9/10/09

«Κόλλησαν» τα ψυχοτεχνικά τεστ – ανησυχητικά ποσοστά ακαταλληλότητας αστυνομικών


ΑΓΝΟΙΑ ΔΗΛΩΝΟΥΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΤΕΣ ΚΑΙ Α. Δ. ΞΑΝΘΗΣ

Στην επιφάνεια επανέρχεται το ζήτημα των ψυχοτεχνικών δοκιμασιών του προσωπικού της ΕΛΑΣ, το οποίο κινείται με βραδύτατους ρυθμούς από τον Φεβρουάριο που άρχισε να εφαρμόζεται.

Στο πρώτο οκτάμηνο εφαρμογής του μέτρου εξετάστηκε το ένα πεντηκοστό των υπηρετούντων στα Σώματα Ασφαλείας, δηλαδή μόλις χίλιοι αστυνομικοί και μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, από το σύνολο των περίπου 50.000 αστυνομικών, ειδικών φρουρών και συνοριοφυλάκων, που υπηρετούν σε ολόκληρη την επικράτεια. Με αυτό το δεδομένο, για την εξέταση όλων των στελεχών θα απαιτηθεί χρονικό διάστημα… τετρακοσίων μηνών ή 33 ετών, δηλαδή κάποιοι θα εξεταστούν λίγο πριν την αποστράτευσή τους…
Το σοβαρό αυτό ζήτημα που αφορά χιλιάδες οπλοφορούντες ανθρώπους απέναντι σε μια ταλανιζόμενη από ποικίλα προβλήματα κοινωνία, άρχισε να μελετάται λίγο μετά την ενέργεια Κορκονέα που κόντεψε να «τινάξει στον αέρα» μια ολόκληρη χώρα. Και εφαρμόστηκε μετά το αιματηρό περιστατικό έξω από την οικία του Αμερικανού πρέσβη τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν αρχιφύλακας-φρουρός πυροβόλησε χωρίς λόγο και τραυμάτισε σοβαρά υπάλληλο εταιρείας security. Την επομένη του σοβαρότατου συμβάντος έγινε φανερή η ανάγκη της εξέτασης των αστυνομικών από επιτροπή ψυχιάτρων, προκειμένου να εξακριβωθεί αν είναι ικανοί να φέρουν όπλο ή όχι. Είχαν προηγηθεί αρκετά ακόμη περιστατικά με αστυνομικούς που έδωσαν τέλος στη ζωή τους με υπηρεσιακά τους όπλα ή έγιναν δράστες αιματηρών οικογενειακών ή άλλων επεισοδίων με τη χρήση του ίδιου οπλισμού.
Ωστόσο, η εξέλιξή του μέτρου αφ’ ενός δείχνει ότι μάλλον έγινε «για τα μάτια» κι αφ’ ετέρου από τις μέχρι τώρα εξετάσεις, σημαντικό ποσοστό αστυνομικών κρίνεται ακατάλληλο να φέρει οπλισμό! Κάτι που δεν παρέχει εγγυήσεις για την μη επανάληψη των θλιβερών φαινομένων που επέβαλαν το μέτρο. Σύμφωνα με πληροφορίες από την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων που δημοσιεύτηκαν στον αθηναϊκό τύπο το εκπληκτικά υψηλό ποσοστό 15-20% των αστυνομικών κρίνεται ακατάλληλο να φέρει όπλο! Την ίδια στιγμή, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ κατεβάζει αυτό το ποσοστό στο διόλου καθησυχαστικό 3%, λέγοντας ότι η εξέταση δεν προχώρησε με γρήγορους ρυθμούς, διότι μεσολάβησαν οι εκλογές και οι θερινές άδειες που ανέστειλαν τις διαδικασίες. Υποστηρίζει επίσης ότι η διαδικασία θα προχωρήσει στο εξής με πιο γρήγορους ρυθμούς, ώστε να εξεταστεί από ψυχιάτρους όσο το δυνατόν μεγαλύτερος αριθμός αστυνομικών. Τέλος, το Αρχηγείο της ΕΛΑΣ λέει ότι το 3% από όσους εξετάστηκαν και τους αφαιρέθηκε το όπλο, θα επανεξεταστεί προκειμένου να αποφανθεί με βεβαιότητα η υγειονομική επιτροπή αν είναι ικανό να φέρουν οπλισμό…
Και οι πιο αισιόδοξοι πάντως προβλέπουν ότι η διαδικασία αυτή δεν πρόκειται να τελειώσει πριν περάσουν αρκετά χρόνια, δεδομένου ότι έξι-επτά ψυχίατροι που διαθέτει η αστυνομία πρέπει να εξετάσουν έναν-έναν όλο το προσωπικό, συν τους κάθε φορά νεοεισερχόμενους!

ΚΑΤΣΙΜΠΕΡΗΣ – ΜΑΛΛΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: ΤΑ TESTS ΔΕΝ ΕΦΤΑΣΑΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑ
Την άγνοιά τους για την πορεία εφαρμογής του μέτρου, καταθέτουν ο Αστυνομικός Διευθυντής Ξάνθης κ. Ανδρέας Κατσιμπέρης και ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών νομού Ξάνθης κ. Κωνσταντίνος Μαλλικόπουλος. Ο πρώτος δηλώνει ότι το μέτρο εφαρμόζεται προς το παρόν μόνο σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη: «Η Ξάνθη δεν έχει περάσει από ψυχοτεχνικές δοκιμασίες ακόμα. Θα έρθει κι εδώ αλλά θ’ αργήσει», εκτιμά. Ο δεύτερος τονίζει ότι «στην Ξάνθη δεν έχει γίνει κανένα test, όπως δεν έχει γίνει και πουθενά εκτός Αθηνών και Θεσσαλονίκης». Και σχολιάζει: «Ισχύει ότι έχουμε πει και στο παρελθόν. Εμείς θέλουμε να εξεταστεί το προσωπικό, αρκεί να γίνει σοβαρή δουλειά. Με… άρπα-κόλλα δεν γίνεται τίποτε…».
Πάντως, σύμφωνα με την Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Αττικής, το μεγάλο ποσοστό των αστυνομικών που έχουν κριθεί έως τώρα ακατάλληλοι να φέρουν οπλισμό (15%-20%), προκύπτει επειδή προηγήθηκαν στα tests εκείνοι που είχαν προβλήματα υγείας και έπαιρναν ψυχοφάρμακα, καθώς και αυτοί που πέρασαν κάποια δοκιμασία στην υπηρεσία τους, όπως ισχυρό σοκ κ.α. Εκτιμάται επίσης ότι το ποσοστό ανέβηκε ψηλά, επειδή κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν το γεγονός για να κριθούν ακατάλληλοι για οπλισμό, προκειμένου να μετατεθούν σε υπηρεσία γραφείου…
Το «δια ταύτα» δίνεται πάντως από την εφημερίδα «Έθνος» που σημειώνει: «Έστω όμως και αν είναι έτσι τα πράγματα και το πραγματικό ποσοστό των μη καταλλήλων δεν υπερβαίνει το 3%, το ζήτημα δεν χωράει εφησυχασμό. Κι αυτό διότι δεκάδες, ίσως και εκατοντάδες όπλα, εξακολουθούν να βρίσκονται σε ακατάλληλα χέρια».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: