σημείο που προκάλεσε κάποιες αντιδράσεις από θεσμικούς, αλλά και από δημοσιογράφους της περιοχής μας. Ο πρέσβης κος Ζαχαράκης, δήλωσε σε ανύποπτο χρόνο (και επανήλθε προχθές) πως η προκλητικότητα της Τουρκίας προς την Ελλάδα, θα κλιμακωθεί στην Θράκη και όχι στο Αιγαίο ή την Κύπρο όπως κάποιοι πιστεύουν, δίνοντας ένα σημαντικότατο στίγμα ως έμπειρος διπλωμάτης.
Αναφέρθηκε μάλιστα και σε παρόμοιες καταστάσεις μ’ αυτές που σήμερα επικρατούν στην Θράκη, οι οποίες καταγράφηκαν στο… Κόσσοβο πριν την παρέμβαση της υπερδύναμης με τις γνωστές συνέπειες…
Η φράση αυτή του κου Ζαχαράκη, ξεσήκωσε θύελλες στους αιρετούς της περιοχής μας, γιατί διερμηνεύθηκε ως διασπορά ανησυχίας και πανικού στους κατοίκους. Ελέχθη μάλιστα, πως οι Θρακιώτες εξέλαβαν αυτή την επισήμανση του πρέσβη, ως ενδεχόμενο πολεμικής σύρραξης!
Πρώτο: Ο κος Ζαχαράκης επισήμανε τουλάχιστον δις, πως δεν πρόκειται να γίνει «πόλεμος» ώστε να Κοσσοβοποιηθεί η Θράκη. Αν δεν έγινε κατανοητό από κάποιους δικό τους πρόβλημα…
Δεύτερο: Ο κος Ζαχαράκης κατέστησε σαφές, ότι η τακτική που ακολουθεί η Άγκυρα δια του προξενείου της στην Κομοτηνή, αποσκοπεί στην συνδιοίκηση της Θράκης, κάτι που νιώθουμε καθημερινά στο πετσί μας, όσοι τουλάχιστον αφουγκράζονται την πραγματικότητα και δεν ζουν σε άλλους κόσμους…
Τρίτο: Ο κος Ζαχαράκης, έδωσε και τη λύση στο βασικό πρόβλημα που αφορά τον ύποπτο- ύπουλο ρόλο του τουρκικού προξενείου και την καθαρά ανθελληνική του δράση. Είπε χαρακτηριστικά, πως είναι αδύνατον με το υφιστάμενο διμερώς συμφωνημένο καθεστώς, να εκδιώξουμε το τουρκικό προξενείο από την Κομοτηνή, το «πόδι» δηλαδή της Άγκυρας στην Θράκη, πλην όμως υπάρχουν τρόποι να περιοριστεί η δραστηριότητά του στα στενά πλαίσια των αρμοδιοτήτων του.
Είπε χαρακτηριστικά, πως όταν ο ίδιος ήταν πρόξενος στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση του απαγόρευσε να επισκέπτεται την Ίμβρο και την Τένεδο, όπου υπάρχει ελληνική ομογένεια, με το πρόσχημα ότι ήταν χαρακτηρισμένες ως στρατιωτικές περιοχές και ως εκ τούτου δεν αποτελούσε ελεύθερο πεδίο για διπλωματικές παρουσίες.
Κάτι ανάλογο μπορεί να γίνει και στην Θράκη ΑΜΕΣΑ, ώστε να μην ξαναπατήσει ο τούρκος πρόξενος το ποδάρι του στην ορεινή περιοχή, μία καθαρά περιοχή στρατιωτικού ενδιαφέροντος, την οποία όμως ο ίδιος αλωνίζει καθημερινά με την ανοχή της ελληνικής πολιτείας.
Άρα, τόσο η εκπομπή αυτή καθ’ αυτή, όσο και οι επισημάνσεις του κου Ζαχαράκη μάλλον καλές υπηρεσίες πρόσφεραν στον τόπο… Και κάποια στιγμή θα πρέπει να αποφασίσουμε, αν θέλουμε να ανακυκλώνουμε τα προβλήματά μας, να τα λέμε και να τα ακούμε μόνο εμείς (που έτσι κι αλλιώς τα γνωρίζουμε), αγκυλωμένοι στην εσωστρέφειά μας ή αν πράγματι μας ενδιαφέρει να γίνονται γνωστά στα κέντρα αποφάσεων, ώστε να υπάρχει μια ελπίδα –έστω- για την επίλυσή τους. Εκτός κι αν κάποιοι διεκδικούν την ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟΤΗΤΑ στην μεταφορά των προβλημάτων της περιφέρειας στα κέντρα της Αθήνας για δικούς τους λόγους. Οπότε, καταλαβαίνω και την ενόχλησή τους από την εν λόγω εκπομπή και τους συντελεστές της…

Δεν υπάρχουν σχόλια: