18/11/09

Ενήμεροι ή όχι οι πολίτες για το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου;

ΕΝΘΕΝ ΚΑΚΕΙΘΕΝ ΑΙΤΙΑΣΕΙΣ ΚΑΙ ΝΕΑ… ΔΙΑΣΤΑΥΡΩΣΗ ΞΙΦΩΝ ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗ – ΠΟΥΛΙΟΥ


Με δική της πρωτοβουλία και μετά από αιτιάσεις κατά του δήμου Ξάνθης, η δημοτική παράταξη «Πολίτες για την Αλλαγή» θέτει σε δημόσια διαβούλευση το τεχνικό πρόγραμμα του δήμου για το προσεχές έτος.
Σε πρόσφατη ανακοίνωσή της, η παράταξη της μείζονος αντιπολίτευσης κατηγορεί τον δήμο Ξάνθης ότι αφ’ ενός υπέβαλε εκπρόθεσμα το τεχνικό πρόγραμμα και αφ’ ετέρου ότι επιχείρησε να το περάσει παράτυπα στην αυριανή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου, μεταξύ εβδομήντα(!) άλλων θεμάτων…
Παράλληλα, το «Πρόγραμμα Τεχνικών Μελετών & Έργων του δήμου Ξάνθης για το έτος 2010» αναρτήθηκε για δημόσια διαβούλευση στην ιστοσελίδα της παράταξης του κ. Πούλιου (www.polites-allagi.gr). Ο ίδιος κάνει λόγο για προχειρότητα, απουσία σοβαρότητας και δημοκρατικών διαδικασιών σ’ ένα τόσο σημαντικό ζήτημα και εξηγεί σε συνομιλία μας: «Ήθελαν να περάσουν σαν συμπληρωματικό ένα τόσο σοβαρό θέμα! Με χίλια ζόρια καταφέραμε να πάρουμε μια παράταση τριών ημερών και να υποβάλλουμε τις προτάσεις μας μέχρι την προσεχή Παρασκευή, έτσι ώστε το θέμα να εξεταστεί σε ξεχωριστή συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου που ορίστηκε για την προσεχή Δευτέρα. Είναι το μόνο που κατορθώσαμε, ενώ τρία χρόνια φωνάζουμε ότι κάποια στιγμή αυτό το σοβαρό ζήτημα θα πρέπει να μπει σε διαβούλευση. Δηλαδή, δεν θ’ ακούσουμε τα “θέλω” των συμπολιτών μας και της αντιπολίτευσης;».
Ο κ. Πούλιος αποτυπώνει με τα δικά του χρώματα την κατάσταση στον δήμο, κατηγορώντας ότι «θέλει ν’ αποφασίζει μόνος του, δεν θέλει κανέναν παρά μόνο να μαζεύονται οι ίδιοι σε κλειστό κύκλο, να αποφασίζουν και… τέλος!». Και προσθέτει: «Ο δήμος ζήτησε τις δικές μας θέσεις και απόψεις, αλλά είναι κρίμα να μην ληφθούν υπόψη και οι απόψεις πολιτών και φορέων. Πρόκειται για ουσιώδη διαφορά φιλοσοφίας μεταξύ ημών και του δήμου. Δεν υπάρχει περίπτωση να είμαι αρχή ο ίδιος και να μην βγάλω σε διαβούλευση αυτό το ζήτημα, ώστε ν’ ακούσω και τους άλλους. Δηλαδή αυτοί κατέχουν την άπασα και μοναδική αλήθεια; Εμείς πάντως το αναρτήσαμε, ενώ στην ιστοσελίδα του δήμου δεν υπάρχει… Θέλουν έναν κλειστό δήμο».

Μ. ΣΤΥΛΙΑΝΙΔΗΣ: «ΟΙ ΔΗΜΟΤΕΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΥΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΥΣ»
Ως υπέρμαχος της απόλυτης εκπροσώπησης και μην αφήνοντας περιθώριο σε κανενός είδους αμεσοδημοκρατική διαδικασία επί του ζητήματος, εμφανίζεται ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης. Με την παραπάνω δήλωσή του να συνοψίζει το νόημα των λεγομένων του, σε απάντηση των αιτιάσεων Πούλιου: «Κάναμε ένα σχέδιο του προγράμματος, το δώσαμε σε όλους τους δημοτικούς συμβούλους και περιμένουμε ως την Παρασκευή τις προτάσεις τους» λέει ο δήμαρχος και προσθέτει: «Οι δημότες εκπροσωπούνται από τους δημοτικούς συμβούλους, αν το βγάζαμε σε διαβούλευση καθένας θα έλεγε “κάντε αυτό, εκείνο ή το άλλο”. Όμως τα ζητήματα αυτά είναι γνωστά σ’ εμάς, ξέρουμε τις ανάγκες που υπάρχουν».
Ο κ. Στυλιανίδης τονίζει ότι «το πρόγραμμα αυτό γίνεται με βάση το διαχειριστικό πρόγραμμα της τετραετίας, το οποίο κάθε χρόνο το εξειδικεύουμε και καταρτίζουμε το ετήσιο» και επισημαίνει: «Τα ζητήματα είναι γνωστά, βλέπουμε τις ανάγκες που υπάρχουν και… απλώνουμε τα πόδια μας μέχρι εκεί που φτάνει το πάπλωμα. Βλέπουμε τα οικονομικά μας και αξιολογούμε τις ανάγκες ανάλογα με αυτά που μπορούμε να διαθέσουμε». Και καταλήγει επαναλαμβάνοντας ότι «όλοι είναι ενήμεροι, έχω στείλει το σχέδιο σε όλους και περιμένω τις απόψεις τους»…
Θοδωρής Μπακάλης

Δεν υπάρχουν σχόλια: