9/10/09

Γραφειοκρατία εναντίον απόσυρσης…


«ΜΠΛΟΚΟ» ΣΤΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΤΩΝ ΞΑΝΘΙΩΤΩΝ ΓΙΑ ΤΟ ΜΕΤΡΟ

Το ενδιαφέρον των συμπολιτών μας φαίνεται να συγκεντρώνει το μέτρο της απόσυρσης των μεταχειρισμένων επιβατικών αυτοκινήτων ιδιωτικής χρήσης και των μικρών φορτηγών, μέχρι 3,5 τόνων. Όμως το ενδιαφέρον αυτό φαίνεται να «σκοντάφτει» σε ένα ενοχλητικά συνηθισμένο «σκόπελο».

Σύμφωνα με τις αντιπροσωπείες αυτοκινήτων της πόλης μας, οι μεγάλες γραφειοκρατικές καθυστερήσεις έχουν κάνει και πάλι το «θαύμα» τους μετατρέποντας σε 15νθήμερο ή και 20ήμερο το θεωρητικά προβλεπόμενο από τις σχετικές διατάξεις 8ήμερο κατά το οποίο οι εξουσιοδοτημένες εγκαταστάσεις επεξεργασίας πρέπει να χορηγήσουν στους ενδιαφερόμενους ιδιοκτήτες το πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματός τους. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να έχουν ήδη πλέον αρχίσει να συσσωρεύονται στις μάντρες των αντιπροσωπειών νέα οχήματα που δεν μπορούν να διατεθούν στους όλο και περισσότερους Ξανθιώτες που σπεύδουν να εκμεταλλευτούν το μέτρο της απόσυρσης…

ΣΗΜΕΙΑ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ – ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ
Ένα σημείο έχει οριστεί για το νομό Ξάνθης, προκειμένου οι ενδιαφερόμενοι να συγκεντρώνουν τα ΙΧ προς απόσυρση και να εκδίδουν τα απαραίτητα δικαιολογητικά για τη σχετική επιδότηση. Πρόκειται για την «Μουμτζάκης Ο.Ε.» που βρίσκεται στο 3ο χλμ Ξάνθης - Καβάλας, ενώ οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επικοινωνούν στο τηλέφωνο 2541026655.
Στην περιοχή μας υπάρχουν συνολικά εννέα σημεία συγκέντρωσης των ιδιωτικής χρήσης επιβατικών αυτοκινήτων και των φορτηγών μικτού φορτίου έως 3,5 τόνους που αποσύρονται. Πιο συγκεκριμένα, υπάρχουν 4 στην Δράμα, 3 στην Καβάλα, από ένα σε Ξάνθη και Έβρο (Αλεξανδρούπολη), ενώ δεν έχει οριστεί κάποιο σημείο συγκέντρωσης για το νομό Ροδόπης.
Το μέτρο της απόσυρσης αυτοκινήτων άρχισε να εφαρμόζεται από την περασμένη Τετάρτη, την τελευταία εβδομάδα πριν τις εκλογές. Υπενθυμίζεται ότι η απόσυρση παλιού αυτοκινήτου επιδοτείται με ποσό που κυμαίνεται ανάλογα με τον κυβισμό του οχήματος, από 500 μέχρι 2.200 ευρώ, ενώ το ποσό για την επιδότηση της αγοράς νέου αυτοκινήτου είναι 1.000 ευρώ και ισχύει ακόμη κι αν αγοραστεί μεταχειρισμένο μικρής ηλικίας. Επίσης όσοι αγοράσουν νέο αυτοκίνητο μπορούν να επωφεληθούν από τις προσφορές που κάνουν οι αντιπροσωπείες αυτοκινήτων, ορισμένες εκ των οποίων αναλαμβάνουν να διεκπεραιώσουν όλη τη γραφειοκρατική και όχι μόνο διαδικασία.

ΤΑ ΣΤΑΔΙΑ ΤΗΣ ΑΠΟΣΥΡΣΗΣ
Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα Ι.Χ. αυτοκίνητα και τα φορτηγά μέχρι 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
- Ο ιδιοκτήτης του οχήματος ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει προς απόσυρση το όχημα σε έναν από τους 81 εγκεκριμένους χώρους. Στη συνέχεια, ο ιδιοκτήτης του οχήματος λαμβάνει τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση οχήματος.
- Μέσα σε 8 ημέρες η Εγκατάσταση Επεξεργασίας χορηγεί στον ενδιαφερόμενο ιδιοκτήτη πιστοποιητικό καταστροφής του οχήματος. Προκειμένου, παράλληλα, να γίνει και η οριστική διαγραφή του αποσυρόμενου οχήματος από τα οικεία μητρώα, διαβιβάζεται αντίγραφο του πιστοποιητικού καταστροφής μαζί με τα στοιχεία κυκλοφορίας του οχήματος (πινακίδες και άδεια κυκλοφορίας) σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.
- Μέσα σε τρεις εργάσιμες ημέρες η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του οχήματος.
- Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την καταβολή από την αρμόδια ΔΟΥ του προβλεπόμενου ποσού.
Η διαδικασία απόσυρσης, που πρέπει να ακολουθηθεί για τα φορτηγά που είναι μεγαλύτερα από 3,5 τόνους μικτό φορτίο, περιλαμβάνει τα παρακάτω στάδια:
- Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του παραδίδει το αποσυρόμενο φορτηγό σε εγκατάσταση επεξεργασίας και στη συνέχεια λαμβάνει από εκεί τη σχετική βεβαίωση παραλαβής τού προς απόσυρση φορτηγού του. Στη βεβαίωση πρέπει να γίνεται σαφής αναφορά ότι το όχημα κινείται αυτοδύναμα, φέρει όλα τα μηχανικά του μέρη και είναι πλήρες αμαξώματος.
- Ο ιδιοκτήτης του φορτηγού ή εξουσιοδοτημένος εκπρόσωπός του καταθέτει σε οποιαδήποτε Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης τη βεβαίωση παραλαβής μαζί με κομμένο αριθμό πλαισίου και όλα τα νομιμοποιητικά έγγραφα, προκειμένου να γίνει η διαγραφή του φορτηγού από τα οικεία μητρώα. Εντός τριών εργάσιμων ημερών, η Διεύθυνση Μεταφορών και Επικοινωνιών εκδίδει τη μηχανογραφημένη πράξη οριστικής διαγραφής του φορτηγού.
- Η πράξη οριστικής διαγραφής αποτελεί το δικαιολογητικό για την καταβολή του προβλεπόμενου ποσού από την αρμόδια ΔΟΥ.

ΕΞΑΙΡΕΣΕΙΣ
Εξαιρούνται από τη διαδικασία απόσυρσης τα οχήματα, τα οποία δεν πληρούν τις προαναφερόμενες προϋποθέσεις, καθώς και τα οχήματα που έχουν καταστραφεί από ατύχημα, πυρκαγιά, εμπρησμό ή βανδαλισμό.
Όπως έγινε γνωστό, θα αποσύρονται πιθανότατα και τρακαρισμένα αυτοκίνητα υπό την προϋπόθεση να έχουν πληρωθεί τα τέλη κυκλοφορίας και να υπάρχουν οι πινακίδες. Με αυτή τη διαδικασία οι ιδιοκτήτες θα λαμβάνουν ταχυδρομικά το πιστοποιητικό με το οποίο θα εισπράττουν τα χρήματα της απόσυρσης, από τις ΔΟΥ.
Παραπάνω, στα στάδια της απόσυρσης, εξηγήσαμε τον τρόπο με τον οποίο ο ιδιοκτήτης ενός αυτοκινήτου αποσύρθηκε μπορεί να λάβει την επιδότηση της απόσυρσης (από 500 μέχρι 2.200) . Σε ό,τι αφορά την επιδότηση των 1.000 ευρώ για αγορά νέου αυτοκινήτου, οι προϋποθέσεις και η διαδικασία για την παροχή οικονομικού κινήτρου αγοράς οχήματος είναι οι εξής:
- Να έχει ακολουθηθεί η προαναφερόμενη, προβλεπόμενη διαδικασία απόσυρσης του παλιού οχήματος.
- Να έχει προηγηθεί η αγορά οχήματος νέας τεχνολογίας.
- Στην άδεια κυκλοφορίας του νέου οχήματος να αναγράφεται το αποσυρθέν όχημα.
- Το προς πληρωμή ποσό επιδότησης, να έχει καταβληθεί στον ιδιοκτήτη από την αρμόδια ΔΟΥ.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: