9/10/09
Σημαντική διημερίδα από το ΕΒΕ Ξάνθης με τη συμμετοχή εννέα χωρών
ΤΑ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΚΕΝΤΡΑ ΚΑΙ ΟΙ ΠΑΛΙΕΣ ΠΟΛΕΙΣ ΣΤΟ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ
Μια σημαντική διημερίδα με τη συμμετοχή εννέα ευρωπαϊκών χωρών γίνεται χθες και σήμερα από το Επαγγελματικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Ξάνθης στο ξενοδοχείο «Elisso».
Την διημερίδα διοργανώνει το ΕΒΕ Ξάνθης, στα πλαίσια του προγράμματος χωρών της νοτιοανατολικής Ευρώπης με θέμα την «Ενσωματωμένη αστική ανάπτυξη των ζωτικής σημασίας ιστορικών πόλεων ως περιφερειακά κέντρα στη νοτιοανατολική Ευρώπη». Στην πόλη μας παρευρίσκονται περί τους 35 εταίρους από οκτώ χώρες της ΕΕ (Ιταλία, Γερμανία, Ρουμανία, Σλοβενία, Σλοβακία, Αυστρία, Ουγγαρία και Ελλάδα) και μία εκτός ΕΕ (Μολδαβία). Πιο συγκεκριμένα, συμμετέχουν οι δήμοι των Ptuj (Σλοβενία), Arad και Oradea (Ρουμανία), Banska Stiavnica (Σλοβακία), Graz (Αυστρία), Teramo (Ιταλία), καθώς και η Ουγγρική Ακαδημία Επιστημών, η εταιρία SVIM της περιφέρειας Marche (Ιταλία), το πανεπιστήμιο της Primorska (Σλοβενία), το Ερευνητικό Κέντρο της Μολδαβίας και το ΕΒΕ Ξάνθης.
Σημειώνεται ότι η υλοποίηση του προγράμματος ξεκίνησε τον Μάιο και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο του 2012. Ο προϋπολογισμός του είναι περί τα δυόμισι εκατομμύρια ευρώ, ποσό που θα κατανεμηθεί σχεδόν ισόποσα σε κάθε εταίρο, ενώ τέθηκαν ως στόχοι η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς και η παράλληλη ανάπτυξη των ιστορικών πόλεων.
Για τα περί του προγράμματος ζητήματα, δόθηκε χθες το μεσημέρι συνέντευξη τύπου. Με τη μεταφραστική βοήθεια της κας Ανθής Παναγιώτου, μίλησαν η εκπροσωπούσα τον δήμο Ptuj της Σλοβενίας και επικεφαλής του προγράμματος ViTo κα Κα Simona Kasman και ο συντονιστής του προγράμματος κ. Jens Freudenberg από την Γερμανία. Αξίζει να σημειωθεί ότι δικαίως τέθηκε επικεφαλής ο δήμος του Ptuj, καθώς η παλιά πόλη του έχει δημιουργηθεί πριν από δύο χιλιετίες και μέσα της αποτυπώνονται στοιχεία από τη ρωμαϊκή αυτοκρατορία μέχρι σήμερα!
Ο κ. Freudenberg έκανε λόγο για τα μεγάλα ιστορικά κέντρα της Ελλάδας επικεντρώνοντας σ’ αυτό της Ξάνθης και δήλωσε ότι ο στόχος του προγράμματος –που αποτελείται από εννιά εταίρους- είναι «η συγκράτηση του πληθυσμού στα κέντρα και η ενδυνάμωσή τους μέσα από καλές πρακτικές, όπως η στήριξη της επιχειρηματικότητας». Γνωστοποίησε ότι μέσα από το πρόγραμμα θα υλοποιηθούν πενήντα ομάδες εργασίας για κατοίκους που μένουν στα ιστορικά κέντρα, θα πραγματοποιηθούν επτά αναλύσεις πρακτικών, θα δημιουργηθούν και θ’ αναδειχθούν τα αποτελέσματα του προγράμματος και θα υπάρξουν εννέα πιλοτικά προγράμματα που θ’ αποτελέσουν καλές πρακτικές για τις συμμετέχουσες περιοχές.
Από τις δηλώσεις της επικεφαλής του προγράμματος κας Kasman, προέκυψε ότι στόχος του προγράμματος είναι η βελτίωση της ποιότητας και της διοίκησης των ιστορικών κέντρων. «Υπάρχουν αρκετά προβλήματα που εντοπίστηκαν από τους κατοίκους των παλιών πόλεων» είπε η κα Kasman, εξηγώντας: «Τα σημαντικότερα είναι τα κτίρια, η προσπελασιμότητα και η μετακίνηση, καθώς και η έλλειψη χώρων πρασίνου. Επίσης, τα ιστορικά κέντρα έχουν αποδυναμωθεί από τη δημιουργία πολλών καταστημάτων και εμπορικών κέντρων, που είχε ως αποτέλεσμα την αποδυνάμωσή τους από την αποχώρηση κατοίκων και επαγγελματιών». Μέσα από τα ερωτήματα των συναδέλφων καταγράφηκαν επίσης τα κοινά σε όλες τις χώρες γραφειοκρατικά προβλήματα για επεμβάσεις στα ιστορικά κέντρα. «Τα προβλήματα αυτά δεν είναι τοπικά αλλά κοινά και μέχρι τώρα δεν καταφέραμε να βρούμε λύσεις…» κατέληξε η κα Kasman, καταδεικνύοντας ότι το γραφειοκρατικό τέρας δεν είναι αποκλειστικά ελληνικό «προνόμιο»…
Π. ΑΝΔΡΙΚΟΠΟΥΛΟΣ: «ΔΙΕΡΕΥΝΗΤΙΚΟ ΚΑΙ ΟΧΙ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΤΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ»
Προηγουμένως και μιλώντας στους εκπροσώπους των ΜΜΕ της Ξάνθης, ο πρόεδρος του ΕΒΕ κ. Παναγιώτης Ανδρικόπουλος έκανε λόγο για «συγκέντρωση εννέα χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης, που συμμετέχουν μαζί μας στο πρόγραμμα ViTo» και εξήγησε: «Πρόκειται για πρόγραμμα που αναφέρεται στους παραδοσιακούς οικισμούς. Το ΕΒΕ συμμετείχε και σε προηγούμενο πρόγραμμα, του οποίου συνέχεια είναι το ViTo. Είναι μια πάρα πολύ καλή ενέργεια και θ’ ακολουθήσουν κι άλλες συναντήσεις σε διάφορες χώρες. Απ’ ό,τι είπε και ο δήμαρχος κ. Στυλιανίδης στο καλωσόρισμα των επισκεπτών το πρωί, είναι πρόγραμμα που μιλά για την αναμόρφωση των παλιών οικισμών και κυρίως των ιστορικών, όπως αυτός της Ξάνθης που είναι χαρακτηριστικός. Και ο οποίος ευτυχώς έχει διασωθεί…».
Ο κ. Ανδρικόπουλος δήλωσε ότι «μ’ αυτό τον τρόπο το ΕΒΕ προσπαθεί να αναδείξει και τουριστικά την Ξάνθη, αφού μας επισκέπτονται άνθρωποι που δεν μας ξέρουν και νομίζουμε ότι συμβάλλουν πολύ στην επισκεψιμότητα της περιοχής μας» και κατέληξε ξεκαθαρίζοντας: «Υπάρχουν και κάποια χρήματα που δίνονται από την ΕΕ και τα παίρνουν άνθρωποι που εργάζονται και συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Αυτά τα προγράμματα δεν χρηματοδοτούν παρεμβάσεις. Είναι προγράμματα της ΕΕ που θέλουν να φέρουν σ’ επαφή τους ανθρώπους που εργάζονται και ζουν σε παλιές πόλεις, για να δουν τα προβλήματα ο ένας του άλλου και να μπορούμε να έχουμε μια περαιτέρω γνώση στο τι πρέπει να κάνουμε».
Τέλος, στο καλωσόρισμά του ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης έκανε λόγο για «5.000 κατοίκους και 530 διατηρητέα και αξιόλογα κτίρια της παλιάς Ξάνθης, που συνιστούν ένα από τα πιο καλοδιατηρημένα κέντρα των Βαλκανίων». Αναφέρθηκε –μεταξύ άλλων- στην προπερσινή ίδρυση του «Δικτύου Βαλκανικών Πόλεων με Ιστορικά Κέντρα» και κατέληξε χαρακτηρίζοντας τα ιστορικά κέντρα «μνήμη της πόλης που οφείλουμε να τη μεταβιβάσουμε αλώβητη στις επόμενες γενιές».
Θοδωρής Μπακάλης
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου