1/10/09

Ασφαλές το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας


ΠΑΡΑ ΤΟΝ ΘΟΡΥΒΟ ΑΠΟ ΤΟΝ ΘΑΝΑΤΟ 14ΧΡΟΝΗΣ ΣΤΗΝ ΑΓΓΛΙΑ ΜΕΤΑ ΤΟΝ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟ ΤΗΣ

Την βεβαιότητά του ότι τα οφέλη που αποκομίζονται από την ευρεία χρήση του εμβολίου κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας που έχει κυκλοφορήσει και χρησιμοποιήθηκε από δεκάδες χιλιάδες κορίτσια και στην χώρα μας, παρά τα όσα κατά καιρούς ακούστηκαν για τις πιθανότητες παρενεργειών, εξέφρασε στην «Θ» ο γνωστός γυναικολόγος της πόλης μας Νίκος Βουρβουκέλης.

Την θετική άποψή του για τον εμβολιασμό των νέων γυναικών, από την εφηβική τους ακόμη ηλικία δεν στάθηκε ικανό να κάμψει ούτε το πρόσφατο κρούσμα του θανάτου μίας 14χρονης νεαρής Βρετανίδας, αμέσως μετά τον εμβολιασμό στο σχολείο της με το «Cervarix», ένα από τα δύο προληπτικά εμβόλια που κυκλοφορούν κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας. Πάντως ο θάνατος του κοριτσιού στην Μεγάλη το οποίο δημιούργησε ερωτηματικά στην παγκόσμια επιστημονική κοινότητα αναφορικά με την ασφάλεια και τις πιθανές παρενέργειες που μπορεί να έχουν τα δύο προληπτικά εμβόλια που κυκλοφορούν στην αγορά με τις ονομασίες «Cervarix» και «Gardasil», αν και δεν έγινε δυνατό να ενοχοποιηθεί με κάποιο τρόπο το εμβόλιο που της έγινε για τον θάνατό της.

ΤΑ ΟΦΕΛΗ ΕΙΝΑΙ ΤΕΡΑΣΤΙΑ

Το σημείο στο οποίο επικεντρώθηκε στις δηλώσεις του ο κ. Βουρβουκέλης είχε να κάνει με «αυτό που στην ιατρική ονομάζουμε αναλογία οφέλους σε σχέση με τον κίνδυνο. Με βάση την πραγματικά ραγδαία εξάπλωση του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας και στην χώρα μας, το όφελος από την χρήση του εμβολίου, σε σχέση με τους κινδύνους που υπάρχουν από τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν από την χρήση του, είναι κατά πολύ μεγαλύτερο. Άλλωστε το εμβόλιο χρησιμοποιείται ήδη εδώ και πέντε χρόνια στην Αυστραλία χωρίς καμία σοβαρή παρενέργεια, ενώ και ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, μετά την πάροδο τριετίας από την κυκλοφορία του και μετά από πολλές μελέτες που έγιναν αναφορικά με τις τυχόν παρενέργειες που μπορεί να έχει, ανακοίνωσε πριν τρεις μήνες περίπου ότι δεν υπάρχουν σοβαρές παρενέργειες από την χρήση του. Στο σημείο αυτό θέλω να παραθέσω και την προσωπική μου εμπειρία, όπου μετά από 1.000 περίπου εμβολιασμούς δεν υπήρξε το παραμικρό σύμπτωμα».

ΣΥΣΤΑΣΗ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΟΥ – ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ

Αναφερόμενος στην σύσταση του εμβολίου καθώς και στις παρενέργειες που μπορεί να έχει η χρήση του τόνισε ότι «δεν πρόκειται για τον συνήθη τύπο εμβολίου, ο οποίος αποτελείται από ένα εξασθενισμένο ιό, ο οποίος εισάγεται στον οργανισμό ώστε ο τελευταίος να δημιουργήσει αντισώματα που να χρησιμοποιήσει όταν προσβληθεί στο μέλλον από τον συγκεκριμένο ιό. Το εμβόλιο κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας έχει έναν εντελώς διαφορετικό τρόπο λειτουργίας. Με απλά λόγια, περιέχει μία πρωτεΐνη που απομονώθηκε από το περίβλημα του ιού, η οποία εισάγεται στον οργανισμό των γυναικών, ώστε ο τελευταίος να δημιουργήσει αντισώματα και όταν έρθει σε επαφή με τους διάφορους τύπους του ιού των ανθρωπίνων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος ευθύνεται για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, να μπορεί να αδρανοποιήσει τον ιό. Φυσικά, όπως όλα τα εμβόλια, μπορεί να παρουσιάσει παρενέργειες, οι οποίες όμως περιορίζονται είτε σε κάποια ερυθρότητα στο σημείο εμβολιασμού, είτε με την παρουσία πυρετού, στην χειρότερη περίπτωση».

ΠΟΙΟΙ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΕΜΒΟΛΙΑΖΟΝΤΑΙ

Αξίζει πάντως ν’ αναφερθεί ότι από τον Ιανουάριο του τρέχοντος έτους το ΙΚΑ προχώρησε στην κάλυψη του κόστους του εμβολιασμού για τις γυναίκες ηλικίας από 16 έως 26 ετών, κάτι που είχε σαν αποτέλεσμα να εμβολιαστούν συνολικά περίπου 460.000 γυναίκες, χωρίς να παρουσιαστεί, μέχρι στιγμής, καμία αξιοσημείωτη παρενέργεια. Οι 17 περιπτώσεις θανάτων ανηλίκων που παγκοσμίως αποδόθηκαν αρχικά στον εμβολιασμό κατά της μορφής αυτής καρκίνου, μετά από επιστημονικές μελέτες, αποδόθηκαν τελικά σε άλλα προβλήματα υγείας που αντιμετώπιζαν τα εν λόγω άτομα. Όσον αφορά το καθεστώς που διέπει τους συγκεκριμένους εμβολιασμούς ο κ. Βουρβουκέλης διευκρίνισε ότι: «είναι υποχρεωτικός ο εμβολιασμός των κοριτσιών ηλικίας 12 με 16 ετών, ενώ για τις ηλικίες 16 έως 26 προϋπόθεση για τον εμβολιασμό, αν μάλιστα έχει υπάρξει και σεξουαλική ενεργοποίηση των ατόμων, είναι να έχει γίνει νωρίτερα ένα «τεστ Παπ». Για τις μεγαλύτερες ηλικίες μπορεί να μην υπάρχει κάλυψη από τα κοινωνικά ταμεία, όμως όποια γυναίκα έχει τις αμφιβολίες της και θέλει να κάνει το εμβόλιο δεν υπάρχει κανένα απολύτως πρόβλημα και μπορεί να το κάνει άφοβα».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: