1/10/09

Προκλητικά «απούσα» η ελληνική πολιτεία από τα μετερίζια της ξενιτιάς


Μαρτυρίες Ελλήνων μεταναστών στη «Θ»:

Κραυγή αγωνίας και αγανάκτησης από Έλληνες της διασποράς, για την τυπική έως συμπτωματική λειτουργία των διπλωματικών μας υπηρεσιών του εξωτερικού, αλλά και για την ελλειπή έως ανύπαρκτη παρουσία της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου εξωτερικών, στα μετερίζια των ξενιτεμένων αδελφών μας.

Ένα πλούσιο ανθρώπινο υλικό, που αν έσπευδαν οι «αρμόδιοι» να το πλησιάσουν σωστά και να εκμεταλλευτούν την δυναμική του -που έτσι κι αλλιώς υπάρχει- πολλά από τα προβλήματα που αντιμετωπίζουμε έξω από τα σύνορά μας θα είχαν λυθεί εδώ και χρόνια.
Το πρόβλημα ξεκινάει από την αδιαφορία των διπλωματικών στελεχών και υπηρεσιακών παραγόντων που υποτίθεται βρίσκονται όπου γης, για την εξυπηρέτηση των ομογενών μας και για την διασφάλιση των εθνικών μας συμφερόντων. Αδιαφορία, που πολλές φορές χαρακτηρίζεται «εγκληματική» από αυτούς που την εισπράττουν…

ΜΑΡΤΥΡΙΕΣ…
Μαρτυρίες Ελλήνων του εξωτερικού, κυριολεκτικά ανατριχιάζουν τον ακροατή, όπως στην περίπτωση του Βερολίνου απ’ όπου Έλληνες μετανάστες μας μεταφέρουν την καταγγελία: «Τα τελευταία χρόνια η χώρα μας κατηγορήθηκε και διασύρθηκε από τη γερμανική τηλεόραση, σχεδόν επί παντός, προς εξυπηρέτηση της ανθελληνικής προπαγάνδας που οργιάζει στην Ευρώπη. Δυστυχώς δεν ακούσαμε το παραμικρό από τους υπεύθυνους της Πρεσβείας και του Προξενείου μας. Ούτε κουβέντα, έστω για τους «τύπους», για να αποδειχθεί η ύπαρξή τους και να ενθαρρυνθούν οι χιλιάδες Έλληνες της περιοχής. Τα δέχθηκαν ως γενόμενα και μας βύθισαν σε θλίψη και προβληματισμό»!
Άλλη αναφορά των μεταναστών για το κτίριο της Πρεσβείας στην γερμανική πρωτεύουσα. Μια δωρεά δεκάδων στρεμμάτων στο κέντρο της πόλης. Μια τεράστια περιουσία που παραμένει ανεκμετάλλευτη και χρησιμοποιείται από τους περιθωριακούς για… μπαξές! Μια περιουσία που θα μπορούσε να ανακαινισθεί και να φιλοξενήσει όλες τις προξενικές υπηρεσίες και όχι μόνο, διαμένει έτσι… βομβαρδισμένη από την εποχή του Β’ παγκοσμίου πολέμου και ουδείς νοιάζεται. Την ίδια στιγμή, η Ελλάδα πληρώνει εκατομμύρια ευρώ για να ενοικιάσει κτίρια και σπίτια για τους διπλωμάτες μας!
Και συνεχίζουν οι μετανάστες: «Έχουμε περίπου 65 διπλωματικούς και υπηρεσιακούς υπαλλήλους που λάμπουν δια της… απουσίας τους! Ακόμη και όταν είναι παρόντες (μόνο σε τελετές και δεξιώσεις για γιορτές και επετείους) μας απογοητεύουν μ’ αυτά που λένε»…
Η «Θ» καλεί το υπουργείο εξωτερικών να… ξυπνήσει και να λειτουργήσει επιτέλους το διπλωματικό σώμα προς το συμφέρον των Ελλήνων της διασποράς και όχι προς το συμφέρον των… διπλωματών του!
Τ.Κ.


Δεν υπάρχουν σχόλια: