1/10/09

Δικαίωση Ελλήνων από το ΕΔΑΔ για τις κληρονομιές τους στην Τουρκία


ΑΠΟΦΑΣΗ–ΚΑΤΑΠΕΛΤΗΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΤΟΥΡΚΙΑΣ – ΣΧΟΛΙΟ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΠΟΝΤΙΩΝ ΞΑΝΘΗΣ

Με χθεσινή απόφασή του, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) αναγνωρίζει τα κληρονομικά δικαιώματα Ελλήνων υπηκόων στην Τουρκία.
Σε προσφυγή των Ευάγγελου και Ιωάννη Φωκά από την Ελλάδα, το ΕΔΑΔ έκρινε ότι η Τουρκία παραβιάζει το άρθρο 1 του Πρωτοκόλλου 1 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για προστασία του δικαιώματος της περιουσίας. Επίσης, το ΕΔΑΔ απέρριψε τα επιχειρήματα της Τουρκίας αναφορικά με την «αρχή της αμοιβαιότητας». Την προσφυγή χειρίστηκε στο ΕΔΑΔ ο Κύπριος δικηγόρος κ. Αχιλλέας Δημητριάδης, γνωστός από τις υποθέσεις Λοϊζίδου και Ξενίδη-Αρέστη.

«Η απόφαση είναι πολύ σημαντική» δηλώνει ο κ. Δημητριάδης, «γιατί θ’ ανοίξει το δρόμο στην πορεία διεκδίκησης περιουσιών των Ελλήνων στην Κωνσταντινούπολη, τους οποίους το τουρκικό κράτος εμποδίζει να κληρονομήσουν τις περιουσίες των προγόνων τους, διότι δεν είναι Τούρκοι υπήκοοι».
Ο κ. Δημητριάδης ανέφερε ότι τώρα οι αδελφοί Φωκά ζητούν αποζημιώσεις γύρω στα 19 εκατομμύρια ευρώ για απώλεια χρήσης της περιουσίας τους και διεκδικούν να πάρουν πίσω τα ακίνητα. Αν δεν τα πάρουν πίσω, τότε θα ζητηθούν πρόσθετες αποζημιώσεις για την αξία των ακινήτων. Η απόφαση αφορά την προσφυγή των Ελλήνων υπηκόων Ιωάννη και Ευάγγελου Φωκά κατά της Τουρκίας, οι οποίοι διεκδικούν τα κληρονομικά δικαιώματα της αδελφής τους Πολυξένης Φωκά-Πιστικά που απεβίωσε στην Κωνσταντινούπολη το 2000, αφήνοντας μεγάλη περιουσία -δύο επταόροφες πολυκατοικίες- στο Ταξίμ της Πόλης. Το τουρκικό δικαστήριο είχε αποφασίσει ότι η Πολυξένη Φωκά-Πιστικά δεν μπορούσε να κληρονομήσει τους θετούς γονείς της, γιατί ήταν Ελληνίδα. Μετά το θάνατό της, οι αιτήσεις των αδελφών της να αναγνωριστούν ως κληρονόμοι απορρίφθηκαν από το Ειρηνοδικείο της Κωνσταντινούπολης και το Ακυρωτικό Δικαστήριο της Άγκυρας.
Η προσφυγή στο ΕΔΑΔ κατατέθηκε τον Μάρτιο του 2002 . Ο κ. Δημητριάδης δήλωσε ότι την υπόθεση στο ΕΔΑΔ τού ανέθεσε ο δικηγόρος των αδελφών Φωκά κ. Δημήτρης Γκελντής. Στην υπόθεση συνεργάστηκε και ο τούρκος δικηγόρος κ. Χεμσινλιογλού.
Ζητώντας ένα πρώτο σχόλιο της ιστορικής απόφασης κι ανιχνεύοντας αν κάποιοι προτίθενται να κινηθούν συλλογικά, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με τον Σύλλογο Μικρασιατών Ξάνθης. Ενώ ο πρόεδρος του Συλλόγου Ποντίων Ξάνθης κ. Θεόδωρος Ρωμανίδης δήλωσε: «Η δικαίωση πολύχρονων αγώνων Ελλήνων που βίαια εκδιώχθηκαν και οι περιουσίες τους δημεύθηκαν, μας γεμίζει με ικανοποίηση. Μια δικαίωση που έρχεται να προστεθεί σε ανάλογες που αφορούν Έλληνες της Κύπρου. Οι νεώτερες γενιές της γειτονικής μας χώρας, δυστυχώς, αναλαμβάνουν το βαρύ φορτίο να αποζημιώσουν για τις περιουσίες που χάθηκαν και να “πληρώσουν” για τις βιαιότητες των προγόνων τους. Απομένει σ αυτούς το καθήκον να αποδεχθούν τις ευθύνες της Τουρκίας σε μια προσπάθεια ειλικρινούς μεταμέλειας, φιλίας και συνεργασίας με την Ελλάδα». Ο κ. Ρωμανίδης κατέληξε λέγοντας ότι «ο σύλλογός μας θα παρακολουθεί με ιδιαίτερη προσοχή τις πτυχές του όλου θέματος».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: