9/10/09

Άλλη μια «πραξικοπηματική πράξη» πριν τη γαλάζια αποχώρηση


Α. ΚΑΡΑΜΠΙΝΗΣ: «ΟΛΟΙ ΑΝΤΙΔΡΟΥΝ ΚΑΙ ΕΙΝΑΙ ΦΥΣΙΚΟ»

Τον ασκό του Αιόλου άνοιξε η νομιμοποίηση 33 κολεγίων στο «παρά πέντε» των εκλογών, ενώ εκπρόσωποι της πανεπιστημιακής κοινότητας κάνουν λόγο για πραξικοπηματική πράξη εκ μέρους του κ. Σπηλιωτόπουλου.

Μόλις τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές(!) υπογράφτηκε η άδεια λειτουργίας των κολεγίων, την οποία ανέμεναν ολόκληρο το καλοκαίρι. Την ίδια ώρα, τα μέλη του τομέα Παιδείας του ΠαΣοΚ αναρωτιούνται εύλογα σε ανακοίνωσή τους «ποια η σκοπιμότητα της έκδοσης της απόφασης αυτής τέσσερις ημέρες πριν τις εκλογές, χωρίς να συνεδριάσει νόμιμα η αρμόδια επιτροπή του υπουργείου Παιδείας». Ωστόσο, πρόκειται μάλλον για υποκριτική αντίδραση, ακριβώς γιατί η νέα κυβέρνηση θα κληθεί να ενσωματώσει την ευρωοδηγία 36/05. Εξάλλου, οι κυβερνήσεις του ΠαΣοΚ ήταν αυτές που υπέγραψαν και ενσωμάτωσαν τις αντίστοιχες (για το ίδιο θέμα της αναγνώρισης των ψευτοπανεπιστημίων) προηγούμενες ευρωπαϊκές οδηγίες 89/48 και 92/51. Άλλωστε, πολύ μελάνι έχει χυθεί από τη «Θ» -και όχι μόνο- για το ζήτημα, με κορωνίδα την κατηγορηματική πρόβλεψη αυτής της εξέλιξης…
Εκπρόσωποι της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών δήλωσαν ότι η κίνηση του πρώην υπουργού ελέγχεται για τη νομιμότητά της, καθώς τα δύο μέλη της αρμόδιας Επιτροπής Ελέγχου και Αξιοποίησης των Κολεγίων που εκπροσωπούσαν τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ της χώρας, είχαν από καιρό παραιτηθεί. Ωστόσο, σύμφωνα με πηγές του υπουργείου Παιδείας, η σύνθεση της επιτροπής θεωρήθηκε από την ηγεσία του ως νόμιμη, καθώς οι παραιτήσεις των μελών της δεν είχαν γίνει αποδεκτές και δεν είχαν δημοσιευτεί στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως. «Οι άδειες αυτές πάσχουν από πλευράς νομιμότητας και θα κατατεθεί άμεσα αίτηση ακυρώσεως και αναστολής τους», δήλωσε ο πρόεδρος της Νομικής Σχολής Αθηνών και πρώην μέλος της Επιτροπής Ελέγχου και Αξιολόγησης Κολεγίων, Θ. Φορτσάκης. «Νύκτωρ και με τερτίπια δεν αλλάζει ο χάρτης της ανώτατης εκπαίδευσης», τονίζει ο πρύτανης του Εθνικού Μετσόβειου Πολυτεχνείου, Κ. Μουτζούρης. Την άποψη ότι ο νέος υπουργός Παιδείας θα πρέπει να «παγώσει» τον νόμο και τις άδειες των κολεγίων ώσπου το θέμα να λυθεί από το ΣτΕ, εκφράζει ο πρόεδρος της ομοσπονδίας καθηγητών ΑΕΙ (ΠΟΣΔΕΠ), Ν. Σταυρακάκης.
Πάντως οι ιδιοκτήτες των κολεγίων κάνουν λόγο για δικαίωση και αναφέρουν ότι «η χορήγηση των αδειών λειτουργίας δημιουργεί ένα εντελώς νέο σκηνικό για την τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και αυξάνει τις επιλογές όσων ενδιαφέρονται για πανεπιστημιακές σπουδές».
Σημειώνεται ότι η αδειοδότηση των κολεγίων (εκ των οποίων τα πέντε παίρνουν διπλή άδεια για δυο έδρες σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη) ήταν η τελευταία πράξη της κυβέρνησης της ΝΔ στον τομέα της Παιδείας. Με σχετικές αποφάσεις του πρώην υπουργού Παιδείας Άρη Σπηλιωτόπουλου (ΦΕΚ 2138/1-10-2009), χορηγήθηκε άδεια λειτουργίας σε 19 από τα κολέγια που είχαν λάβει άδεια ίδρυσης. Πρόκειται για ιδρύματα που στο εξής -εφόσον ενσωματωθεί και η ευρωπαϊκή οδηγία 36/05- αν συνεργαστούν με ευρωπαϊκά πανεπιστήμια, θα μπορούν να φιγουράρουν ως ιδιωτικά πανεπιστήμια στη χώρα μας.

«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΞΑΣΦΑΛΙΣΤΕΙ Η ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΜΑΣ ΚΑΙ ΤΑ ΠΑΙΔΙΑ ΜΑΣ»
Την ευθυγράμμισή του με την καθολική αντίδραση επί του ζητήματος, κατέθεσε ο αντιπρύτανης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Αθανάσιος Καραμπίνης, λέγοντας: «Όλοι αντιδρούν και είναι φυσικό. Κι όχι βέβαια με τη λογική “γιατί αυτοί και όχι εμείς”, αλλά με τη λογική ότι θα πρέπει ως χώρα και ως λαός να ξέρουμε τι επίπεδο σπουδών θα παρέχουμε είτε πρόκειται για δημόσια είτε για ιδιωτικά ιδρύματα. Οφείλει το κράτος να παρέμβει και όχι να παραμένει μόνο στο πεδίο του ελέγχου των κτιριακών υποδομών. Πριν δοθεί η άδεια, πρέπει να έχει άποψη επί της ουσίας για το πρόγραμμα σπουδών, ποιοι εκπαιδευτικοί θα τα στελεχώσουν, με ποιες απαιτήσεις, τι πρόκειται να διδάξουν κ.α. Οφείλουν να υπάρχουν τα τυπικά προσόντα για να εξασφαλιστεί το επίπεδο σπουδών, που θα πρέπει να είναι ίδιο με τα δημόσια πανεπιστήμια».
Συνοψίζοντας τις εκτιμήσεις του, ο κ. Καραμπίνης εκφράζει την πίστη ότι η νέα πολιτική ηγεσία της Παιδείας θα αποκαταστήσει τα πράγματα: «Αυτό είναι το κυρίαρχο ζήτημα προς συζήτηση: κατά πόσο μπορεί να πιστοποιηθεί ότι το επίπεδο της παρεχόμενης εκπαίδευσης είναι ίσο με αυτό των δημόσιων πανεπιστημίων. Πρέπει να εξασφαλιστεί η κοινωνία μας και τα παιδιά μας. Πιστεύω ότι η νέα ηγεσία του ΥπΕΠΘ θα κινηθεί με τέτοια στόχευση ώστε να το εξασφαλίσει αυτό», καταλήγει ο αντιπρύτανης του ΔΠΘ.

«ΝΑ ΑΠΟΤΡΑΠΕΙ ΚΑΘΕ ΕΠΙΧΕΙΡΗΜΑΤΙΚΗ ΔΡΑΣΗ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ»
Οι παραπάνω εξελίξεις και η «γαλάζια» σπουδή για δημιουργία τετελεσμένου, μπαίνουν στο στόχαστρο και του ΚΚΕ, το οποίο σε ανακοίνωση του γραφείου τύπου του –που προσυπογράφει και η Νομαρχιακή Επιτροπή Ξάνθης- αναφέρει:
«Η ΝΔ φεύγοντας από την κυβερνητική εξουσία έσπευσε να υπογράψει την αντιλαϊκή πολιτική της ΕΕ στην Παιδεία με τελευταία πράξη την αδειοδότηση ιδιωτικών κολεγίων που θα έχει ως αποτέλεσμα την εξίσωση και ισοπέδωση των πτυχίων των ΑΕΙ-ΤΕΙ με τα πιστοποιητικά των ιδιωτικών κολεγίων. Το ΠαΣοΚ, παίρνοντας τη σκυτάλη της διακυβέρνησης, επιχειρεί με τις δηλώσεις για “αδιαφάνεια και σκοπιμότητα της ΝΔ” να συσκοτίσει την ουσία. Ότι η πολιτική του είναι εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ και όχι μόνο έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει την οδηγία 36/05 και την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, αλλά και είναι αυτό που ως κυβέρνηση είχε ενσωματώσει τις προηγούμενες οδηγίες της ΕΕ (89/48, 92/51), οι οποίες προετοίμασαν το έδαφος για την είσοδο της επιχειρηματικής δράσης στο χώρο της ανώτατης εκπαίδευσης.
Το ΚΚΕ καλεί τους φοιτητές, τους σπουδαστές, την αγωνιζόμενη πανεπιστημιακή κοινότητα, την εργατική λαϊκή οικογένεια, να μη δείξουν κανένα εφησυχασμό, καμία πίστωση χρόνου στην αντιλαϊκή πολιτική της κυβέρνησης του ΠαΣοΚ. Είναι επιτακτική η ανάγκη για ένα κοινό και δυναμικό μέτωπο πάλης στους χώρους δουλειάς, στα σχολεία, στα ΤΕΙ και τα Πανεπιστήμια, για αποκλειστικά δημόσια δωρεάν Παιδεία. Να παρεμποδιστεί και να αποτραπεί κάθε επιχειρηματική δράση στο χώρο της Παιδείας. Να ορθωθεί αγωνιστική ανυπακοή στις ευρωενωσιακές οδηγίες στην εκπαίδευση. Αγωνιστικό μέτωπο τώρα για ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση, για την ίδρυση δημόσιων επαγγελματικών σχολών μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο», καταλήγει η ανακοίνωση.

Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: