6/10/09

Η επόμενη μέρα…

Γράφει ο ΤΕΝΗΣ ΚΑΜΑΡΙΔΗΣ

Εκατοντάδες αναλύσεις ακούσαμε για το αποτέλεσμα των εκλογών της περασμένης Κυριακής. Είναι αλήθεια, ότι το συγκεκριμένο εκλογικό αποτέλεσμα επιδέχεται ακόμη πιο πολλές και διαφορετικές προσεγγίσεις.
-Εκείνο που θα πρέπει να ληφθεί ως κυρίαρχο μήνυμα και να αναδειχθεί στις πραγματικές του διαστάσεις, είναι πως ο Έλληνας ψηφοφόρος αρχίζει και διατηρεί μνήμη και συγχρόνως ΤΙΜΩΡΕΙ αυτούς που τον προδίδουν, αυτούς που του λένε ψέματα, αυτούς που αποδεικνύονται κατώτεροι των περιστάσεων… Και αυτό το μήνυμα πιστεύω πως οι «προηγούμενοι» το έλαβαν δεόντως.

-Ένα επίσης εξαιρετικό στοιχείο που προκύπτει εκ του αποτελέσματος για την περιοχή της Θράκης, είναι το άδειασμα της λεγόμενης «συμβουλευτικής επιτροπής» και του τουρκικού προξενείου στις διχαστικές γραμμές που προσπάθησαν να περάσουν στους μουσουλμάνους συμπατριώτες μας, με τρισάθλια συνθήματα και προσταγές…
-Περνώντας στο αποτέλεσμα αυτό καθ’ αυτό, πιστεύω πως και ο πιο αισιόδοξος Πασόκος δεν περίμενε αυτήν την εκπληκτική νίκη, όπως επίσης και ο πιο… απαισιόδοξος Νεοδημοκράτης, δεν περίμενε αυτή την τόσο συντριπτική ήττα, της μέχρι προχθές κυβερνητικής παράταξης.
-Η Ν.Δ., κάτω από… 27% στη «γαλάζια» κατά τ’ άλλα Ξάνθη! Με το σύνολο σχεδόν της αυτοδιοίκησης, των συνδικάτων, των αγροτικών συνεταιρισμών, των επαγγελματικών οργανώσεων και λοιπών φορέων στις δικές τις «αποχρώσεις»…
Κυβερνητική παράταξη για έξι χρόνια με υπουργό και πρωτοκλασάτο γενικό γραμματέα υπουργείου, όχι μόνο δεν κατάφερε να αυξήσει ή να συγκρατήσει την δύναμή της, αλλά «κατάφερε» να καταποντίσει ότι έφτιαξαν οι πραγματικοί αγωνιστές του χώρου τα τελευταία 35 χρόνια!
Είχα επισημάνει άπειρες φορές την απουσία της κομματικής οργάνωσης από τα προβλήματα του πολίτη και τον βαθύ ύπνο, που διακόπτονταν μόνο για κανέναν χορό ή κάποια δεξίωση! Είχα επισημάνει επίσης, την προκλητική στάση των τοπικών στελεχών της, αλλά φαίνεται πως οι άνθρωποι είχαν… φραγή εισερχομένων κλήσεων, υπό την έννοια ότι δεν λάμβαναν τίποτα απ’ όλα εκείνα που εξέπεμπαν οι κοινωνικοί φορείς και οι πολίτες προς την κατεύθυνση της Μιχ. Βόγδου!
Τι θα πρέπει να κάνουν λοιπόν τώρα; Αν βρισκόμασταν στην Ιαπωνία το μόνο σίγουρο είναι ότι θα έκαναν ομαδικό χαρακίρι στην κεντρική πλατεία! Στην δική μας περίπτωση, αυτό που θα έπρεπε ήδη να είχαν κάνει από το βράδυ της Κυριακής, αμέσως μετά τον Καραμανλή, ήταν να αποχωρήσουν με το κεφάλι… χαμηλά!
Ήταν τόσο κραυγαλέα η απραγία- απουσία τους και από αυτόν τον εκλογικό αγώνα, που δεν στήριξαν ούτε τις υποψηφιότητες της τελευταίας στιγμής, τις υποψηφιότητες ανάγκης που προέκυψαν για να μην γίνει η παράταξη κυριολεκτικά ρεζίλι! Τους έβαλαν τους ανθρώπους στο λούκι και τους άφησαν εντελώς μόνους!
Χαρακτηριστική ήταν η φράση του Σταμάτη Σταματιάδη: «Κανένας από αυτούς δεν εμφανίστηκε για να με στηρίξει αν και προσφέρθηκα την τελευταία στιγμή για να σωθεί το ψηφοδέλτιο»! Τι σημαίνει αυτό; Ότι όλοι αυτοί οι κύριοι, φρόντιζαν όλα αυτά τα χρόνια μόνο για τα δικά τους «καλά και συμφέροντα» και ιδού το αποτέλεσμα…
-Σε κεντρικό επίπεδο και όπως ακριβώς τα έγραψα αρκετές… δεκάδες φορές, ο Κώστας Καραμανλής δεν υπήρχε περίπτωση να παραμείνει στην θέση του μετά την ήττα, κάτι που έκανε… πριν ακόμη ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα. Για ακόμη μια φορά, φαίνεται η απόσταση λόγων και πράξεων των πολιτικών αρχηγών. Υπενθυμίζω το σύνολο σχεδόν των δηλώσεων του πρ. πρωθυπουργού, πως θα παρέμεινε στις επάλξεις ακόμη και μετά από ενδεχόμενη ήττα. Εκτός και αν… «επάλξεις» θεωρεί το σπίτι του στη Ραφήνα!
-Για τα «κοράκια» που περίμεναν με αγωνία την πολιτική «σωρό» του Μακεδόνα πρωθυπουργού, κανένας λόγος… Απλά δεν περίμεναν ούτε καν την επόμενη μέρα!
-Και ο επίλογος στους νικητές… Ο Γιώργος Παπανδρέου, νέος πρωθυπουργός της Ελλάδας, υπέρ ενισχυμένος και το κυριότερο… όχι υπό κηδεμονία, σε αντιδιαστολή με τον προκάτοχό του. Πανίσχυρος και άνετος, έλαβε την εντολή να κυβερνήσει την χώρα για τέσσερα από τα πιο δύσκολα και κρίσιμα χρόνια της μεταπολιτευτικής περιόδου. Οι ευθύνες του τεράστιες και η αποτελεσματικότητά του θα πρέπει να διαφανεί στις αμέσως επόμενες ημέρες. Ο ίδιος έχει λάβει το «μήνυμα» αυτών των εκλογών και ξέρει πολύ καλά ότι ο λαός (πλέον) δεν ξεχνά και τιμωρεί αυστηρά…
Εύχομαι να μπορέσει να αλλάξει σελίδα για τη χώρα και να την βγάλει από τα δύσκολα, όπως επίσης εύχομαι και στους τρεις εκλεγμένους του νομού μας, να σταθούν αντάξιοι της εμπιστοσύνης που τους έδειξαν οι Ξανθιώτες συμπολίτες μας.
Εδώ θα είμαστε για να γράφουμε, να λέμε και κυρίως να… υπενθυμίζουμε δεσμεύσεις και υποσχέσεις…


Δεν υπάρχουν σχόλια: