21/11/09

Φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις» όμως… χωρίς τον Χατζιδάκι!

του ΤΕΝΗ ΚΑΜΑΡΙΔΗ

Πήρα στα χέρια μου το πρόγραμμα του 12ου Φεστιβάλ «Μάνος Χατζιδάκις», το οποίο είναι αλήθεια πως τυπώθηκε έγκαιρα, κάτι που δεν συνέβαινε παλαιότερα.
Ξεφυλλίζοντας το, είδα αξιόλογες προσωπικότητες από το μουσικό στερέωμα Κωστάλας, Σαββόπουλος, Πρωτοψάλτη, Κορκολής, Βαλτινός κ.α.

Όμως τελειώνοντας το ξεφύλλισμα, η πρώτη αίσθηση που μου δημιουργήθηκε ήταν ότι ο Μάνος Χατζιδάκις ήταν παρών, μόνο με το όνομά του και τις φωτογραφίες του και όχι με τη μουσική του. Εκτός από το έργου του Λόρκα που θα παρουσιάσει ο Βαλτινός, δεν φαίνεται τίποτε άλλο.
Δεύτερη διαπίστωση ήταν ότι έλειπε το πρόγραμμα του κάθε καλλιτέχνη. Ίσως γιατί θα τραγουδήσουν μόνο Χατζιδάκι και γι’ αυτό δεν το έγραψαν αναλυτικά, όμως για παράδειγμα, ο Σαββόπουλος δεν είναι γνωστός ως τραγουδιστής έργων του Μάνου Χατζιδάκι…
Τρίτη διαπίστωση ήταν ότι δεν υπάρχει ΚΑΜΙΑ βραδιά για να δείξει η Στέγη Πολιτισμού, τον πολιτισμό που παράγει η ίδια. Ας μην ξεχνάμε ότι το Χατζιδάκειο έγινε μ’ αυτό το σκεπτικό, να δείξει δηλαδή στην κοινωνία της Ξάνθης και το έργο της, παράλληλα με τους καλεσμένους της, που θα έπρεπε επίσης να παρουσιάσουν τη δουλειά τους, με κέντρο και γνώμονα το έργο του Μάνου Χατζιδάκι.
Τέταρτη διαπίστωση, ήταν ότι έλειπε από το πρόγραμμα το Χορωδιακό μέρος του Φεστιβάλ. Το γεγονός αυτό με εξέπληξε πραγματικά, γιατί από ότι γνωρίζω η μικρή Χορωδία του Ωδείου ήταν ο πρωτεργάτης σε όλα τα φεστιβάλ που προηγήθηκαν και ήταν αυτή που το δημιούργησε.
Πέμπτη διαπίστωση ήταν η έλλειψη παραδοσιακής βραδιάς βυζαντινής μουσικής, που γινόταν πάντα, υπό την αιγίδα της Ιεράς Μητρόπολής μας.
Και κάτι ακόμη. Ο Αλέξης Κωστάλας θα είναι μόνο παρουσιαστής του Φεστιβάλ. Η Στέγη ήταν εκείνη που έψαχνε μια επώνυμη και αξιόλογη προσωπικότητα για να αναλάβει την καλλιτεχνική πλευρά του Φεστιβάλ και να δώσει τα φώτα της για τις επιλογές, ώστε να είναι μέσα στο πνεύμα των στόχων που έχει βάλει το φεστιβάλ και φυσικά να είναι αντάξιες του ονόματος του Μάνου Χατζιδάκι και όχι για παρουσιαστή. Γι’ αυτό άλλωστε αποκλείστηκε ο Μουρατίδης. Το κύρος τις γνώσεις και τον μοναδικό τρόπο παρουσίασης του κου Κωστάλα δεν μπορεί να αμφισβητήσει κανείς. Όμως η Στέγη άλλο ήθελε.
Τελευταία διαπίστωση… Στην οργανωτική επιτροπή δεν υπάρχει κανένας που να έχει σχέση με τη μουσική. Επιτέλους θα πρέπει να καταλάβουν αυτοί που ασχολούνται με την αυτοδιοίκηση, ότι θα πρέπει να βρίσκουν εκείνους τους ανθρώπους που είναι ειδικοί και να τους συμβουλεύονται. Δεν είναι δυνατόν να είναι αυτοί οι ειδικοί επί παντός και να τα γνωρίζουν όλα.
Και κάποια ερωτήματα στον πρόεδρο Τάσο Θεοδωρίδη, στην οργανωτική επιτροπή και στο Δ.Σ. της Στέγης Πολιτισμού. Ποια η διαφορά του Χατζιδάκειου φεστιβάλ από τις λαογραφικές γιορτές και τις γιορτές παλιάς πόλης; Αν είναι το ίδιο πράγμα, προς τι τόση φασαρία; Έχουμε ανάγκη από μια ίδια διοργάνωση ή έχετε τόσα πολλά λεφτά; Ρωτήσατε ποιοι ήταν οι στόχοι αυτού του Φεστιβάλ; Τι ήθελε να προσφέρει στο κοινό της Ξάνθης; Πως ονειρεύτηκε να τιμήσει το μεγάλο Ξανθιώτη δημιουργό Μάνο Χατζιδάκι; Αυτή είναι η αναβάθμιση που επικαλείστε στο εισαγωγικό σας λόγο;

Δεν υπάρχουν σχόλια: