18/11/09

Στον «πάγο» το αρδευτικό

Γ. ΠΑΥΛΙΔΗΣ: «ΤΕΡΑΣΤΙΟ ΛΑΘΟΣ Η ΜΗ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΣΗ ΤΟΥ ΠΟΥ ΘΑ ΤΗΝ ΒΡΟΥΜΕ ΜΠΡΟΣΤΑ ΜΑΣ…»


Μπορεί το έργο αυτό να είχε προαναγγελθεί «μετά βαΐων και κλάδων» τόσο από το Νομάρχη Ξάνθης, Γιώργο Παυλίδη, όσο και από τον πρώην υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων Αλέξανδρο Κοντό, την εποχή της «παντοδυναμίας» του τελευταίου, όμως όπως δείχνουν τα πράγματα η πρόοδος είναι ουσιαστικά ανύπαρκτη. Ο λόγος βέβαια για το αρδευτικό του νομού μας το οποίο βρίσκεται πλέον στα «αζήτητα» των κυβερνητικών σχεδιασμών της νέας κυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ. Λίγο οι δικαστικές εκκρεμότητες που υφίστανται ακόμη μετά τις προσφυγές οικολογικών οργανώσεων για την αποτροπή της ολοκλήρωσης του έργου, λίγο η αδιαφορία των αρμόδιων φορέων, μετά την απομάκρυνση του κ. Κοντού από το ΥΠ.Α.ΑΝ., το έργο ουσιαστικά έχει «βαλτώσει».

Για το σημείο στο οποίο βρίσκεται σήμερα καθώς και για τις προοπτικές που έχει η ολοκλήρωσή του μιλήσαμε με το Νομάρχη Ξάνθης, Γεώργιο Παυλίδη, τον ουσιαστικό εμπνευστή του καθώς και τον μόνο που έχει απομείνει να προωθεί την ολοκλήρωσή του.

ΣΤΑΣΙΜΟΤΗΤΑ ΛΟΓΩ ΠΡΟΣΦΥΓΩΝ
Ένα σημαντικό πρόβλημα που θα πρέπει να ξεπεραστεί πριν γίνει οτιδήποτε προς την κατεύθυνση της συνέχισης των προσπαθειών για την ολοκλήρωση του μεγάλου αρδευτικού έργου, είναι το θέμα που έχει ανακύψει με τις προσφυγές των οικολογικών οργανώσεων κατά του έργου, στο Συμβούλιο της Επικρατείας. Για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί σε αυτό το «μέτωπο», ο κ. Παυλίδης μας ενημέρωσε ότι «αναφορικά με τις αιτήσεις ακύρωσης και αναστολής που έχουν κατατεθεί από οικολογικές οργανώσεις στο Σ.τ.Ε. τα πράγματα παραμένουν σχετικά στάσιμα, δεδομένου ότι δεν έχει υπάρξει ακόμη κάποια απόφαση από την πλευρά του τελευταίου. Βεβαίως εμείς είμαστε σε μία κατάσταση επιφυλακής παρατηρώντας τις όποιες εξελίξεις προς αυτή την κατεύθυνση μέσω των νομικών συμβούλων της Νομαρχίας Ξάνθης, οι οποίοι έχουν αναλάβει την εκπροσώπησή μας για την συγκεκριμένη υπόθεση ενώπιον του Σ.τ.Ε.». Μιλώντας για την ουσία των προσφυγών αλλά και για το ίδιο το έργο ο κ. Παυλίδης επανέλαβε ότι «πρέπει να τονίσω ότι το έργο είναι πραγματικά οικολογικού προσανατολισμού, αφού έχει σαν σκοπό την αναστροφή των δυσμενών συνεπειών που είχε η βίαιη ανθρώπινη παρέμβαση που έγινε το 1955, μέσω της κατασκευής των αναχωμάτων, η οποία ουσιαστικά στέρησε τον κάμπο της Ξάνθης από τα νερά του Νέστου, τα οποία παραδοσιακά τον εμπλούτιζαν. Η μελέτη του έργου προβλέπει την χρήση μόλις του 1/15 των νερών του Νέστου, γεγονός που προφανώς κάνει εντελώς άστοχη την παρομοίωσή του με την εκτροπή του Αχελώου, επιχείρημα στο οποίο στηρίχτηκαν και οι ενστάσεις των οικολογικών οργανώσεων που προσέφυγαν στο Σ.τ.Ε. Αυτό όμως που θα πρέπει να αντιληφθούν όλοι είναι το ότι η καθυστέρηση και πολύ περισσότερο η ματαίωση του έργου αυτού θ’ αποδειχτεί καταστροφική στο άμεσο μέλλον και θα την βρούμε όλοι μπροστά μας, μέσω της αχρήστευσης σημαντικών καλλιεργήσιμων εκτάσεων στον κάμπο της Ξάνθης από την υφαλμύρωση. Από την πλευρά μας, ως Νομαρχία, έχουμε κάνει τις σχετικές ενέργειες, προχωρώντας σε μικρά έργα με στόχο την ανάσχεση του φαινομένου κατά τόπους, όμως αν αυτά δεν υποστηριχθούν από το μεγάλο αρδευτικό δεν θα μπορέσουν από μόνα τους ν’ αναστρέψουν την δυσμενή κατάσταση που διαμορφώνεται…».
Αναφορικά τέλος με την στήριξη που βρίσκει το έργο από τη νέα κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Παυλίδης δεν ήταν ιδιαίτερα αισιόδοξος, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «μέχρι στιγμής δεν έχω καμία εικόνα από τη νέα κυβέρνηση για το θέμα. Όμως η στήριξη αυτού του έργου πρέπει να είναι υπερκομματική, αφού αποτελεί την οριστική ανάσχεση ενός φαινομένου που απειλεί τόσο την αγροτική οικονομία, όσο και την περιβαλλοντική ισορροπία του τόπου μας…».
ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια: