20/10/09

Η Ν.Δ. θέλει αρχηγό…


ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΤΑ ΑΠΛΑ ΜΕΛΗ ΤΗΣ ΓΙΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΗΝ ΑΝΑΔΕΙΞΗ ΝΕΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ

Έντονη, όπως αναμενόταν άλλωστε, είναι η κινητικότητα στα εσωκομματικά της Νέας Δημοκρατίας, ενόψει τόσο του έκτακτου συνεδρίου της παράταξης όσο και ενόψει της εκλογής νέου προέδρου στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Σύμφωνα μάλιστα με κορυφαία τοπικά στελέχη των «γαλάζιων», κορυφώνεται το ενδιαφέρον όχι μόνο των υποψηφίων για την προεδρία αλλά κυρίως των απλών μελών παράταξης, οι οποίοι φαίνεται να καλούνται να παραμείνουν σε «εκλογική ετοιμότητα», αφού μετά την «μάχη» της 4ης Οκτωβρίου, για τις Εθνικές Εκλογές, θα κληθούν για πρώτη φορά στην ιστορία του κόμματος να συμμετέχουν πιο ενεργά από κάθε άλλη φορά στην εκλογή του νέου προέδρου της Νέας Δημοκρατίας. Πως όμως θα διεξαχθεί αυτή τη φορά η «μάχη» για την διαδοχή, με ποιους κανόνες και με ποιους να συμμετέχουν;

Θα πρόκειται για μία επανάληψη της διαδικασίας που οδήγησε στην εκλογή του Γιώργου Παπανδρέου στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ ή πρόκειται να υπάρξουν διαφοροποιήσεις στο «άνοιγμα προς την βάση» που ζήτησαν όλοι οι υποψήφιοι για την αρχηγία του κόμματος; Υπάρχει στη Ν.Δ. ο φόβος της σύγκρισης με την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε στο ΠΑΣΟΚ; Στα παραπάνω ερωτήματα της «Θ» κλήθηκαν ν’ απαντήσουν μερικά από τα κορυφαία στελέχη της παράταξης στο νομό μας, τις θέσεις των οποίων παραθέτουμε.

Σ. ΜΩΡΑΪΤΗΣ: «ΜΕΓΑΛΟ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝ ΑΠΟ ΜΕΛΗ ΚΑΙ ΦΙΛΟΥΣ»

Την πεποίθησή του ότι θα υπάρξει μεγάλη συμμετοχή στις προσεχείς εσωκομματικές εκλογές στη Νέα Δημοκρατία εξέφρασε στην «Θ» ο πρόεδρος της ΝΟΔΕ Ξάνθης Στέλιος Μωραΐτης, ανεξάρτητα με την διαδικασία που θ’ ακολουθηθεί. Σύμφωνα με τον κ. Μωραΐτη «βρισκόμαστε σε αναμονή της επίσημης γνωστοποίησης της συμφωνίας των υποψηφίων για την ηγεσία του κόμματος, η οποία αν και πρέπει να επικυρωθεί από το έκτακτο συνέδριο, θα μας δώσει τις σαφείς κατευθύνσεις αναφορικά με τις πρακτικές λεπτομέρειες της διεξαγωγής των εκλογών για την ανάδειξή νέου προέδρου στην παράταξή μας. Αυτό που θα ήθελα να τονίσω είναι από την μία το μεγάλο ενδιαφέρον που υπάρχει από τα μέλη του κόμματος για να συμμετάσχουν στην εκλογική διαδικασία και από την άλλη την πεποίθησή μου ότι με όποιους όρους και να γίνει θα είναι μία απολύτως αδιάβλητη διαδικασία, που δεν θα αφήνει περιθώρια για ενστάσεις και προβληματισμούς σε κανένα. Άλλωστε αυτό είναι προς το συμφέρον όλων μας μέσα στην παράταξη». Όσον αφορά την σύγκριση με την αντίστοιχη διαδικασία που ακολουθήθηκε για την εκλογή προέδρου και στο σημερινό κυβερνών κόμμα και τους πιθανούς φόβους των στελεχών της Νέας Δημοκρατίας για την σύγκριση αυτή, ο κ. Μωραΐτης είναι απολύτως σαφής «δεν υπάρχει κανένα θέμα σύγκρισης, πολύ δε περισσότερο ζήτημα φόβου για ένα τέτοιο ενδεχόμενο. Για εμάς υπάρχει ένα και μόνο ζήτημα να αναδιοργανωθεί η μεγάλη αυτή παράταξη καθώς και να φανεί ποιοι είναι τελικά αυτοί που επιθυμούν πραγματικά να γίνει κάτι τέτοιο».

Θ. ΚΑΛΑΪΤΖΗΣ: «Ο ΚΟΣΜΟΣ ΤΗΣ ΝΔ ΘΕΛΕΙ ΝΕΟ ΑΡΧΗΓΟ»

Για τον πρώην πρόεδρο της ΝΟΔΕ Ξάνθης και πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Ξάνθης, Θεολόγο Καλαϊτζή, σημαντικότερο όλων είναι «η αγωνία του κόσμου της Νέας Δημοκρατίας για τις εξελίξεις στο κόμμα. Άλλωστε φαίνεται πως ήταν επιθυμία του κόσμου η αλλαγή στην ηγεσία, αφού καλώς η κακώς στην τελευταία χρεώθηκε η βαριά ήττα της 4ης Οκτωβρίου». Όσον αφορά τα διαδικαστικά της εσωκομματικής εκλογής, ο κ. Καλαϊτζής ανέφερε στις δηλώσεις του στην «Θ» ότι «μπορεί ακόμη να μην έχουν ακόμη επισημοποιηθεί και οριστικοποιηθεί οι όροι και προϋποθέσεις κάτω από τις οποίες θα γίνει η εκλογή του νέου προέδρου του κόμματος, όμως σύμφωνα με όσα ακούγονται θεωρείται βέβαιο ότι δεν θα έχει και πολλές ομοιότητες με την αντίστοιχη εκλογή προέδρου στο ΠΑΣΟΚ. Ο βασικότερος λόγος είναι ότι δικαίωμα ψήφου θα έχουν μόνο τα οικονομικά τακτοποιημένα μέλη, από την άποψη των εισφορών τους στο κόμμα, και όχι οι φίλοι της παράταξης. Θα υπάρξει δηλαδή κατάλογος των μελών βάσει του οποίου θα γίνει η ψηφοφορία. Αυτό μάλιστα μου φαίνεται δίκαιο αλλά και λογικό, αφού πιστεύω ότι λόγο στην εκλογή του νέου αρχηγού της Ν.Δ. θα πρέπει να έχουν μόνον όσοι πραγματικά συμμετέχουν στην λειτουργία του κόμματος». Κατά τα λοιπά ο κ. Καλαϊτζής διευκρίνισε ότι «οι εγγραφές νέων μελών θα γίνονται μέχρι και την ημέρα της ψηφοφορίας, ενώ κάλπες κατ’ αρχήν συζητιέται να στηθούν στην έδρα κάθε δήμου, ανάλογα βέβαια και με τον αριθμό των μελών του κόμματος που υπάρχουν». Για την πιθανότητα να υπάρξει διαβλητότητα στην διαδικασία που πιθανώς να προκαλέσει αντιπαραθέσεις, ο κ. Καλαϊτζής ήταν κατηγορηματικός ότι κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να συμβεί αφού «οι αριθμοί είναι τόσο μεγάλοι που είναι ακόμη και πρακτικά αδύνατο να συμβεί κάτι τέτοιο, αφού μόνο στην Ξάνθη τα μέλη του κόμματος υπολογίζονται σε περισσότερα από 5.000», ενώ για το ενδεχόμενο της σύγκρισης με την αντίστοιχη διαδικασία που έγινε και στο ΠΑΣΟΚ, τόνισε ότι «δεν πρέπει να συγκρίνονται ανόμοια πράγματα. Αν όμως παρ’ όλα αυτά κάποιος θα ήθελε να κάνει μία τέτοια σύγκριση θα έπρεπε να λάβει υπόψη του την συμμετοχή του κόσμου στην «μάχη» Παπανδρέου – Βενιζέλου και όχι τους ψηφοφόρους της ανάδειξης της υποψηφιότητας Παπανδρέου». Αναφορικά, τέλος, με τις πιθανότητες που ο ίδιος «βλέπει» για τους υποψήφιους στην Ξάνθη, ο κ. Καλαϊτζής ανέφερε ότι «κατά τη γνώμη μου η κα Μπακογιάννη θα επιλεχθεί από ένα πολύ υψηλό ποσοστό των μελών του κόμματος στην Ξάνθη, που μπορεί να φτάσει ακόμη και το 80%, με το υπόλοιπο 20% να μοιράζεται μεταξύ των υπολοίπων υποψηφίων».

Ν. ΛΕΟΝΤΗΣ: «ΟΥΣΙΑΣΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗΣ ΝΟΟΤΡΟΠΙΑΣ»

Στην ουσία της εκλογής νέας ηγεσίας στη Ν.Δ. επικέντρωσε το έμπειρο στέλεχος της παράταξης στην Ξάνθη Νικόλαος Λεοντής, ο οποίος τόνισε στην «Θ» ότι «πρέπει η εκλογική διαδικασία για την ανάδειξη του νέου αρχηγού ν’ αποτελέσει την απαρχή μεγάλων αλλαγών, τόσο στο κόμμα όσο και στην άσκηση της πολιτικής γενικότερα. Είναι γεγονός ότι πλέον έχει μειωθεί πολύ η απήχησή μας στην κοινωνία αφού η παραγοντίστικη νοοτροπία μερικών έπληξε σοβαρά το κόμμα, τόσο εθνικά όσο και τοπικά. Η αποϊδεολογικοποίηση που έγινε προκειμένου να εξυπηρετηθούν κάποιου και όχι να υπηρετείται ο τόπος πρέπει να σταματήσει Αν δεν συμβεί αυτό είμαστε χαμένοι αφού η παράταξη δεν θα μπορέσει να «σηκώσει κεφάλι» για άλλα 20 χρόνια. Δυστυχώς δεν είμαι και πολύ αισιόδοξος ότι κάτι τέτοιο τελικά θα συμβεί αφού κάποιοι επιμένουν σε κλειστές διαδικασίες που εκτρέφουν ένα κλίμα συναλλαγής, κάτι που φαίνεται και από την σπουδή τους για νέες εγγραφές μελών, αν και προσωπικά δεν είμαι αντίθετος με την πρόβλεψη για εγγραφές μέχρι την ημέρα των εκλογών. Η αλήθεια πάντως είναι ότι υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από τον κόσμο που αγαπάει την παράταξη και γι’ αυτό τάχθηκα από την αρχή υπέρ μιας ανοιχτής λίστας χωρίς προαπαιτούμενα, προβλέψεις και εκλογικούς καταλόγους. Όσον αφορά την διασφάλιση του αδιάβλητου της διαδικασίας, πιστεύω ότι θα είναι αδιαπραγμάτευτο αλλιώς θα πρόκειται για πραγματικό ξεπεσμό».

ΉΡΘΑΝ ΟΙ ΕΚΛΟΓΙΚΟΙ ΚΑΤΑΛΟΓΟΙ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ

Προς την κάλπη βαδίζει και τεχνικά η Ν.Δ. μετά τις πολιτικές αποφάσεις που πάρθηκαν σε επίπεδο επιτροπής διοργάνωσης του Συνεδρίου.
Ετσι, ο Γενικός Διευθυντής της Ν.Δ. απέστειλε όλους τους εκλογικούς καταλόγους συνέδρων για να γίνει η εκκαθάριση από πιθανά λάθη και οι διορθώσεις να δοθούν προκειμένου να πραγματοποιηθεί απρόσκοπτα το έκτακτο συνέδριο.
Αξίζει να σημειωθεί ότι σήμερα το μεσημέρι στις 12 λήγει η προθεσμία για την τακτοποίηση των καταλόγων αυτών
Πιο συγκεκριμένα, η ανακοίνωση της ΝΟΔΕ αναφέρει:
«Με το αριθμ. 9628/16-10-2009 έγγραφο του Γενικού Διευθυντή της Ν.Δ., μας διαβιβάστηκαν οι κατάλογοι συνέδρων του εκτάκτου συνεδρίου του κόμματος της Ν.Δ., που αναρτήθηκαν στον πίνακα ανακοινώσεων των γραφείων της ΝΟ.Δ.Ε.-Ν.Δ. Ξάνθης (Μιχ. Βόγδου 18).
Παρακαλούμε τους ενδιαφερόμενους να λάβουν γνώση από τη Γραμματεία μας και σε περίπτωση απουσίας του ονόματός τους, να υποβάλουν ένσταση στην Οργανωτική Επιτροπή του εκτάκτου συνεδρίου, Ρηγίλλης 18- 10674 Αθήνα, το αργότερο μέχρι την Τρίτη 20η Οκτωβρίου και τη 12η μεσημβρινή ώρα.
ΝΟ.Δ.Ε.-Ν.Δ. ΞΑΝΘΗΣ»


ΓΙΩΡΓΟΣ ΣΥΛΗΓΑΡΔΑΚΗΣ
syligardakisg@yahoo.gr


Δεν υπάρχουν σχόλια: