1/10/09

Λείπουν 532 εκατομμύρια για να πληρωθούν συντάξεις σε ΙΚΑ – ΟΑΕΕ!


Σ. ΤΣΙΑΚΙΡΟΓΛΟΥ: «ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΚΑΚΙ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΗ ΤΩΝ ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ»

Στον «αέρα» κινδυνεύουν να μείνουν χιλιάδες συνταξιούχοι του ΙΚΑ και ΟΑΕΕ, καθώς τα δύο μεγαλύτερα ασφαλιστικά ταμεία της χώρας δεν μπορούν να καταβάλουν τις συντάξεις των επομένων μηνών.
Εργαζόμενοι στα ταμεία και συνδικαλιστές επισημαίνουν την αντίφαση τα ταμεία να εμφανίζονται με αυξημένη περιουσία, ενώ την ίδια ώρα αδυνατούν να πληρώσουν τις συντάξεις Νοεμβρίου-Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν οι διοικητές των δύο ταμείων σε επιστολή τους στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, το ΙΚΑ χρειάζεται 300 εκατομμύρια ευρώ μόνο για τις συντάξεις του Νοεμβρίου, ενώ ο ΟΑΕΕ 232 εκατομμύρια για να πληρωθούν οι συντάξεις των μηνών Νοεμβρίου, Δεκεμβρίου και το δώρο των Χριστουγέννων… Τα δύο έγγραφα παρουσίασε προχθές ο πρόεδρος των εργαζομένων στα ασφαλιστικά ταμεία κ. Κουτρουμάνης.
Στην επιστολή του, ο διοικητής του ΙΚΑ επισημαίνει ότι τα χρήματα είναι αναγκαία, «επειδή δεν ολοκληρώθηκε η διαδικασία χορήγησης των ομολόγων» που είχε δεσμευθεί η κυβέρνηση ότι θα εκδώσει για τις παλιές οφειλές του δημοσίου (την κρατική επιχορήγηση) προς το ταμείο. Ο δε διοικητής του ΟΑΕΕ σημειώνει ότι το ταμείο των αυτοαπασχολουμένων «βρίσκεται σε οικονομική αδυναμία, εξαιτίας της μείωσης των προϋπολογισθέντων εσόδων και της αύξησης της φαρμακευτικής δαπάνης».
Εκτός από τα δύο μεγαλύτερα Ταμεία της χώρας, έκτακτη χρηματοδότηση εκτιμάται ότι θα χρειαστούν ο ΟΓΑ, ο ΟΠΑΔ, το ΝΑΤ και το Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων (με έλλειμμα ύψους 650 εκατομμυρίων περίπου), που δεν μπορούν να ανταποκριθούν με ευκολία στις υποχρεώσεις τους.

ΤΟΝΩΤΙΚΑ ΤΗΣ ΜΝΗΜΗΣ
Δεν είναι μακριά ο καιρός που τοποθετήθηκε ο τρίτος στα πέντε χρόνια διακυβέρνησης της ΝΔ διοικητής του ΙΚΑ. Ο 53χρονος κ. Θεόδωρος Αμπατζόγλου, εκτός από φαρμακοποιός είναι και πολιτικός επιστήμονας κι αυτό σίγουρα βοηθάει πολύ… Ο υποστηριζόμενος από ΝΔ και ΛαΟΣ (κατά τάχθηκε το ΠαΣοΚ, ενώ λευκό ψήφισαν ΚΚΕ και ΣυΡιζΑ), δήλωνε στις αρχές Φεβρουαρίου ότι «το ΙΚΑ είναι πλεονασματικό κατά 94 εκατομμύρια ευρώ, δεδομένου ότι το έλλειμμα που παρουσιάζει ο κλάδος ασθένειας (1,5 δις) καλύπτεται από τον πλεονασματικό κλάδο της συνταξιοδότησης». Ως μία από τις αιτίες του προβλήματος, ο νέος διοικητής ανέφερε την εκτεταμένη εισφοροδιαφυγή, η οποία με βάση τα στοιχεία του 2007 υπολογίζεται σε 1,6 δις. «Πάνω από το 9% των επιχειρήσεων απασχολεί ανασφάλιστους, ποσοστό που αν αναχθεί σε εργατικό δυναμικό φθάνει το 14%» είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας πως γίνονται προσπάθειες για την άμβλυνση του προβλήματος, οι οποίες δεν είναι επαρκείς και παρουσιάζοντας ως «όπλο» τον ΑΜΚΑ: «Η ολοκλήρωση του Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης θα βοηθήσει να καταγραφεί το σύνολο των ασφαλισμένων και σε ηλεκτρονική βάση να παρακολουθείται ο ασφαλιστικός τους βίος».
Η συνέχεια είναι γνωστή και οι αριθμοί αμείλικτοι, με τον κ. Αμπατζόγλου να δηλώνει τότε ότι «πάντως τα συνολικά χρέη του κράτους προς το ΙΚΑ είναι λιγότερα από τέσσερα δις ευρώ»! Κάτι που μάλλον δεν λειτουργεί ανακουφιστικά, αν κρίνουμε από τα όσα –εμπίπτοντα στο νόμο περί ασέμνων- αντιλαλούν οι καθημερινές συζητήσεις απόγνωσης στην πιάτσα…
Πάντως η «Θ» έπεσε πάνω σε κλειστές πόρτες του ΙΚΑ, τόσο στην Ξάνθη όσο και στην Αθήνα, εισπράττοντας και την καθεστώσα αγένεια που προφανώς… έρχεται ανταποδοτικά στα ασφάλιστρα και την ανοχή του ελληνικού λαού. Από το «κάστρο» της Αγίου Κωνσταντίνου στην πρωτεύουσα, μας δηλώθηκε ότι εντός της χθεσινής ημέρας αναμενόταν η έκδοση δελτίου τύπου από τον διοικητή του ΙΚΑ κ. Αμπατζόγλου.

«ΑΡΝΗΤΙΚΟ ΚΛΙΜΑ ΚΙ ΑΝΑΣΦΑΛΕΙΑ… ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΩΝ»
«Ανασφάλεια… ασφαλισμένων»! Το οξύμωρο σχήμα που εκφράζεται –μεταξύ άλλων- δια στόματος του προέδρου της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Σωτήρη Τσιακίρογλου, αποτυπώνει την εδώ και πολλά χρόνια διαμορφούμενη κατάσταση. «Μιλάμε για αδυναμία πληρωμών σε βραχυπρόθεσμο ορίζοντα και αυτή είναι η πραγματικότητα» λέει ο κ. Τσιακίρογλου: «Εμείς θεωρούμε ότι έχουν κατασπαταληθεί τα χρήματα των ταμείων. Παλιά γινόταν καταθέσεις στην Τράπεζα της Ελλάδας με μηδενικά επιτόκια, παίχτηκε το παιχνίδι με τα ομόλογα, αυτά και άλλα οδήγησαν τα ταμεία στο να μην έχουν αποθεματικά και να μην μπορούν να πληρώσουν. Την ίδια ώρα, λόγω της άσχημης κατάστασης, υπάρχει πίεση για αύξηση των εισφορών. Στο τελευταίο διοικητικό συμβούλιο του ΟΑΕΕ, προτάθηκε οι εισφορές από δώδεκα να γίνου δεκατέσσερις, κάτι που αποφεύχθηκε μετά από πίεση».
Ο πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ σημειώνει ότι «υπάρχει αρνητικό κλίμα και αβεβαιότητα σε συνταξιούχους και εν ενεργεία ασφαλισμένους» και τονίζει: «Ζητείται ν’ αυξηθούν οι εισφορές και παράλληλα μας προτρέπουν να κάνουμε αυξήσεις στα είδη ανάλογες ή και μικρότερες του πληθωρισμού. Όμως την ίδια ώρα, το ίδιο το κράτος αυξάνει πολλαπλάσια του πληθωρισμού τις εισφορές προς τα ταμεία, ενώ οι συντάξεις δεν αυξάνονται πέραν του πληθωρισμού. Πολλοί παίζουν πολιτικό σκάκι στην πλάτη μας και όλα είναι σε βάρος ασφαλισμένων και συνταξιούχων».
Καταλήγοντας, ο κ. Τσιακίρογλου διευρύνει το ζήτημα κι αποτυπώνει και κάποιες αιτίες εκφυλιστικών φαινομένων: «Καθολικό αίτημα των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ, είναι να παραμείνει το αιρετό της διοίκησης όπως συνέβαινε μέχρι το προηγούμενο διοικητικό συμβούλιο. Δυστυχώς, το τελευταίο ΔΣ κατόπιν απόφασης της κυβέρνησης έχει δοτό διοικητή. Και βλέπουμε αυτά τα εκφυλιστικά φαινόμενα της απαίτησης δεκατεσσάρων εισφορών, της μείωσης των γιατρών ανά την επικράτεια και της εν γένει υποβάθμισης της περίθαλψης. Κάτι αντίστοιχο συμβαίνει και στο ΙΚΑ…».

ΜΟΝΟ ΜΕ ΑΜΚΑ ΑΠΟ ΣΗΜΕΡΑ ΟΙ ΣΥΝΑΛΛΑΓΕΣ ΣΤΑ ΤΑΜΕΙΑ
Δοθείσης της ευκαιρίας, υπενθυμίζεται ότι μόνο με τον προσωπικό Αριθμό Μητρώου Κοινωνικής Ασφάλισης (ΑΜΚΑ), θα μπορούν να συναλλάσσονται με τα ασφαλιστικά ταμεία από σήμερα, όλοι οι ασφαλισμένοι και οι συνταξιούχοι. Όσοι δεν θα έχουν AMKA μέχρι τη σημερινή τελευταία προθεσμία, θα καλούνται να τον αποκτήσουν άμεσα κατά την πρώτη συναλλαγή τους με τα ταμεία. O AMKA είναι υποχρεωτικός για όλες τις παροχές ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης (συνταγογραφήσεις, είσπραξη επιδομάτων από τα ταμεία κ.α.). Θα χρειάζεται ακόμη για την ασφάλιση και την έκδοση σύνταξης, ενώ τον δικό τους αριθμό υποχρεούνται να έχουν τα προστατευόμενα μέλη της οικογένειας και οι ξένοι υπήκοοι που ζουν και εργάζονται στην Ελλάδα.
Για την απόκτηση του AMKA μέσω των ΚΕΠ, απαιτείται η επίδειξη της αστυνομικής ταυτότητας και η γνωστοποίηση του ΑΦΜ. Ο ΑΜΚΑ είναι ουσιαστικά η ασφαλιστική ταυτότητα όλων των πολιτών και είναι υποχρεωτική από τον νόμο για όλους όσοι ασφαλίζονται (άμεσα ή έμμεσα), εργάζονται ή πρόκειται να εργαστούν και όσους λαμβάνουν σύνταξη ή επίδομα ανεργίας. Ο αριθμός αυτός –που θα πρέπει να αναγράφεται στο βιβλιάριο ασθενείας, προκειμένου αυτό να ισχύει- θα αντικαταστήσει σταδιακά τους παλιούς αριθμούς μητρώου όλων των ασφαλιστικών ταμείων και θα βοηθήσει στο να γίνονται οι συναλλαγές με τα ασφαλιστικά ταμεία πιο εύκολα και πιο γρήγορα. Ο ασφαλισμένος δεν υποχρεούται να έχει μαζί του την Κάρτα Κοινωνικής Ασφάλισης που εκδίδεται μετά την απόκτηση του ΑΜΚΑ, αρκεί να γνωρίζει τον αριθμό του.
Διευκρινίσεις επί του θέματος δίνονται στα ασφαλιστικά ταμεία, στα ΚΕΠ, στο τηλέφωνο 11131, στην ιστοσελίδα www.amka.gr και μέσω του e-mail amka@idika.gr.
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: