6/10/09

Κατήφεια για τη «γαλάζια» συντριβή, προσδοκίες από την «πράσινη» αναγέννηση

ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΤΙΚΟΙ ΚΑΙ ΕΚΠΡΟΣΩΠΟΙ ΦΟΡΕΩΝ ΣΧΟΛΙΑΖΟΥΝ ΤΗΝ «ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ»

Αν στον εργάσιμο βίο η συμπλήρωση της τριακονταπενταετίας αποτελεί ορόσημο «αποστρατείας», στον πολιτικό βίο το εκλογικό σώμα επεφύλασσε ένα ακόμη σημαντικότερο ορόσημο για την παράταξη της Νέας Δημοκρατίας.

Η ημέρα των τριακοστών πέμπτων γενεθλίων των «γαλάζιων» θα μείνει ανεξίτηλα χαραγμένη στη μνήμη όλων, για την ιστορική εκτεταμένη ήττα του κόμματος –πήρε το χαμηλότερο εκλογικό ποσοστό στην ιστορία του!- και την προσωπική συντριβή του κ. Κώστα Καραμανλή. Λίγο έλλειψε μάλιστα, να λάβει ποσοστό μικρότερο ακόμα και από αυτό της αποχής!... Το προχθεσινό αποτέλεσμα οδήγησε στην «αποστρατεία» τον δεύτερο πολιτικό της οικογένειας Καραμανλή και στην πρωθυπουργία τον τρίτο της οικογένειας Παπανδρέου. Είναι δε τόσο ηχηρά τα μηνύματα και τόσο ραγδαίες οι εξελίξεις, που κατά κάποιο τρόπο αποσπούν την προσοχή από τα επινίκεια και στρέφουν ένα μεγάλο μέρος του ενδιαφέροντος στην επόμενη μέρα για τη ΝΔ!...
Όσον αφορά την Ξάνθη, η διαφορά των 32,73 μονάδων (58,91 του ΠαΣοΚ έναντι 26,18 της ΝΔ), δεν αντέχει σε καμία κριτική. Ήταν μια από τις μεγαλύτερες «ψαλίδες» πανελλαδικά –παρά την περί αντιθέτου τεχνηέντως αναπτυσσόμενη φιλολογία των τελευταίων ημερών- και σίγουρα θα έχει μακρύ απόηχο.
Η «Θ» συνομίλησε με αυτοδιοικητικούς και εκπροσώπους φορέων και κατέγραψε τα πρώτα σχόλια, όσον αφορά τους δύο κορυφαίους μονομάχους και μόνο. «Κυρίαρχος σε κάθε εκλογική αναμέτρηση είναι πάντα ο λαός» τόνισε ο νομάρχης Ξάνθης κ. Γεώργιος Παυλίδης, επισημαίνοντας κάποια άξια προσοχής σημεία: «Το ΠαΣοΚ πέτυχε μια καθαρή νίκη, ενώ κρίθηκε το κυβερνητικό έργο και όσοι το άσκησαν. Το αποτέλεσμα πρέπει να μας οδηγήσει στα αίτια που το δημιούργησαν και τα αίτια είναι οι πολιτικές, που έφεραν μεγάλη υποχώρηση σε πανελλαδική και αρκετά μεγαλύτερη σε τοπική κλίμακα. Ταυτόχρονα, πέραν της μετακίνησης χριστιανών και ευπαθών ομάδων (ελληνοπόντιοι) προς το ΠαΣοΚ, πέραν και του αριθμού ψήφων διαμαρτυρίας, θα πρέπει να προβληματίσει το γεγονός ότι σύσσωμη η μειονότητα ψήφισε έναν συγκεκριμένο μειονοτικό βουλευτή...». Ο κ. Παυλίδης εκτιμά πως «δεν σημαίνει ότι οι ψηφοφόροι επέλεξαν το συγκεκριμένο κόμμα κι ότι έχει κεφαλαιοποιήσει τις συγκεκριμένες ψήφους» και καταλήγει με ένα πλήρες… νοήματος σχόλιο: «Στη ΝΔ πρέπει ν’ αναζητηθούν σε βάθος τα αίτια, να γίνει αυτοκριτική και να περάσει η αντίληψη ότι η παράταξη πρέπει να λειτουργεί ενωμένη, με πολιτικό αντίπαλο τα άλλα κόμματα και μόνον αυτά…».
Ο δήμαρχος Ξάνθης κ. Μιχάλης Στυλιανίδης συνεχάρη το ΠαΣοΚ, καθώς και τους νεοεκλεγέντες βουλευτές: «Κατ’ αρχήν συγχαρητήρια στο ΠαΣοΚ –και πανελλαδικά και τοπικά- για την πραγματικά πολύ μεγάλη νίκη του. Εύχομαι να μπορέσει ν’ ανταποκριθεί στο δύσκολο έργο που αναλαμβάνει κι αν όχι κατά 100%, τουλάχιστον κατά ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Συγχαίρω επίσης τους τρεις νεοεκλεγέντες βουλευτές μας, τους κ. Τσετίν, Ξυνίδη και Κοντό κι εύχομαι καλή επιτυχία στο έργο τους».

«ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΑΜΕ ΤΟ ΤΕΛΕΙΩΣ ΕΞΕΥΤΕΛΙΣΤΙΚΟ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ!»
Η παραπάνω δήλωση ανήκει στον πρόεδρο του ΕΒΕ Ξάνθης κ. Παναγιώτη Ανδρικόπουλο, η πλήρης δήλωση του οποίου έχει ως εξής: «Ήταν αναμενόμενο το αποτέλεσμα, αλλά δεν περιμέναμε τέτοια διαφορά ούτε και το τελείως εξευτελιστικό αποτέλεσμα της Ξάνθης που έριξε τη ΝΔ τόσο χαμηλά. Ο κόσμος ψήφισε έτσι, για να δικάσει την κακή πενταετία και όχι τόσο υπέρ του ΠαΣοΚ. Εκτιμώ ότι η απογοήτευση από την διακυβέρνηση και τον Καραμανλή, τους έστειλε όλους στο ΠαΣοΚ».
Λακωνικός ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Γιάννης Αλεξιάδης, είπε μόνο ότι «εμάς μας ενδιαφέρει η Ξάνθη. Ας ελπίσουμε λοιπόν ότι η νέα κυβέρνηση θα κοιτάξει την Ξάνθη, λίγο περισσότερο και λίγο διαφορετικά…». Ο δε πρόεδρος της ΟΕΒΕΞ κ. Σωτήρης Τσιακίρογλου, εστιάζοντας περισσότερο στην «επόμενη μέρα», δήλωσε: «Η νίκη του ΠαΣοΚ ήταν προδιαγεγραμμένη και προαποφασισμένη. Εμείς περιμένουμε ρευστότητα στην αγορά, κάτι που θα επιτευχθεί με το να τεθεί σε σωστές βάσεις όλο το τραπεζικό σύστημα της χώρας. Ευελπιστούμε ότι θα λειτουργήσει η δημόσια διοίκηση, θα μειωθεί η γραφειοκρατία αλλά και το έλλειμμα. Προσδοκούμε λύση του ασφαλιστικού σε στερεές και υγιείς βάσεις και εξυγίανσή του προς όφελος των ασφαλισμένων. Τοπικά, ελπίζουμε σε ανάπτυξη του τουρισμού και αξιοποίηση του ορεινού όγκου και στην εν γένει εύρυθμη και σωστή λειτουργία του κράτους προς όφελος της μικρομεσαίας επιχείρησης που τόσο βάλλεται από την εγχώρια και διεθνή κρίση».
Αντίστοιχες και οι δηλώσεις του προέδρου του ΣΕΒ Ξάνθης κ. Βασίλη Σκαρλάτου, που χαρακτήρισε «θετικότατο το γεγονός ότι σχηματίζεται αυτοδύναμη κυβέρνηση», επισημαίνοντας ότι «έχει όλες τις προϋποθέσεις να παίξει ρόλο στη δύσκολη στιγμή, εφόσον ξεπεραστούν οι παθογένειες χρόνων» και προσθέτοντας: «Αυτό προσμένει το σύνολο του ελληνικού λαού και η παραγωγική (σσ. τόνισε αυτό τον επιθετικό προσδιορισμό) επιχειρηματική κοινότητα. Η οποία ταλαιπωρείται χρόνια τώρα, υφιστάμενη τις συνέπειες μιας πολιτικής που ποτέ δεν την είδε όπως έπρεπε. Είναι η κινητήρια δύναμη του δημόσιου πλούτου που πρέπει να διαχυθεί και δεν μπορούμε να διαμορφώσουμε κοινωνίες αν δεν τις στηρίξουμε σε παραγωγικές διαδικασίες. Ελπίζουμε ότι θα μπορούσε να ξεπηδήσει ελπίδα και κάποια στιγμή θα προσεχθεί η παραγωγική μηχανή της χώρας. Προσμένουμε να δούμε τα δείγματα γραφής και το στίγμα των προθέσεων, αν θα πέσει ο μηχανισμός που συντηρεί τη στρεβλότητα και τον παρασιτισμό μέχρι τώρα. Ίδωμεν…», κατέληξε.
Τέλος, στην ανάγκη υλοποίησης των εξαγγελιών στάθηκε ο πρόεδρος του ΕΚΞ κ. Σπύρος Παπαχρήστου, λέγοντας: «Ο λαός έδωσε ισχυρή αυτοδυναμία στο ΠαΣοΚ και οπωσδήποτε περιμένει πάρα πολλά. Έγινε λόγος για μηδενική ανοχή και είναι σαφές ότι θα πρέπει να ληφθούν μέτρα που να μην αγγίξουν καθόλου τους εργαζόμενους. Γιατί την ακρίβεια, την ανεργία και κάθε δυσχέρεια την πληρώνει εκείνος. Κάποτε επιτέλους θα πρέπει να πραγματοποιούνται οι υποσχέσεις και να μην υπάρχει αναντιστοιχία λόγων και έργων…».
Θοδωρής Μπακάλης


Δεν υπάρχουν σχόλια: