1/10/09

Αυτές οι εκλογές…

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Διανύουμε τις τελευταίες ημέρες της προεκλογικής αντιπαράθεσης. Μια αντιπαράθεση υποσχέσεων, εντυπώσεων, συνθημάτων και λιγότερο αντιπαράθεση ουσίας και πολιτικού ρεαλισμού.
Εξαγγέλθηκαν διάφορα προγράμματα, ευχάριστα και δυσάρεστα με στόχο να αποσπάσουν την εμπιστοσύνη του εκλογικού σώματος. Κοντός ψαλμός όμως και την Κυριακή θα «μιλήσει» ο λαός, του οποίου αυτή τη στιγμή την κυρίαρχη κρίση δεν μπορούμε να προδικάσουμε.
Εκείνο όμως που μπορούμε να εκτιμήσουμε από τώρα, είναι ότι η επόμενη μέρα θα είναι μια άλλη μέρα, μια νέα περίοδος ιδιαίτερα δύσκολη, ελάχιστα αισιόδοξη, μια περίοδος που θα απαιτήσει τους κατάλληλους χειρισμούς και την αντιμετώπιση όχι μόνο της κάκιστης πορείας της οικονομίας μας, αλλά και την σωστή διαχείριση των εθνικών μας θεμάτων.

Η πρόωρη προκήρυξη των εκλογών άλλωστε, δεν έγινε για την οικονομία, η οποία μόνο λαϊκή εντολή δεν απαιτούσε, αλλά για άλλους λόγους. Γι’ αυτό και είναι αναγκαία η συστράτευση όλων των δυνάμεων της χώρας από την επόμενη μέρα και για την ανάσχεση της πορείας της οικονομίας μας, αλλά κυρίως για την από κοινού αντιμετώπιση των τεράστιων προβλημάτων που αντιμετωπίζουμε (δυστυχώς οι περισσότεροι δεν το έχουν συνειδητοποιήσει) στα λεγόμενα εθνικά μας θέματα, τα οποία πρόκειται να τεθούν σε ασφυκτική ατζέντα.
Είναι αλήθεια πως δεν περιμένουμε θαύματα από τη νέα κυβέρνηση, όποια κι αν είναι αυτή, στον τομέα της οικονομίας. Θα θεωρήσω θετικό το στοιχείο και μόνον αν μπορέσει να σταματήσει τον οικονομικό κατήφορο. Ένας κατήφορος που θα σταματήσει με την καταπολέμηση της διαφθοράς και της συναλλαγής, με την περιστολή των περιττών δαπανών, δηλαδή της δημόσιας σπατάλης και ασφαλώς με την άμβλυνση των οικονομικών και κοινωνικών ανισοτήτων.
Όμως, όλα αυτά έχουν σαν προϋπόθεση την αλλαγή νοοτροπίας εκείνων που θα επιλέξει ο λαός να τον εκπροσωπήσουν. Θα πρέπει να αντικατασταθεί η ιδιοκτησιακή αντίληψη της εξουσίας με την διαχειριστική αντίληψη της περιουσίας του λαού. Να γίνει δηλαδή συνείδηση στους κυβερνώντες, ότι δεν είναι ιδιοκτήτες της εξουσίας, αλλά εξουσιοδοτημένοι διαχειριστές της.
Τα στοιχεία της έπαρσης και της αλαζονείας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να ανακυκλωθούν… Να γίνουν παράδειγμα προς αποφυγή για όλους, παλαιότερους και νεοεισερχόμενους στο πολιτικό στίβο.
Η επόμενη μέρα λοιπόν θα είναι μια άλλη μέρα ιδιαίτερα κρίσιμη και καθοριστική για την πορεία του τόπου μας. Γιατί αν η κυβέρνηση που θα προκύψει από τις εκλογές της 4ης Οκτωβρίου δεν είναι μία κυβέρνηση με αντίληψη διαχειριστή της περιουσίας του λαού, αλλά μία κυβέρνηση με ιδιοκτησιακή αντίληψη για την εξουσία θα θέσει σε δοκιμασία το πολιτικό σύστημα. Και ας μην ξεχνάμε ότι είναι η τελευταία ευκαιρία…
Αυτό θεωρώ πως πρέπει να είναι το μεγάλο στοίχημα για την νέα κυβέρνηση, που θα κερδηθεί αν η αντίληψη αυτή γίνει συνείδηση και πολιτική πρακτική σε όλα τα επίπεδα του κρατικού μηχανισμού, από τον πρωθυπουργό και τους υπουργούς μέχρι τον τελευταίο κλητήρα της δημόσιας διοίκησης. Διαφορετικά το στοίχημα θα χαθεί.
Από εμάς λοιπόν εξαρτάται ποιους θα επιλέξουμε να μας εκπροσωπήσουν στη νέα Βουλή, ποιους δηλαδή θεωρούμε αντάξιους της εμπιστοσύνης μας, ποιοι θα υιοθετήσουν το σκεπτικό που ανέλυσα παραπάνω, ποιοι… δεν θα λησμονήσουν την ξεκάθαρη εντολή του λαού.
Επιλέγουμε λοιπόν, από τους δοκιμασμένους τους… επιτυχημένους και από τους νεοεισερχόμενους, όχι εκείνους που ενδεχομένως διαχειρίζονται σωστά την ελληνική γλώσσα, αλλά εκείνους που είναι διατεθειμένοι να διαχειριστούν άριστα τις τύχες ολονών μας… Εκείνους που η στάση ζωής τους, τους χαρακτηρίζει…


Δεν υπάρχουν σχόλια: