21/10/09

Μικρές και εν αναμονή άμεσης κάλυψης οι ελλείψεις στην Ξάνθη

ΜΙΛΟΥΝ ΣΤΗ «Θ» ΔΙΕΥΘΥΝΤΕΣ ΚΑΙ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Ενάμισι μήνα μετά το πρώτο φετινό κουδούνι στα σχολεία, παραμένουν οι αλλού μικρές και αλλού μεγάλες ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό και μέσα.
Σύμφωνα με χθεσινά δημοσιεύματα που ελέγχονται, από το υπουργείο Παιδείας διέρρευσε ότι δεν εγκρίνονται πιστώσεις για την πρόσληψη αναπληρωτών, παρά το γεγονός ότι υπάρχουν πολλές ελλείψεις εκπαιδευτικών. Από την άλλη όμως, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης δεν καλούν ωρομίσθιους εκπαιδευτικούς (που αποτελούν και… οικονομικότερη λύση) γιατί αναμένουν τις προσλήψεις αναπληρωτών!

«Περιμένουμε το διορισμό αναπληρωτών πρώτα, για να μην πάρουμε ωρομίσθιους που θ’ αναγκαστούμε να διώξουμε μετά. Έτσι πρέπει να γίνει και όχι αντίστροφα» δηλώνει ο προϊστάμενος της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Πυλαρινός. Από τα παραπάνω προκύπτει η έλλειψη μιας στοιχειώδους επικοινωνίας ανάμεσα στο υπουργείο και τις κατά τόπους διευθύνσεις, κάτι που ίσως επιτείνεται από τις εκλογές που μεσολάβησαν και τις αλλαγές στην πολιτική ηγεσία του. Ωστόσο, εύλογα αναρωτιέται κάποιος: αφού το υπουργείο Παιδείας δεν σκοπεύει να καλέσει αναπληρωτές, γιατί δεν αποδεσμεύει τουλάχιστον τις προσλήψεις ωρομίσθιων εκπαιδευτικών;
Πάντως, όσον αφορά τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση στην Ξάνθη και τις ελλείψεις σε διδακτικό προσωπικό, μέσα και χρήματα, ο κ. Πυλαρινός δηλώνει: «Τα κενά στην Ξάνθη είναι γνωστά και 15 στον αριθμό. Έχουμε πρόβλημα με φιλόλογους, με δυο-τρεις θέσεις φυσικών και κάποιους στις τεχνικές ειδικότητες. Πάντως, σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού, είναι θέμα εβδομάδος και αναμένεται να καλυφθούν. Ελλείψεις σε βιβλία δεν υπάρχουν, ενώ όσον αφορά τα χρήματα για λειτουργικές δαπάνες, είμαστε εντάξει. Δόθηκε ήδη η τρίτη δόση –αν και λίγο μειωμένη- στις σχολικές επιτροπές».
Δυστυχώς, δεν καταφέραμε να επικοινωνήσουμε με την πρόεδρο της ΕΛΜΕ Ξάνθης κα Έλενα Τάτσιου, για να έχουμε και τη δική της άποψη.

ΑΚΟΜΗ ΜΙΚΡΟΤΕΡΕΣ ΟΙ ΕΛΛΕΙΨΕΙΣ ΣΤΗΝ ΠΡΩΤΟΒΑΘΜΙΑ
Οι μικρές ελλείψεις που καταγράφονται στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση της Ξάνθης, φαίνεται να είναι ακόμη μικρότερες στην πρωτοβάθμια: «Δεν υπάρχουν ελλείψεις, πέρα από κάποιες ώρες στα ολοήμερα σχολεία» δηλώνει η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κα Εύη Στυλιανίδου, αιτιολογώντας: «Αυτό προέκυψε επειδή δεν υπήρχαν ανάλογες πιστώσεις από το υπουργείο Οικονομίας, ωστόσο αναμένεται ότι την επόμενη εβδομάδα θα κλείσει το θέμα». Όσον αφορά βιβλία και λειτουργικές δαπάνες, η κα Στυλιανίδου είναι κατηγορηματική: «Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Είμαστε στην καλύτερη κατάσταση».
Στα ίδια πλαίσια αλλά με μικρές διαφοροποιήσεις, είναι όσα καταθέτει ο πρόεδρος του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης κ. Δημήτρης Ντούμος: «Υπήρχαν ελάχιστες ελλείψεις σε βιβλία, για τις οποίες ενημερώσαμε τη ΔΟΕ και νομίζω ότι έχουν καλυφθεί. Όσον αφορά το προσωπικό, δεν υπάρχει πρόβλημα εκτός από κάποια τμήματα ένταξης για τα οποία περιμένουμε πιστώσεις. Σύμφωνα με την υπουργό, εντός δεκαημέρου θα έχουν καταγραφεί τα κενά τα οποία θα καλυφθούν με αναπληρωτές και ωρομίσθιους». Τέλος, αναφορικά με τις λειτουργικές δαπάνες, ο κ. Ντούμος λέει: «Το τρίμηνο έχει δοθεί στο ένα τρίτο του ύψους, ενώ ως τον Δεκέμβριο θα δοθούν και τα υπόλοιπα. Πάντως, πρόκειται για ποσά που πρέπει να αυξηθούν».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: