26/11/09

Τεχνικοί «παλεύουν» με μπλοκαρισμένους υπολογιστές της ΣΕΒΑΘ

Γ. ΡΑΠΤΗΣ: «ΑΗΔΙΕΣ…» - Σ. ΛΙΑΚΟΥ: «ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΧΡΟΝΟΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ»


Ένα δημοσίευμα τοπικής εφημερίδας έρχεται να βάλει «φωτιές» και ανοίγει νέα… σειρά επεισοδίων στο πολυδαίδαλο και «αμαρτωλό» ζήτημα της ΣΕΒΑΘ.
Το δημοσίευμα κάνει λόγο για εσκεμμένη καταστροφή στοιχείων που περιεχόταν σε υπολογιστές της άλλοτε Συνεταιριστικής Εταιρίας Βιομηχανικής Ανάπτυξης Θράκης, που τώρα πια η μόνη ανάπτυξη στην οποία συμβάλλει, είναι αυτή της… μετά θάνατον ανάδυσης δυσωδών οσμών…

Τα παραπάνω –όπως τονίζεται στο δημοσίευμα- έρχονται λίγες μέρες μετά τις δηλώσεις του γραμματέα του ΠαΣοΚ κ. Σωκράτη Ξυνίδη ότι «η υπόθεση ΣΕΒΑΘ χρήζει εισαγγελικής διερεύνησης». Και την πρόσφατη κατάθεση του εκπροσώπου της ΑΤΕ στο δικαστήριο ότι «έχουν σβηστεί οι δύο σκληροί δίσκοι στη ΣΕΒΑΘ και ουδείς μπορεί να γνωρίζει που πήγαν τα 34.000.000 ευρώ που δόθηκαν από την διοίκηση της ΑΤΕ στην εταιρεία»! Σημειώνεται ότι το σβήσιμο των σκληρών δίσκων αποτελεί κακουργηματική πράξη.
Συνομιλώντας με τον κ. Γιάννη Ράπτη, επανέλαβε ότι δεν γνωρίζει τίποτε για την υπόθεση: «Όταν τον Μάρτιο του 2008 έφυγα από τη ΣΕΒΑΘ, δεν υπήρχε κανένα πρόβλημα, όλα ήταν κανονικότατα. Στη συνέχεια πέρασε άλλος πρόεδρος, εκκαθαριστής, σύνδικος και δεν μπορώ να γνωρίζω τι έγινε». Κλείνοντας τη σύντομη συνομιλία μας, ο άλλοτε πρόεδρος της πολύπαθης εταιρίας τόνισε: «Πρόκειται για αηδίες πέρα ως πέρα! Σε μια μετοχική εταιρία γίνεται έλεγχος από ορκωτούς λογιστές. Θα τους περάσει, δεν είναι τίποτα…».

«ΔΕΝ ΞΕΡΟΥΜΕ ΑΝ ΕΧΟΥΝ ΚΑΤΑΣΤΡΑΦΕΙ ΤΑ ΑΡΧΕΙΑ»
Την κατ’ αρχήν άγνοιά της για το δημοσίευμα και την υπόθεση καταθέτει η καθ’ ύλη αρμόδια για τη διασφάλιση των περιουσιακών στοιχείων της εταιρίας, σύνδικος κα Σταυρούλα Λιάκου, η οποία ξεκαθαρίζει: «Δεν ξέρουμε αν έχουν καταστραφεί τα αρχεία. Αυτό που συμβαίνει είναι ότι υπάρχει πρόβλημα με τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές, λόγω αχρησίας για τόσο καιρό… Δεν μπορούμε να μπούμε στα αρχεία ώστε να γνωρίζουμε και γίνεται προσπάθεια από τεχνικούς».
Η κα Λιάκου τονίζει ότι «δεν είναι μόνο τα αρχεία των υπολογιστών, υπάρχουν και έγγραφα, τιμολόγια, αποδείξεις, απλά χρειάζεται χρόνος και διαδικασία». Και καταλήγει αναφέροντας ότι η ίδια είναι υπεύθυνη για τη διασφάλιση αυτών των στοιχείων, τα οποία αν απολεσθούν, εύκολα αντιλαμβάνεται καθένας ότι γίνονται πλέον… μεταβλητά: «Όλα ελέγχονται από μένα. Προσπαθώ να βρω ό,τι μπορώ από τα έγγραφα και να διαχειριστώ τις υποθέσεις της ΣΕΒΑΘ».
Τριάντα τέσσερα χρόνια μετά την ίδρυση της ΣΕΒΑΘ ΑΒΕ και παρά τις μέχρι πέρυσι διαβεβαιώσεις ότι… δεν πρόκειται να κλείσει, το κουφάρι –πλέον- της άλλοτε θάλλουσας και πρωτοπόρας για τη Θράκη εταιρίας προκαλεί μεγάλες αναταράξεις. Οι οποίες δεν φαίνεται να σταματούν εδώ…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: