21/10/09

ΦΕΞ και Ξάνθη τιμούν τον Μάνο Χατζιδάκι


Π. ΞΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ: «ΕΔΩ ΓΕΝΝΗΘΗΚΕ, ΕΔΩ ΕΜΑΘΕ ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΜΑΣ ΚΑΝΕΙ ΠΕΡΗΦΑΝΟΥΣ»
Το άξιο τέκνο της Ξάνθης κι ένα από τα λαμπρότερα δείγματα διάνοιας και τέχνης που έχει να επιδείξει η σύγχρονη Ελλάδα, τιμάται αυτές τις μέρες από τη γενέτειρά του.
Ο θεσμός πλέον, που έχει καθιερωθεί να γίνεται κάθε χρόνο περί την ημέρα γέννησης του μεγάλου μουσικοσυνθέτη (23 Οκτωβρίου) από τη Φιλοπρόοδη Ένωση Ξάνθης (ΦΕΞ), υλοποιείται και φέτος μέσα από αξιόλογες δράσεις.

Η αυλαία άνοιξε την περασμένη Πέμπτη (15 Οκτωβρίου) στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης. Εκεί και για ένα τριήμερο, οι μικροί φίλοι του εργαστηρίου ζωγραφικής της ΦΕΞ ανακάλυψαν και αποτύπωσαν τους ήρωες της θρυλικής «Λιλιπούπολης», με τη βοήθεια της εκπαιδευτικού, ζωγράφου και υπεύθυνης του τμήματος κας Μάρθας Αποστολίδου: «Εκατό μαθητές είχαν μια πρώτη επαφή με τη “Λιλιπούπολη”, ακούγοντάς την και εικονοποιώντας τους ήρωές της, κάνοντας εξώφυλλα για το δίσκο» λέει ο καλλιτεχνικός διευθυντής της ΦΕΞ κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος.
Δίνοντας το στίγμα των εκδηλώσεων, ο ίδιος προσθέτει: «Αυτό το αφιέρωμα γίνεται κάθε χρόνο, προς τιμή του Μάνου Χατζιδάκι. Είναι πολύ σημαντικό το ότι εδώ γεννήθηκε, εδώ έμαθε μουσική και αυτό μας κάνει περήφανους. Φροντίζουμε να πλαισιώνουν τις εκδηλώσεις άνθρωποι που μπορούν να προσφέρουν σε σχέση με τον Μάνο Χατζιδάκι και την Ξάνθη».
Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν προχθές στο Λαογραφικό Μουσείο Ξάνθης, με την προβολή της ταινίας του Dušan Makavejev «Sweet Movie» (1974), με την εκπληκτική μουσική του Μάνου Χατζιδάκι. Η προβολή πλαισιώθηκε από αναφορές για τη μουσική που έγραψε ο μεγάλος συνθέτης για κινηματογραφικές ταινίες.

ΔΥΟ ΔΕΚΑΕΤΙΕΣ ΜΕΤΑ ΚΑΙ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ ΑΥΤΗ ΤΗ ΦΟΡΑ, Η ΝΕΝΑ ΒΕΝΕΤΣΑΝΟΥ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ
Η κορύφωση των εκδηλώσεων έρχεται το βράδυ της προσεχούς Παρασκευής 23 Οκτωβρίου, με τη μεγάλη συναυλία – αφιέρωμα στον Μάνο Χατζιδάκι, των Νένας Βενετσάνου και Έλενας Μουζάλα στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης. «Η Νένα Βενετσάνου είχε έρθει για πρώτη φορά στην Ξάνθη πριν από 18 τουλάχιστον χρόνια, μαζί με τον αείμνηστο συνθέτη» λέει ο κ. Ξανθόπουλος: «Και τώρα έρχεται για δεύτερη φορά, αποδεχόμενη με μεγάλη χαρά την πρόσκλησή μας γι’ αυτό το ρεσιτάλ προς τιμή του Χατζιδάκη. Πρόκειται ίσως για την καλύτερη φωνή που έχουμε κι έρχεται συνοδευόμενη από τη διεθνούς φήμης πιανίστρια κα Μουζάλα, που είναι καλλιτεχνική διευθύντρια του φεστιβάλ “Μανόλης Καλομοίρης” (σσ. στη Σάμο). Το γεγονός, πέραν των άλλων, μας δίνει την ευκαιρία για συνομιλίες και απόκτηση περαιτέρω τεχνογνωσίας για τη διοργάνωση αυτού του φεστιβάλ». Σημειώνεται ότι η προπώληση των εισιτηρίων συνεχίζεται και όσοι επιθυμούν να βρουν θέση στο δημοτικό αμφιθέατρο, θα πρέπει να σπεύσουν, μιας και απομένουν μόλις δυο μέρες για τη μεγάλη συναυλία.
Ο κύκλος των εκδηλώσεων κλείνει το Σάββατο 24 Οκτωβρίου με τη συναυλία των μουσικών σχημάτων από τη Θεσσαλονίκη «Good Luck Mr Gorsky» και «Inverz», στις 21.00 στο Σπίτι Πολιτισμού της ΦΕΞ. Πρόκειται για δύο συγκροτήματα που κινούνται στους χώρους της ambient, της πειραματικής electronica, του post-rock και της ηλεκτρακουστικής μουσικής.
Εκτεταμένα μουσικά αφιερώματα στον μεγάλο συνθέτη ακούγονται αυτές τις μέρες από το «ράδιο Ξάνθη 93,5», από το καθημερινό πρόγραμμα του οποίου –καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους- δεν λείπει η μετάδοση εκτεταμένων απαρτίων του έργου του. Τέλος, σημειώνεται ότι οι συναυλίες γίνονται για την ενίσχυση του Λαογραφικού Μουσείου Ξάνθης, το οποίο δεν τυγχάνει και… ιδιαίτερης κρατικής μέριμνας σ’ αυτούς τους δύσκολους για τον πολιτισμό –και όχι μόνο- καιρούς…
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: